Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 96

Wątek: Dlaczego warto kupić MacBooka?

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: Dlaczego warto kupić MacBooka?

No, koledzy sobie głównie pożartowali :-)

To ja może kilka konkretów. Pracuję na Macu od 6 lat. Nie, nie jestem makowym onanistą, nie będę pisał peanów o wyższości jabłka nad okienkami - komputer jest dla mnie narzędziem pracy, a nie obiektem czci religijnej (ani lansu) ;-) Urządzenie jak każde inne, które ma działać i nie robić problemów.

1.
    Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    (...) Jak by nie patrzeć cena jest kosmiczna a podzespoły zdecydowanie słabsze w porównaniu do kompów z windowsem(...)
    Cena nie jest tak kosmiczna, jak się wydaje. Płacąc za Maka nie płacisz tylko za komputer, ale za całość - a więc także za system operacyjny i za fakt, że dostajesz do ręki całościowe rozwiązanie: jedna firma odpowiada za sprzęt i software. I moje pierwsze wrażenie po przesiadce na Maca można było streścić w słowach: to widać. Wszystko chodzi płynnie, wszystko do siebie pasuje, wszystko ze sobą współgra.

Między innymi dlatego nie ma sensu mówić o "słabszych podzespołach". Co z tego, że "za te same pieniądze" kupisz peceta ze "znacznie lepszymi podzespołami", skoro jego działanie, wydajność etc. będą takie same?

Na Macu nie musisz inwestować w programy do defragmentacji, w antywirusy i różne takie.

Przed przesiadką pracowałem na Win XP - i specjalnie nie narzekałem. Miałem (co istotne) dość przyzwoity sprzęt, legalne oprogramowanie, które regularnie aktualizowałem. Używałem dobrych programów do defragmentacji, przyzwoitego antywirusa… A jednak raz na jakiś czas były problemy - każdy użytkownik Win je zna. Z czasem problemów przybywało (częstsze zawieszenia, coraz większe "zmuły" mimo regularnej defragmentacji etc).

Na Maca zdecydowałem się w 2008 r. Od tego czasu pracuję na _tym_samym_ MacBooku, o parametrach które 6 lat temu były dość przeciętne, dziś już są lekko przestarzałe. Jedyne, co przez te 6 lat zmieniłem: włożyłem większy dysk (250 GB -> 500 GB) i dodałem RAMu (2 GB -> 4 GB).

Co istotne: komputer przez cały czas chodzi TAK SAMO. Po tych 6 latach uruchamia się tak samo szybko, jak "za nowości". Nic nie muli, nic się nie wiesza, wszystko "gra i burcy", jak mawiają na Podhalu.

... Jakie plusy i minusy ?
    O plusach już napisałem: szybkość, bezawaryjność (choć oczywiście to tylko maszyna, a maszyny się czasem psują...), płynność pracy, system doskonale zintegrowany ze sprzętem. Wyższą cenę rekompensuje fakt, że z czasem znacznie mniej pakuje się w nowe części.

Minusy: poza ceną (na starcie) fakt, że jest sporo programów pisanych wyłącznie pod Windowsy (choć na to akurat są sposoby - wirtualizacje Win, Parallels, CrossOver). Jak ktoś lubi grać - to na Macu wiele nie pogra. Po przesiadce przez pewien czas trzeba się "przyzwyczaić" do tego wszystkiego, co jest inaczej niż na Win.

Jeśli natomiast ktoś potrzebuje sprawnego, niezawodnego i wygodnego narzędzia pracy, to uważam że Mac jest gody polecenia.

Ale tu uwaga:

Nie jestem grafikiem, fotografią zajmuję się amatorsko, trudno mi powiedzieć jak się ma robienie grafiki / zawodowej obróbki zdjęć na Macu do tego samego na pececie.

Dużo zależy od tego, jak się korzysta z komputera i do czego jest potrzebny. Gdyby komputer miał mi służyć jako typowy "komputer domowy" (internet, poczta, gry, czasem coś napisać...) to niemal na pewno pozostałbym przy pececie. Ja potrzebowałem wydajnego narzędzia pracy - i dlatego zdecydowałem się zainwestować w Maca. Nie żałuję - ale też nie twierdzę, że każdy będzie tak samo zadowolony.

Czy jest możliwość podłączenia pod laptopa monitora typu EIZO ?
    Możesz podłączyć każdy monitor, jak do każdego innego komputera. Czasami będziesz potrzebował dodatkowej przejściówki, np. z MiniDVI na DVI (to jeszcze zależy, jakiego Maca kupisz).
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Awatar ryplay
    Miasto
    Poznań

Mam okazje pracowac na obu systemach.
    Na innym forum kiedyś przeczytałem opinię, z którą jak najbardziej się zgadzam.
    Na Windows praca jest stosunkowo "nerwowa", po przesiadce na Maca jestem duużo spokojniejszy.
    Jedno jest pewne - system maca jest dużo łatwiejszy do opanowania dla "lajkoników" i wymaga dużo mniejszej wiedzy "od podszewki".
    Jeśli znasz dobrze windows - taka przesiadka nie ma sensu, niepotrzebnie będą Cię wkurzały różnice w sposobie obsługi trywialnych rzeczy.

No chyba że masz za dużo kasy i Cię stać. Wtedy to kwestia gustu.
    Na pewno nie można patrzeć na to w kategoriach lepszy-gorszy.
    amatorzy dbają o sprzęt, zawodowcy o temat, dla artysty najważniejsze jest światło...

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    No, koledzy sobie głównie pożartowali :-)

To ja może kilka konkretów. Pracuję na Macu od 6 lat. Nie, nie jestem makowym onanistą, nie będę pisał peanów o wyższości jabłka nad okienkami - komputer jest dla mnie narzędziem pracy, a nie obiektem czci religijnej (ani lansu) ;-) Urządzenie jak każde inne, które ma działać i nie robić problemów.

1.

Cena nie jest tak kosmiczna, jak się wydaje. Płacąc za Maka nie płacisz tylko za komputer, ale za całość - a więc także za system operacyjny i za fakt, że dostajesz do ręki całościowe rozwiązanie: jedna firma odpowiada za sprzęt i software. I moje pierwsze wrażenie po przesiadce na Maca można było streścić w słowach: to widać. Wszystko chodzi płynnie, wszystko do siebie pasuje, wszystko ze sobą współgra.

Między innymi dlatego nie ma sensu mówić o "słabszych podzespołach". Co z tego, że "za te same pieniądze" kupisz peceta ze "znacznie lepszymi podzespołami", skoro jego działanie, wydajność etc. będą takie same?

Na Macu nie musisz inwestować w programy do defragmentacji, w antywirusy i różne takie.

Przed przesiadką pracowałem na Win XP - i specjalnie nie narzekałem. Miałem (co istotne) dość przyzwoity sprzęt, legalne oprogramowanie, które regularnie aktualizowałem. Używałem dobrych programów do defragmentacji, przyzwoitego antywirusa… A jednak raz na jakiś czas były problemy - każdy użytkownik Win je zna. Z czasem problemów przybywało (częstsze zawieszenia, coraz większe "zmuły" mimo regularnej defragmentacji etc).

Na Maca zdecydowałem się w 2008 r. Od tego czasu pracuję na _tym_samym_ MacBooku, o parametrach które 6 lat temu były dość przeciętne, dziś już są lekko przestarzałe. Jedyne, co przez te 6 lat zmieniłem: włożyłem większy dysk (250 GB -> 500 GB) i dodałem RAMu (2 GB -> 4 GB).

Co istotne: komputer przez cały czas chodzi TAK SAMO. Po tych 6 latach uruchamia się tak samo szybko, jak "za nowości". Nic nie muli, nic się nie wiesza, wszystko "gra i burcy", jak mawiają na Podhalu.

O plusach już napisałem: szybkość, bezawaryjność (choć oczywiście to tylko maszyna, a maszyny się czasem psują...), płynność pracy, system doskonale zintegrowany ze sprzętem. Wyższą cenę rekompensuje fakt, że z czasem znacznie mniej pakuje się w nowe części.

Minusy: poza ceną (na starcie) fakt, że jest sporo programów pisanych wyłącznie pod Windowsy (choć na to akurat są sposoby - wirtualizacje Win, Parallels, CrossOver). Jak ktoś lubi grać - to na Macu wiele nie pogra. Po przesiadce przez pewien czas trzeba się "przyzwyczaić" do tego wszystkiego, co jest inaczej niż na Win.

Jeśli natomiast ktoś potrzebuje sprawnego, niezawodnego i wygodnego narzędzia pracy, to uważam że Mac jest gody polecenia.

Ale tu uwaga:

Nie jestem grafikiem, fotografią zajmuję się amatorsko, trudno mi powiedzieć jak się ma robienie grafiki / zawodowej obróbki zdjęć na Macu do tego samego na pececie.

Dużo zależy od tego, jak się korzysta z komputera i do czego jest potrzebny. Gdyby komputer miał mi służyć jako typowy "komputer domowy" (internet, poczta, gry, czasem coś napisać...) to niemal na pewno pozostałbym przy pececie. Ja potrzebowałem wydajnego narzędzia pracy - i dlatego zdecydowałem się zainwestować w Maca. Nie żałuję - ale też nie twierdzę, że każdy będzie tak samo zadowolony.

Możesz podłączyć każdy monitor, jak do każdego innego komputera. Czasami będziesz potrzebował dodatkowej przejściówki, np. z MiniDVI na DVI (to jeszcze zależy, jakiego Maca kupisz).
    nawet jeśli komp jest do neta i prosty rzeczy, wolałbym kupić używanego macbooka z core 2 duo niż najnowszego della itp. za 2000zł. Komfort obcowania z macbookami jest po prostu dużo lepszy i tyle.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu

Dlaczego? Bo za dosyć wysoką cenę (sól w oku mało zarabiających) dostajesz komputer o dopracowanej konstrukcji (jednak NIE idealnej), bez kompromisów w rodzaju full wypas specyfikacji cpu+gpu zapakowanych w tandetny plastik. System jest nieco dziwaczny (zwłaszcza dla ludzi mających wieloletnie doświadczenia z pc/windows), ale tak naprawdę spełnia swoje zadania - zwłaszcza w przypadku ludzi głównie korzystających z 'contentu', a nie zajmujących się grzebaniem w kompie, kombinowaniem, majsterkowaniem.
    W przypadku makzbuka pro z retiną dostajesz jeszcze naturalny, bardzo dobry (jak na laptopa) ekran z dużą rozdzielczością. Wprawdzie są laptopy na Windows, które też mają takie rozdzielczości, to jednak chyba jedynie OSX jest w stanie jakoś sobie poradzić z problemem drobnych detali w bardzo dużej rozdzielczości ekranu.

Tak naprawdę to sprzęt nadpsutego jabłka wcale nie wybija się swoją ceną. Ludzie powszechnie porównują te laptopy do plastikowej masówki z tandetnymi ekranami TN (uwaga: część makzbuków też ma dalej TN`ki) za mniejszą cenę. Gdyby jednak ktoś zechciał sobie kupić laptopa w premium obudowie, z premium ekranem itd, nagle okazuje się że wszelkie premium laptopy pc są co najmniej tak samo drogie jak premium laptopy Apple.

Zakup Apple to także jakieś przywiązanie do rozwiązań: kupując laptopa od nich, skazujesz się na niewymienialną baterię, nierozszerzalny ram, jakieś trudności z rozbudową pamięci masowej, czy też 'ciekawe' ceny oryginalnych pierdołek typu kabelki, przejściówki. To jest sprzęt dla ludzi, których stać na drogi sprzęt. Nie dla ludzi, którzy 3 lata oszczędzali na coś, co potem ich zrujnuje.
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Awatar ryplay
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    [...] a serwis appla należy do najlepszych na świecie (w razie problemów). [...]
    toś pojechał... Chyba nie mówisz o serwisie w Polsce?

2 tygodnie na naprawę, 1 roczna gwarancja, spore koszty napraw pogwarancyjnych, itd itp...
    amatorzy dbają o sprzęt, zawodowcy o temat, dla artysty najważniejsze jest światło...

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

a tak z ciekawości, jak tam sprawa z overclockingiem na pecetach od Apple? coś się da wykręcić, czy trzeba się cieszyć stabilnym, kompleksowym rozwiązaniem bez możliwości o tuningowania?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Panowie - spokojnie.
    Już widać wojenkę "systemową", jak C vs N.

Komputer to tylko narzędzie - jak klucze oczkowe odsadzone czy płaskie.
    Tym i tym można zrobić prawie to samo, jednemu pasuje Win drugiemu co innego.

Pytanie było czy warto ? Odpowiedzi pewnie będzie tyle, ilu użytkowników obu systemów.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 26-03-2014 o 14:10

Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź Komputer ma być typowo do pracy z obróbką zdjęć i Lightroomem. Słuchajcie nie oszukujmy się ale windows zawsze ma jakieś zawiasy, raz pracuje ok, raz wolniej... to takie trochę męczące. Rozbudowy nie ma sensu bo jest to Core 2 duo i za dużego pola manewru nie mam. Wiem bo sprawdzałem Win. 7 jest lepszy od Visty ale jakoś nie ma szaleństwa.
    Faktycznie muszę zrobić rozpiskę na co mógłbym sobie pozwolić i ile musiałbym dołożyć na oprogramowanie tu i tu...

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    a tak z ciekawości, jak tam sprawa z overclockingiem na pecetach od Apple? coś się da wykręcić, czy trzeba się cieszyć stabilnym, kompleksowym rozwiązaniem bez możliwości o tuningowania?
    Jeżeli chodzi o stacjonarki, to strzelam że jest to bliskie niemożliwości (podobnie zresztą jak w przypadku laptopów).
    Z wielu powodów:
    - brak biosu
    - makówki chyba nie używają cpu z odblokowanymi mnożnikami
    - konstrukcja zarówno maca pro (piję do butelki), jak i imaca nie sprawia wrażenia żeby miało to wielki potencjał rozproszenia dodatkowej energii cieplnej
    - nie ma możliwości wymiany chłodzenia

Tak więc trzeba skończyć kombinować i zacząć po prostu używać

EDIT:
    @up
    Porządny, dobrze zrobiony PC na Windows będzie śmigał jak dziki, bez zwieszania, bez przestojów, spowolnień itd.
    Ostatnio edytowane przez jagular ; 26-03-2014 o 14:17
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez ryplay Zobacz posta
    toś pojechał... Chyba nie mówisz o serwisie w Polsce?

2 tygodnie na naprawę, 1 roczna gwarancja, spore koszty napraw pogwarancyjnych, itd itp...
    Nie zgodzę się. Wieziesz sprzęt do autoryzowanego serwisu appla (np. w krakowie jest chyba z 3-4), gdzie naprawiają na miejscu, zamawiają części itp. Ja mam to szczęście że tam gdzie mieszkam jest Apple Store i oni tam robia naprawy gwarancyjne.

Gwarancja jest na rok - racja, ale można ją przedłużyć na kolejne 2 (3 w sumie). To jest Apple, albo to kupujesz albo nie.

Ja miałem problem z ekranem retina i w ramach gwarancji wymieniono mi całego laptopa z modelu late 2012 na late 2013.........zupełnie nowa generacja.

Macbooki nie są najlepsze, mają swoje plusy i minusy, ale życie jest za krótkie żeby iść na kompromisy i używać gównianych komputerów

Macbook/OSX ma najlepsze zarządzanie barwą - co jest bardzo ważne w fotografii.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 26-03-2014 o 14:24
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów