Pokaż wyniki od 1 do 10 z 129

Wątek: Czy warto wymienić 7D na 6D

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Mnie przed zamianą powstrzymuje (poza drobnym aspektem finasowym ) jedno szkło - Sigma 18-35/1.8. Na FF póki co takiego nie znajdę...
    Tamron czy Canon 28-75/2.8 da ci praktycznie to samo pod względem obrazka (modulo trochę dłuższe czasy przy tej samej czułości).
    Dla posiadacza cropa Sigma faktycznie jest świetnym pomysłem, ale jak się ma FF to bardzo łatwo ją zastąpić...

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    tu już na forum się wypowiadali tacy co poczytali o magii FF ,kupili i...lipa taka maszyna a zdjęcia k#pa
    jak ktoś się pyta czy warto tzn ze nie potrzebuje FF , i tylko wyda niepotrzebnie pieniądze
    Jeśli ktoś nie ma jasnych stałek albo i tak je zawsze domyka mocniej niż do f/4, to faktycznie może nie odczuć różnicy.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 08-01-2014 o 14:11
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Czy warto wymienić 7D na 6D

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta

Jeśli ktoś nie ma jasnych stałek albo i tak je zawsze domyka mocniej niż do f/4, to faktycznie może nie odczuć różnicy.
    o tym właśnie mowie
    sama zamiana dla zamiany to bezsens

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Tamron czy Canon 28-75/2.8 da ci praktycznie to samo pod względem obrazka (modulo trochę dłuższe czasy przy tej samej czułości).
    Dla posiadacza cropa Sigma faktycznie jest świetnym pomysłem, ale jak się ma FF to bardzo łatwo ją zastąpić...
    eeeeee?
    jedyne szkło, które może zastąpić to, to zapowiadana być może sigma 24-70/2.0 Nie widze innych zoomów na rynku, które by się choć otarły o możliwości sigmy 18-35/1.8
    tamron 28-75/2.8 jest na 2.8 ledwo akceptowalny i to na niektórych ogniskowych. Tak naprawdę trzeba go dla sensowności domykać do 4. Teoretycznie pod ff można by kupić stałki w tych ogniskowych - 28, 35, 50 i niby by starczyło. Tylko to przy szkłach 1.8/2.0 to koszt około 5000 pln. No i trzeba szkła zmieniać. Naprawdę czegoś w zakresie 28-50/2.0 w cenie 3500 tysi na ff to nie zastąpisz niczym....
    Ostatnio edytowane przez rojo ; 08-01-2014 o 18:12

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    eeeeee?
    jedyne szkło, które może zastąpić to, to zapowiadana być może sigma 24-70/2.0 Nie widze innych zoomów na rynku, które by się choć otarły o możliwości sigmy 18-35/1.8
    Porównywałem zakres i jasność po przeliczeniu o crop factor, nie jakość optyczną.
    To jest dokładnie odpowiednik 28-75/2.8, a zbliżonych obiektywów jest na FF cała masa...

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Porównywałem zakres i jasność po przeliczeniu o crop factor, nie jakość optyczną.
    To jest dokładnie odpowiednik 28-75/2.8, a zbliżonych obiektywów jest na FF cała masa...
    łał, janość zmienia się na cropie? też o 1.6? to już rozumiem czemu cropami zdjęć nie potrafiłem robić...
    mylisz się zacnie, nie jest i nie ma...

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    łał, janość zmienia się na cropie? też o 1.6? to już rozumiem czemu cropami zdjęć nie potrafiłem robić...
    mylisz się zacnie, nie jest i nie ma...
    Nie jasność, tylko głębia ostrości (*).
    24/1.4 na cropie nie da zbliżonego obrazka do 35/1.4 na pełnej klatce pomimo tej samej jasności i zbliżonego kąta widzenia.

* matematycznie z kalkulatora GO przepaści może nie widać.
    Przepaść będzie w obrazku - zupełnie inna separacja obiektu fotografowanego od tła.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów