Strona 99 z 113 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1126

Wątek: FF vs crop - sample

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: FF vs crop - sample

kaindox

Rozumiem, że w ten emocjonalny sposób potwierdzasz stwierdzenie z #915

Jedyne przewagi FF z faktu większej powierzchni fizycznej matrycy to :
    a. większy kąt widzenia
    b. możliwość umieszczenia większej liczby pikseli i/lub większych pikseli

i w dodajesz/twierdzisz że "magia FF" polega na efektach z niedoskonałości obiektywów które występują na obrzeżach a które są "niedostępne" dla matryc APS-C z powodu mniejszego rozmiaru matrycy.

Jeśli więc dobrze rozumiem Twoją definicję "magia FF" to :
    - magia FF nie występuje w środkowej części obrazu lub/i jeśli wykadruje się z całego obrazu ową środkową część
    - wielkość magii FF zależy od obiektywu, im obiektyw doskonalszy tym mniejsza "magia FF"

Dobrze rozumiem ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-04-2014 o 07:34
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uzależniony Awatar kaindox

Widzę że masz wyjątkowo ścisły umysł i takie słowo jak magia z trudem przechodzi Ci prze usta wiec wyrażę to inaczej,
    Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    - magia FF nie występuje w środkowej części obrazu lub/i jeśli wykadruje się z całego obrazu ową środkową część
    - wielkość magii FF zależy od obiektywu, im obiektyw doskonalszy tym mniejsza "magia FF"

Dobrze rozumiem ?
    Nie, zdecydowanie nie rozumiesz dobrze. Po przejrzeniu Twojej galerii jestem pewien że nigdy tego nie zrozumiesz.
    Typ fotografii w jakiej gustujesz powoduje że cechy FF które odróżniają ten format od cropa są dla Ciebie niepożądanymi wadami optycznymi i robisz wszystko, żeby nie były one widoczne na zdjęciach. Z Twojego punktu widzenia zalety FF sprowadzają się więc do większej ilości pikseli = większa możliwość kropowania/kadrowania.

Dla mnie i mojej "estetyki" te "wady" są tym, co nadaje fotografii specyficznego smaczku, pod tym względem jest mi bardzo bliskie podejście Kuba1
    Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    dotarło do mnie, że to czego mi brakuje w czyściutkich obrazkach z cyfrówki, to "niedoskonałości" optyki (a raczej jej pełnych właściwości) nadających kadrowi to, do czego skorupka za młodu przywykła.

To tylko jeden z elementów tej magii, ale nie ma on aż takiego znaczenia bo winietę i nieostrości można bez problemu podrobić w PS
    O wiele większe znaczenia ma to, jak GO się rozkłada na FF i na cropie. Jak już Ci wcześniej wszyscy próbowali wytłumaczyć - bez kadrowania obrazu z FF nie jesteś w stanie na kropie uzyskać takiego samego obrazka jak z 24L @ f1,4.
    W teorii jest to możliwe, ale ponieważ nie ma tak szerokiego obiektywu EF-S który dodatkowo miałby odpowiednią do tego "dziurę" w praktyce takiego samego zdjęcia z APS-C mi nie pokażesz.

Nie dziwię się że nie widzisz tej "magii" bo dla ciebie jasny obiektyw najwyraźniej sprowadza się do lepszej pracy AF. Chyba wszystkie foty z Twojej galerii są robione na przesłonach powyżej 4,0 więc podobną GO da się łatwo uzyskać na cropie.

Weź kiedyś podepnij obiektyw ze światłem 1,2 i odtwórz taki sam obrazek na cropie - życzę powodzenia.
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 17-04-2014 o 08:12

kaindox

Czy mógłbyś w prosty sposób wytłumaczyć czy różni się twoja wypowiedź :

Cała "magia" FF w porównaniu do APS-C polega na tym, że wykorzystuje się całość obrazu jaki dają nam obiektywy robione pod FF. Bo właśnie w tych niedoskonałościach na brzegach kryje się tajemnicza plastyka tych obiektywów i obrazków przez nie generowanych.
    Nie zrobisz na cropie tym samym obiektywem takiego samego zdjęcia jak na FF bez bezsensownego kastrowania tego z pełnej klatki bo to jest niemożliwe.

od mojego podsumowania Twojej wypowiedzi :

twierdzisz że "magia FF" polega na efektach z niedoskonałości obiektywów które występują na obrzeżach a które są "niedostępne" dla matryc APS-C z powodu mniejszego rozmiaru matrycy.

Jeśli więc dobrze rozumiem Twoją definicję "magia FF" to :

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-04-2014 o 08:19
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Do tego że maksymalnie ją spłycasz i pomijasz rozkład GO na jasnych stałkach otwartych do f1,4
    Ostatnio edytowane przez kaindox ; 17-04-2014 o 08:19

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    Do tego że maksymalnie ją spłycasz i pomijasz rozkład GO na jasnych stałkach otwartych do f1,4
    Potwierdza się tylko że wiara a fakty/fizyka/rzeczywistość to dwa różne światy

jp

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Idac tokiem rozumowania JP L'ki to nabijanie nas w butelke, po wycropowaniu i przymknieciu do f16 nie widac roznicy hehehe.

Tak niestety ograniczasz FF.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Potwierdza się tylko że wiara a fakty/fizyka/[B]rzeczywistość to dwa różne światy[/B
    Potwierdza się tylko, że rozmawiamy ze ślepym o kolorach.
    Jeśli dla ciebie zjawisko GO nie jest faktem, to żadne argumenty (łącznie z samplami) cię nie przekonają.

Zastanawiam się tylko po co ci 5D Mk3, skoro istnieją aparaty APS-C o większej rozdzielczości, z chyba nawet lepszym DR i porównywalnym autofocusem (D7100)...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Po latach, przy zakupie pierwszej lustrzanki cyfrowej nawet nie zdawałem sobie sprawy, że sprytni spece od marketingu postarali się o to, bym najpierw zapłacił za APSC . Zanim się ogarnąłem w "nowej rzeczywistości" minęło trochę czasu - dotarło do mnie, że to czego mi brakuje w czyściutkich obrazkach z cyfrówki, to "niedoskonałości" optyki (a raczej jej pełnych właściwości) nadających kadrowi to, do czego skorupka za młodu przywykła.
    Czy ja dobrze rozumiem?
    FF jest lepsze bo jest.... gorsze?

Zrób jak najszybciej zdjęciea na 24L o jakim Ci pisałem a szybko odwolasz swoją wersję fizyki i faktow.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Potwierdza się tylko, że rozmawiamy ze ślepym o kolorach.
    Jeśli dla ciebie zjawisko GO nie jest faktem, to żadne argumenty (łącznie z samplami) cię nie przekonają.

Zastanawiam się tylko po co ci 5D Mk3, skoro istnieją aparaty APS-C o większej rozdzielczości, z chyba nawet lepszym DR i porównywalnym autofocusem (D7100)...
    Czyli chcesz powiedzieć,

że GO na zdjęciu z matrycy FF i APS-C, z tego samego obiektywu (przesłona, odległość, ogniskowa) są różne ?

jp

Strona 99 z 113 PierwszyPierwszy ... 4989979899100101109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów