Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 96

Wątek: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Domyślnie Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Laptop z i7 na Win 7 64-bit Pro nie zaliczył zawiechy przez 4 lata. Windows XP pro en 64-bit to niedokończony system 64bitowy, ale złego słowa nie mogę powiedzieć. Działa stabilnie. Jedyny minus to chyba tylko to, że DPP nie mogę na niego zainstalować. Nie instaluję 10 programów co tydzień i nie usuwam już zainstalowanych co kilka dni.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Windows XP pro en 64-bit to niedokończony system 64bitowy, ale złego słowa nie mogę powiedzieć. Działa stabilnie. Jedyny minus to chyba tylko to, że DPP nie mogę na niego zainstalować. Nie instaluję 10 programów co tydzień i nie usuwam już zainstalowanych co kilka dni.
    tu mam odmienne zdanie, być może to kwestia co się na danej maszynie robi, w moim przypadku (windows XP 64 na dell precision T5400) a pracowałem na takim zestawieniu 2 lata miał niestety skłonności do blue screen, najczęściej z powodu sterowników nvidia które to rzekomo były certyfikowane.

Cytat Zamieszczone przez ryplay Zobacz posta
    ....Co do ceny - to już tu dziś padło - nie można porównać MACa z czymś innym niż odpowiednim DELLem czy HP. A wtedy ceny są porównywalne....
    Jeżeli chodzi o HP, czy Della, to laptopy tych firm nie są jeszcze tak drogie jak wypasione Sony Vaio. Ciekawe, czy Soniak vaio pro też tak często się zawiesza?
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    uważam za bardzo nie w porządku szufladkowanie użytkowników produktów apple jako lansiaży ale to chyba tak jest tylko w Polsce
    Polska biedny kraj, nie dziwi mnie to. Z drugiej strony, używane macbooki nie są droższe od nowych PC laptopów ze sklepowej półki - tylko, że nie są nowe

Z drugiej strony stacje robote Della, Lenovo czy HP zaczynają się od 6000zł w górę, czyli ta sama cena co MacBooki Pro.

akustyk - Mnie tak windows wkurzał bo 98% ludzi na tej planecie go używa - to jest dopiero "mózg sformatowany jednakowo" Wszędzie ci trąbią że komputer trzeba chronić przed wirusami. Na Macu jak nie wpiszesz hasła admina to wirus nawet nie pierdnie Tu też można mówić o narzucaniu ludziom jakiegoś toku myślenia i filozofii odnośnie komputerów.

Większości ludzi filozofia appla kojarzy się z tym że trzeba używac iTunes żeby wgrać coś na telefon. Jest tak tylko dlatego że ludzie mają np. iphony ale nie maca. Jeśli ma się telefon i komputer spod znaku jabłka, wymiana danych pomiędzy urządzeniami mobilnymi to czysta przyjemność (icloud). Też w to nie wierzyłem bom stary linuxiarz, ale działa to super.

OSX to taki lepszy Linux jak dla mnie Nawet komendy terminala są praktycznie takie same. OSX to Unix pod maską.

Na pytanie dlaczego warto kupić MacBooka, pytający w tym wątku musi sobie odpowiedzieć sam. Osobiście sądzę, że w tej kwesti dużo mają do powiedzenia finanse po prostu.

W skórcie można powiedzieć że MacBook dla fotografa ma tylko same zalety:
    - wszystkie programy foto od Adobe działają na platformie Mac,
    - zarządzanie kolorem na OSX jest genialne, na Windowsie to jakaś proteza,
    - wszystko działa, nie trzeba sterowników,
    - nie trzeba nic rozbudowywać poza pamięcią i dyskiem (jak ktoś chce) bo na nowszych makach (>2011) jest mega szybko

Jeśli trzeba CADa to wystarczy zainstalować Parallels i mieć windę w okienku, albo konkretny program jako skrót w docku. Testowałem do Microstation i AutoCADa - działa bez problemu.

