-
Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Szanowni.
Pogodziłem się z tym, że nie mam już możliwości zakupu statywu Sirui N-2004 lub T-2004X z głowicą Sirui K-20X lub K-30X.
Co zamiast tego, w podobnej cenie?
Nogi - waga około 1,5 kg, wysokość transportowa do 50 cm, o wysokości roboczej nie piszę (wiadomo, im większa tym lepiej), monopod niepotrzebny, cena około 500 zł. Statyw będzie używany zarówno w studio jak i w plenerze (transportowany autem, ale i przy plecaku - dlatego tak trudno wybrać, bo ma być "do wszystkiego" - jednak wydawało mi się, że Sirui N-2004 spełniał te założenia, więc nie jest to niemożliwe).
Najbardziej podoba mi się nowy Manfrotto MT190XPRO4, jednak jego waga jest dla mnie co najmniej pół kilograma za duża, wysokość transportowa też mogłaby być mniejsza, no i cena również znacznie przekracza założony budżet (jednak byłbym skłonny go przekroczyć, gdyby ten Manfrociak ważył 1,5 kg).
Zostaje więc coś z Benro lub Triopo, ewentualnie zachwalany Fotopro, jakoś mniej patrzę w stronę Slika czy Velbona.
Które więc modele ze stajni Benro lub Triopo możecie polecić? Jest ich tyle, że ciężko się rozeznać. Najgorsze dla mnie jest to, że według wielu osób, w tym sprzedawców, Benro czy Triopo zawsze przegrywały bezpośrednie porównanie z Sirui.
Uprawnienia umieszczania postów