No nie powinno się. Ale ludzie lubią uproszczenia. A tu problem jest wyjątkowo złożony. Mamy aż 4 parametry zmienne.Bo zmieniasz także inne parametry (ogniskowa, przesłona, odległość) a nie tylko rozmiar klatki.
Właściwie byłoby mówić, że na FF używamy dłuższych ogniskowych niż na APS-C co skutkuje mniejszą głębią ostrości.
To jakaś zaraźliwa choroba ?
Znowu się z Tobą zgadzam !
jp
PS
Ale to rozmowa kustoszy muzeum techniki. To dotyczy klatek filmu.
Wtedy najostrzejszy obraz i największa głębia ostrości była na "stykówkach"
Każde podniesienie powiększalnika dawało większy format zdjęcia ale też psuło ostrość i zmniejszało GO. Linowo.
A przy matrycach pikselowych jest inaczej.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 02-10-2013 o 18:09
Panowie żeby nie zakładać 10 wątków zapytam tu...
nabyłem 600d-do tego mam również 55-250 is II..i tu jest problem
max dyfrakcja na 18 mpix to około 6.3-6.7... a obiektyw najlepiej ostrzy na f8 (plus do krajobrazu przydałaby się GO)
co więc doradzacie by wyciągnąć z tego sprzętu jak najwięcej?
1-ustawić f8 i olać dyfrakcję
2-zdać się na matrycę i dać f 6.3
Wybaczcie, być może głupie pytanie zadałem, ale przyda mi się zdanie kogoś mądrzejszego
Odpowiedz sobie sam: czy chcesz mieć nieco większą głębię ostrości, czy nieco lepsza ostrość.
Do krajobrazu:
dla f/6.4 i 55mm hiperfokalna 23.7m, GO od 12m do nieskonczonosci
dla f/8 i 55mm hiperfokalna 20m, GO od 10m do nieskonczonosci.
Roznica okolo 2 m z przodu. Jak kolega wyzej napisal przetestuj i moze znajdziesz jakis kompromis
A i owszem potestowałemi powiem szczerze, że jakiejś dużej różnicy nie widać..mianowicie-na 5.6 czy 8 jest podobnie ze wskazaniem jednak na f8..widać dyfrakcja nie jest jeszcze duża natomiast obiektyw wyciska z siebie siódme poty co przekłada się na końcowy wynik....takie mam wnioski na tą chwilę
ale jeszcze potestuję![]()
Gdy dyfrakcja jest problemem, to można :
- zapisywać zdjęcia w RAW (CR2)
- "wywoływać" w DPP
gdzie Canon koryguje wady swoich obiektywów bazując na transformacji odwrotnej (z danych projektowych).
Wychodzi to (w miarę) skutecznie.
jp
--- Kolejny post ---
Gdy dyfrakcja jest problemem, to można :
- zapisywać zdjęcia w RAW (CR2)
- "wywoływać" w DPP
gdzie Canon koryguje wady swoich obiektywów bazując na transformacji odwrotnej (z danych projektowych).
Wychodzi to (w miarę) skutecznie.
jp
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Male pytanie, jako, ze malo ogarniety w temacie jestem
Obiektyw 80mm z sredniego formatu 6x6 podpiety do 5D da taka sama GO jak w srednim?
W sumie to canona mam i jest mi z nim dobrze.
da glebie ostrosci obiektywu 80mm przymknietego do docelowej przyslony
gwozdziem programu w tym watku jest to, ze to ogniskowa jest kluczowa dla glebii ostrosci a nie wycinek obrazu
jaki sie wykorzysta. to 80mm ze sredniego pozostaje optycznie tym samym obiektywem, tylko wykorzystasz mniejszy
kadr niz w srednim...