Tyle mogę teraz wymyśleć dla autora wątku

Reszta to już tylko osobista decyzja i zasobność portfela.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar janhalb

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No bo to były źle zrobione kompy. W dobrze skonfigurowanym PCcie obecnie hula wszystko bez problemu. (...).
    No, ale na tej zasadzie ZAWSZE można powiedzieć: są problemy? No to znaczy, że komp źle zrobiony... Nie jestem informatykiem ani inżynierem - jestem prostym humanistą, więc wyciągam wnioski jak humanista: łącznie ...naście komputerów, w tym firmowe (m. in. Toshiba, HP, IBM, Dell, Lenovo) - i we wszystkich podobne problemy. Zgodnie z zasadami metodologii badań szukam zmiennej niezależnej, czyli cechy wspólnej. I znajduję: system operacyjny ;-)

No dobra, żarty na bok: naprawdę komputery o których mówisz chodzą równie dobrze po 2, 3, 4 latach użytkowania, jak na początku? Bez reinstalacji systemu etc? To nie złośliwe pytanie, pytam zupełnie poważnie - bo ja się jeszcze z takim przypadkiem wśród pecetów nie spotkałem. A wśród Maków - owszem (nie mówię tylko o moim, paru znajomych pracuje na Macach i mają podobne doświadczenia).

Powtarzam: mówię o "zwykłym komputerze do zwykłej pracy" - nie znam się na serwerach i innych tego typu zastosowaniach.
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Jeżeli chodzi o HP, czy Della, to laptopy tych firm nie są jeszcze tak drogie jak wypasione Sony Vaio. Ciekawe, czy Soniak vaio pro też tak często się zawiesza?
    Nawet nie chodzi o zawieszanie, bo zawieszać mogą np. programy użytkowane błędnie itp., co sam system operacyjny dopasowany do hardware'u.

Maki są dokładnie tak robione bo jest jeden model i ma np. 2 konfiguracje procesora i grafiki, tyle. Nie ma dziesiątek wariacji, danego modelu. Dostępne konfiguracje Maca są idealnie dopasowane do systemu operacyjnego pod kątem optymalizacji. Za to się tu głównie płaci.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Na Macu jak nie wpiszesz hasła admina to wirus nawet nie pierdnie
    Na maca też są wirusy i trzeba się zabezpieczać. Ale pranie mózgu jest skuteczne jak widać i ludziom wydaje się, że są bezpieczni.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Czy istota stabilności nie jest w tym, co Koledzy już w różnych miejscach powiedzieli: Mac ogranicza instalowanie byle czego, odwrotnie niż Winda. Wystarczy na stacjach do pracy utrzymywać z własnej woli podobną dyscyplinę, jaką wymusza Mac, a Winda działa i nie zamula. Gdyby użytkownik Fotograf i Humanista choć trochę się zaznajomił z przyjacielem Komputerem i od czasu do czasu zrobił mu dobrze...
    Inżynierowie z Apple'a prawdopodobnie doszli do wniosku, że użytkownik to szkodnik, więc nie można mu na nic pozwolić.

Z innej beczki: rzeczywiście tylko nieparzyste edycje Windy mają sens.

Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
    Na maca też są wirusy i trzeba się zabezpieczać. Ale pranie mózgu jest skuteczne jak widać i ludziom wydaje się, że są bezpieczni.
    Jakie pranie mózgu? Byłem power userem na Linuxie, wszystko co robię robię świadomie. Prawdopodobnie nie spędziłeś na maku dłużej jak 5 minut i wszystko ci się wydaję dzikie, zamknięte a nad komputerem unosi się hologram Tima Cooka i wskazującym palcem mówi ci co masz robić....

Nikt nic nikom nie narzuca. Jesli filozofia Appla komuś nie pasuje to nikt nikogo nie zmusza do niczego.

Może mowa o malware itp, ale o typowych windowsowych wirusach nie słyszałem. Nawet na lamerskim Linuxie NIGDY się z wirusem nie spotkałem.

Szanse są że na Macu nigdy nic nie złapiesz, a jesli tak to będzie to błąd użytkownika.

