Pokaż wyniki od 1 do 10 z 96

Wątek: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Jak napisałem wyżej, daleki jestem od wojenek systemowych, ale tu muszę jednak zaprotestować. Miałem w życiu dobre kilka komputerów z Win (od 3.1 do XP). Za każdym razem były to "dobrze zrobione" komputery - albo firmówki, albo składane w sprawdzonych firmach. Za każdym razem były używane z legalnym oprogramowaniem, dbane, doglądane etc. Miałem też komputery z Win - różne - w pracy (...w kilku kolejnych miejscach pracy).

I zawsze - ZAWSZE - bywały problemy. Zawieszenia, zamrożenia, brak kompatybilności z programami etc. Niezależnie od tego, czy mówimy o stacjonarnym "składaku", czy o firmowym laptopie "z górnej półki". Wszystkie komputery z WIn z jakimi miałem do czynienia (niezależnie od podzespołów etc.) po dwóch latach używania chodziły zdecydowanie gorzej, niż na początku.
    No bo to były źle zrobione kompy. W dobrze skonfigurowanym PCcie obecnie hula wszystko bez problemu. Mam i laptopy i stacjonarne i nie widzę problemu. Za to firmowy specjalizowany mac kupiony za kolosalne pieniądze jako mediaserwer już kilka razy zaliczył poważne zwiechy i bywa że się zatyka.
    Także nie układajmy reguł tam gdzie ich nie ma.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No bo to były źle zrobione kompy. W dobrze skonfigurowanym PCcie obecnie hula wszystko bez problemu. (...).
    No, ale na tej zasadzie ZAWSZE można powiedzieć: są problemy? No to znaczy, że komp źle zrobiony... Nie jestem informatykiem ani inżynierem - jestem prostym humanistą, więc wyciągam wnioski jak humanista: łącznie ...naście komputerów, w tym firmowe (m. in. Toshiba, HP, IBM, Dell, Lenovo) - i we wszystkich podobne problemy. Zgodnie z zasadami metodologii badań szukam zmiennej niezależnej, czyli cechy wspólnej. I znajduję: system operacyjny ;-)

No dobra, żarty na bok: naprawdę komputery o których mówisz chodzą równie dobrze po 2, 3, 4 latach użytkowania, jak na początku? Bez reinstalacji systemu etc? To nie złośliwe pytanie, pytam zupełnie poważnie - bo ja się jeszcze z takim przypadkiem wśród pecetów nie spotkałem. A wśród Maków - owszem (nie mówię tylko o moim, paru znajomych pracuje na Macach i mają podobne doświadczenia).

Powtarzam: mówię o "zwykłym komputerze do zwykłej pracy" - nie znam się na serwerach i innych tego typu zastosowaniach.
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Uprawnienia umieszczania postów