Ja mam odmienne zdanie, zgadzam się, że co do zasady jest to plus szkła, ale nie zawsze jest dobra, bo jak chcesz szybko zrobić zdjęcie nawet z "bezpiecznym" czasem, to może przeszkodzić, bo zanim się rozkręci to może poruszyć, więc bardziej zaszkodzi niż pomoże - przerabiałem ten problem na początku zabawy z lustrzanką.
@ irekwielki – wszystko zależy od kilku czynników, tzn. co chcesz focić, czy masz czas by poczekać na rozkręcie się stabilizacji, itp.
Ja ma tak – podam na przykładzie focenia samolotów, gdyż najczęściej do tego używam mojego Tamiego.
Jak ma ustawiony tryb Tv i np. czas na sztywno 1/500 lub krótszy to zasadniczo stabilizacji staram się nie używać, szczególnie przy statycznych scenach, przy dynamicznych, jak focę z boku np. lądowanie i mam czas na jej rozbujanie to czasami włączam VC.
Przy panningu, gdy czasy mam dużo dłuższe (w graniach 1/50 – 1/200) zawsze mam VC włączone.
Czasem jak focę dzieciaka, to też nie używam VC jak czasy są powyżej 1/400 – 1/500, a jak krótsze to jego dynamika i tak nie pozwoli zrobić ostrego zdjęcia
Wg mnie nie ma gotowej recepty kiedy używać VC, a kiedy nie. Ważne, by robić to świadomie. Uważam, że jej włączanie na szkle i zapomnienie o przełączniku, to największy błąd![]()