Argument wirusów jest ciągle prawomocny w odniesieniu do Maców - ten problem w takiej skali jak na windzie nie istnieje.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 26-03-2014 o 17:08
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Bouli_wro Zobacz posta
    Jako fanatyczny gracz BF i przymusowy użytkownik aplikacji autodesk też mam w domu składaka, ale tu jest mowa o laptopie składacie sobie laptopy sami co to za porównanie przenośnego ze stacjonarnym??
    sam skladam stacjonarne kompy. lapsa sluzbowego mam Della, mialem wczesniej HP. i tu jestem sklonny uwierzyc, ze makowa to lepszy wybor bo i Dell i HP to szajs. tak pod wzgledem wykonania fizycznego jak i jakosci i niezawodnosci klamotow

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Polska biedny kraj, nie dziwi mnie to. Z drugiej strony, używane macbooki nie są droższe od nowych PC laptopów ze sklepowej półki - tylko, że nie są nowe
    Holandia chyba bogatsza ale tutaj Apple tez ma podobna opinie

akustyk - Mnie tak windows wkurzał bo 98% ludzi na tej planecie go używa - to jest dopiero "mózg sformatowany jednakowo"
    z tym ze nawet w Windows wiekszosc rzeczy mozna zrobic na rozne sposoby.

ale nie bede upraszczal - OSX-a nie przerabialem w ostatnich 15 latach
    przyklad ograniczen w Applu byl wziety z iOS-a i rezerwatowych rozwiazan typu "skopiuj film na tablet" - na ipadzie trzeba sie j* z itunesem i proste rzeczy robic pol godziny. na androidowym tablecie robie copy-paste z karty pamieci i w 5 minut sprawe mam z glowy.

Wszędzie ci trąbią że komputer trzeba chronić przed wirusami. Na Macu jak nie wpiszesz hasła admina to wirus nawet nie pierdnie
    a w Windzie nie?

Większości ludzi filozofia appla kojarzy się z tym że trzeba używac iTunes żeby wgrać coś na telefon. Jest tak tylko dlatego że ludzie mają np. iphony ale nie maca. Jeśli ma się telefon i komputer spod znaku jabłka, wymiana danych pomiędzy urządzeniami mobilnymi to czysta przyjemność (icloud). Też w to nie wierzyłem bom stary linuxiarz, ale działa to super.
    chyba, ze jestes zagramanica i nie pod wifi. to masz problem.

Reszta to już tylko osobista decyzja i zasobność portfela.
    oba rozwiazania maja wady zalety.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Czy istota stabilności nie jest w tym, co Koledzy już w różnych miejscach powiedzieli: Mac ogranicza instalowanie byle czego, odwrotnie niż Winda.
    rowniez niekoniecznie. w windzie mozna do pracy biezacej zalozyc konto bez praw administratora...

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Inżynierowie z Apple'a prawdopodobnie doszli do wniosku, że użytkownik to szkodnik, więc nie można mu na nic pozwolić.
    to jest bardziej filozofia ogolnego ograniczania roznorodnosci po to, zeby latwiej bylo o wsparcie techniczne (manuale, hotline'y itd. itp.). i to dla wiekszosci humanistow jest lepsze. ale rowniez oznacza problemy, jesli chce sie cos zrobic inaczej niz zostalo przewidziane. wtedy ekosystem Apple'a staje sie rezerwatem...

nieodmiennie sprawa wraca do punktu wyjscia: oba rozwiazania maja wady i zalety.
    Apple projektuje swietnie z mysla o zwyklym uzytkowniku, ktorego nie interesuje zaglebianie sie w temat. stad percepcja, ze to jest latwe, dobrze dzialajace i przejrzyste. ale rowniez ograniczenia, gdy przychodzi do wyjscia ponad te gotowe rozwiazania.
    po drugiej stronie spektrum sa klasyczne Uniksy, gdzie nie ma podanych na tacy rozwiazan, tylko trzeba sie zaglebic w temat i mozliwie swiadomie wybrac dla siebie rozwiazanie. to na pewno na poczatku nie jest latwe do ogarniecia ale przy wysilku ze strony uzyszkodnika daje tez ogromne mozliwosci dostosowania pracy do swoich potrzeb.
    Windows od lat probuje byc posrodku - dawac mozliwosci konfiguracji Uniksa a jednoczesnie nie straszyc zlozonoscia na starcie. wychodzi o raczej lepiej niz gorzej, nie oszukujmy sie.

kwestia w tym wszystkim jest wybranie lokalnego ekstremum - tzn. tego co dla konkretnego uzytkownika jest najlepsze. jednej prawidlowej odpowiedzi nie ma.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 26-03-2014 o 17:17
    www albo tez flickr

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów