Strona 51 z 57 PierwszyPierwszy ... 414950515253 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 564

Wątek: [test] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6

Domyślnie Odp: [test] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6

Pobawiłem się chwilę tym Tamronem.
    Daje na tyle fajny obrazek (z 60D), że go sobie zostawiam.
    Nie ma żadnych problemów FF/BF.
    Ale zastanawia mnie co innego: ten obiektyw sprawia wrażenie niezwykle szczelnego.
    Jak ma założone oba dekielki to obracanie pierścienia zooma powoduje zasysanie i wypuszczanie powietrza przez szybkę odległości i pierścienia AF.
    Działa jak odkurzacz przy zoom'owaniu od 70 do 300 a przy zoom'owaniu powrotnym daje nawiew, na migawkę (i matrycę)
    Pytanie: czy używając ten obiektyw zauważyliście, żeby Wam bardziej brudziła się matryca?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Wg mnie nie ma co się przejmować aż tak bardzo pompowaniem powietrza. Mam 100-400 i tez trochę pompuję. Owszem od kiedy go mam zaobserwowałem, że matryca częściej wymaga przedmuchiwania, ale tragedii nie ma.
    Trzeba pamiętać, że zazwyczaj zoom-ujemy, gdy migawka jest zamknięta, więc syfy co najwyżej wpadną do komory lustra. Do tego od kiedy mam 100-400 to cały czas mam włączone autoczyszczenie na wszelki wypadek, ale podkreślam, że jakiejś szczególnej tragedii nie ma. Podejrzewam, że przy Tamim będzie podobnie.

Bywalec Awatar PRZEMOLO79
    Miasto
    Stg

witam
    stałem się właśnie posiadaczem w/w obiektywu.
    Zamiana i bezpośrednie porównanie za Canona 70-300 is usm...
    AF - szybszy, pozwala robić bardziej dynamiczne ujęcia i o to mi chodziło...
    Ogniskowa - 300 mm bardziej używalna od Canona, żadnego mydła bardzo porównywalne 70 i 300 mm wybierany z 2 szt. i 2 szt. bardzo podobne także obiektywy są chyba powtarzalne... numer seryjny 15...
    kolorki- nie zauważyłem że "koloruje blado" jak to niektórzy przedmówcy mówili (porównywalnie do canona)
    Silnik -USD vs micro USM - cichutko szybko celnie lepiej jak w Canonie możliwość ręcznego doostrzania bezcenne komfort pracy dużo większy z Tamim
    VC - stabilizacja nieco cichsza jak w Canonie ale też wydaje równie zgrzytające dźwięki po załączeniu i wyłączeniu podczas pracy słychać lekki szum. zamraża obraz jak pisali przedmówcy 1/15 sek i fotki całkiem nieruszone :-)
    Jednym słowem jest nad czym myśleć przy wymianie powyższego Canona na Tamiego u mnie się jak narazie sprawdza w tych aspektach o które mi chodziło a mianowicie szybkość AF, używalne 300 mm i USD.

Przemolo79: czyli tu mieli gorszy egzemplarz: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Lens Image Quality

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez PRZEMOLO79 Zobacz posta
    żadnego mydła bardzo porównywalne 70 i 300 mm
    No nieee, pomiędzy 70 a 300mm w tym obiektywie jest powiedziałbym bardzo duża różnica w ostrości, aczkolwiek 300mm faktycznie jest dobre, lepsze na pewno niż w odpowiedniku Canonowskim. Porównanie na TDP dobitnie udowadnia, że bywają niestety gorsze egzemplarze.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Dajcie mi tego Tamiego do przestrzelania (prośba do kogoś z Bielska-Białej lub okolic) bo się nad nim poważnie zastanawiam.... ale właśnie TDP jedno, użytkownicy drugie
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

też o nim myślę jako szkło na spacery do kwiatka i dziecka, czasem do filmowania i tu właśnie skłaniam się ku Canon 55-250 STM. ( tylko 250 ale wg TDP przepaść do 300 z T link niżej ) ( no i STM ma super odległość minimalną do jakiegoś spełdo makro np motylka )
    Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM Lens Image Quality

Miasto
    Stg

Cytat Zamieszczone przez dj_exon Zobacz posta
    Przemolo79: czyli tu mieli gorszy egzemplarz: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Lens Image Quality
    tak też widziałem tą tablicę i mnie troszkę zbiła z tropu ale dla mnie najważniejsze jest to co widac na zdjęciach dla mnie Tamron jest lepszy w tych aspektach o które mi chodziło, dlatego też wymieniłem...

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    No nieee, pomiędzy 70 a 300mm w tym obiektywie jest powiedziałbym bardzo duża różnica w ostrości, aczkolwiek 300mm faktycznie jest dobre, lepsze na pewno niż w odpowiedniku Canonowskim. Porównanie na TDP dobitnie udowadnia, że bywają niestety gorsze egzemplarze.
    zgadza się 70 i 300 mm to dwie różne bajki ale chodzi mi o używalność 300 mm w tym momencie...w canonie który miałem to zdecydowanie była loteria (do 200mm był świetny)tu (Tamron) na 300 mm zrobiłem kilka ujęć i są bardziej niż zadowalające, poza tym "łapie w locie" szybko przejeżdzający samochód i wyostrza canon nie nadążał za takim ujęciem...

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Troche sie bawilem ostatnio, 300mm i AI servo na 7d i latajace mewy. Chyba daje rade. Sporo trafionych, sporo nietrafionych ale to wina opoperatora, uczy sie dopiero ;-) Zdjecia statyczne przy 300 daja rade :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk
    6D + T24-70/2.8VC + T90/2.8VC + T70-300/4-5.6VC

Miasto
    Stg

To jest obiektyw amatorski nie zapominajmy o tym (Tamron 70-300 VC USD) więc nie oczekujmy od niego cudów stosunek jakość-cena jest bezkonkurencyjny...U mnie wygrał z C 70-300 is USM a brałem również pod uwagę C 70-200 L IS jest lepszy owszem. Przede wszystkim AF szybszy wykonanie solidniejsza ale i cena też sporo solidniejsza :-) no i nie ma 300 mm

Strona 51 z 57 PierwszyPierwszy ... 414950515253 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów