Cytat Zamieszczone przez Gall_Anonimowy Zobacz posta
pewnie ogólnie wyjdzie słabo, od 400-600 przeciętnie lub marnie ale za to Sigma w podsumowaniu testu znajdzie się bankowo
Jeśli tak będzie i podczas testów ulegną stereotypom, to zrobią krzywdę temu obiektywowi, a on wg mnie naprawdę zasługuje na obiektywny i rzetelny test.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
Główne pytanie dla mnie to czy opłaca się nosić dwa kilo dla tych dodatkowych 200 mm. Wyglada na to, że z powodu spadku rozdzielczości zysk z tych 200 mm jest niewielki albo żaden w stosunku wykropwania z 400 mm.
Czasem tak, a czasem nie. Co powiesz o tym? Oba zdjęcia f8 ISO800

@400 pełny kadr

@500 pełny kadr

@400 crop 100% 700x466

@500 crop 875x583 sprowadzony do 700x466

Moim zdaniem na tym dystansie i przy tej wielkości obiektu opłaciło się nosić tę pierwszą setkę między 400, a 500 i jej użyć w tej sytuacji.

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
Interesuje mnie temat AI SERVO ale takie testowe foty nic nie mówią jeśli mamy na myśli ptasią fotografię. Miałem kiedyś S150-500 i nia też spokojnie takie foty się robiło. Ale nie sztuką jest aby AI SERVO dało radę jak focisz gęsi lecace 100m od Ciebie w sposób niewiele zmieniający dystans. Trzeba zrobić zdjęci nalotu ptaka, który w sekundę przemieścił się z 25m na 10m albo coś podobnego. I wtedy może się okazać, ze ten stawiany tutaj na przegranej pozycji 100-400 da radę a TAMI nie. Bo moja SIGMA nie dawała rady z takim nalotem a 100-400 daje i to jest jakby podstawa w ptasiej fotografii a nie porównywanie cropów 100%.

Czy macie taki test zrobiony tamronem? Bo jesli on dałby radę z takim tematem to uuu to byłby wart grzechu
Wg mnie ptasia fotografia to pojęcie dużo szersze niż tylko naloty ptaków z 25m prosto w obiektyw, ale oczywiście wiem o co Ci chodzi i poszukam czegoś w tym typie.
Wcześniej jednak prosiłbym Cię o wyjaśnienie co to znaczy, że "ten stawiany tutaj na przegranej pozycji 100-400 da radę"? Tzn. ile otrzymasz trafionych zdjęć w serii powiedzmy 8 fotek wykonanych w trybie Al Servo C100-400 z podpiętym EF 1,4x przedłużającym ogniskową do 500-560mm nawet jeśli to będą tylko gęsi lecące w poprzek kadru?