Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 129

Wątek: Czy warto wymienić 7D na 6D

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Czy warto wymienić 7D na 6D

Cytat Zamieszczone przez marjo Zobacz posta
    Mam też stałkę 50/1.4 która na cropie wydawała się super jednak na pełnej klatce już d..y nie urywa
    Słowo klucz w tym zdaniu, to WYDAWAŁA SIĘ .

Sama zmiana dla zmiany nie ma sensu. Kwestia czy chcesz korzystać z jasnych stałek i czy potrzebne Ci wysokie ISO. Poza tym, mniej ergonomiczne body.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 08-01-2014 o 19:40
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar macgaw
    Miasto
    Piła

to moze i ja dodam cos od siebie w tym watku.

mialem kiedys 400d, po dlugim czasie przesiadlem sie na 7d - to byla ogromna roznica
    potem 7d ok 2 lat i przesiadka na 6d, tutaj doswiadczylem juz iles tam klatek i w jakosci zdjec juz nie ma az takiej duzej roznicy, co nie znaczy ze nie warto zainwestowac w ff.
    robilem czesto zdjecia zwierzat, na zuzlu.. itd tutaj 7d wygrywa. teraz robie je sporadycznie 6d daje rade, ale 7d byl szybszy.
    to czego mi brakuje w 6d to obudowy 7d, byla wieksza,bardzoej dopasowana do mojej dloni... ale to juz nie o to chodzi...
    czasami bylo mi ciasno i 6d to poprawil. dodatkowo najwazniejsza roznica miedzy tymi dwoma aparatami to iso. tutaj po prostu jest roznica na korzysc 6d.
    uzywam tych samych szkiel ktorych uzywalem na croopie, faktycznie na ff zachowuja sie inaczej ale duzych roznic nie ma.... ot to tyle.
    6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    eeeeee?
    jedyne szkło, które może zastąpić to, to zapowiadana być może sigma 24-70/2.0 Nie widze innych zoomów na rynku, które by się choć otarły o możliwości sigmy 18-35/1.8
    Porównywałem zakres i jasność po przeliczeniu o crop factor, nie jakość optyczną.
    To jest dokładnie odpowiednik 28-75/2.8, a zbliżonych obiektywów jest na FF cała masa...

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

No właśnie, ta jakość optyczna, budowa... tego nie można pominąć i tu już nie tak łatwo znaleźć odpowiednik, w dodatku w tej cenie.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
    Chyba w 2 postach pojawiła się ta bardzo istotna dla Ciebie informacja. Tzn. jeżeli decydujesz się na zakup FF, to zarezerwuj drugie tyle (co najmniej) na jasne stałki, lub (w ostateczności) zoomy o f/2.8 ...

A cóż to za dziwactwa ???
    "...zarezerwuj drugie tyle (co najmniej) na jasne stałki, lub (w ostateczności) zoomy..."
    Co najmniej drugie tyle ?
    Zoomy mają być jakąś ostatecznością ?
    Co Ty wypisujesz ???
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Hm, możliwe że wiosną wymienię mojego 40D na 6D właśnie. Po ostatnich postach dochodzę do wniosku, że C24-105 f4 będzie gorsze zdjęcia robił Albo co gorsze, w ogóle się nim focić nie da. Co dziwne, bo jeszcze całkiem niedawno, gdzieś ludziska nachwalić się nie mogli, jak to szkiełko pokazuje swoje pazurki właśnie na FF

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Porównywałem zakres i jasność po przeliczeniu o crop factor, nie jakość optyczną.
    To jest dokładnie odpowiednik 28-75/2.8, a zbliżonych obiektywów jest na FF cała masa...
    łał, janość zmienia się na cropie? też o 1.6? to już rozumiem czemu cropami zdjęć nie potrafiłem robić...
    mylisz się zacnie, nie jest i nie ma...

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez RadOs41 Zobacz posta
    Chyba w 2 postach pojawiła się ta bardzo istotna dla Ciebie informacja. Tzn. jeżeli decydujesz się na zakup FF, to zarezerwuj drugie tyle (co najmniej) na jasne stałki, lub (w ostateczności) zoomy o f/2.8 - chyba że już je posiadasz - to sorry . W przeciwnym razie nie ma sensu wymiana samego body. Taka jest moja opinia /na podstawie użytkowania na przestrzeniu kilku lat 40d, 5d1, 5d2, 7d z różnymi szkłami/. Pozdrawiam.
    Jest dokładnie odwrotnie. Żeby uzyskać wystarczajaca GO trzeba znacznie przymknać obiektyw. Co prowadzi do wysokich ISO i tu właśnie crop pada. Wprawdzie w FF trzeba przymknać o działkę więcej, ale mniejsze szumy rekompensuja to z nawiazka.

Czyli, jak kto chce robić samo boke z jasnymi stałkami, to ujdzie i crop, ale do naprawdę głębokiej ostrości na małych otworkach to już trzeba FF.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Hm, możliwe że wiosną wymienię mojego 40D na 6D właśnie. Po ostatnich postach dochodzę do wniosku, że C24-105 f4 będzie gorsze zdjęcia robił Albo co gorsze, w ogóle się nim focić nie da. Co dziwne, bo jeszcze całkiem niedawno, gdzieś ludziska nachwalić się nie mogli, jak to szkiełko pokazuje swoje pazurki właśnie na FF
    Mam 24-105 z 6d, zdjęcia da się robić, wychodzą nawet fajne
    A tak bardziej poważnie, to demenom ostrości na brzegach i szerokim końcu nie jest, ale wg mnie jest porównywalnie jak było w C 17-55 lub T 17-50 na corpie. Kolorki wywala fajne, AF działa bez zarzutu. Ma bardzo uniwersalny zakres, ale i tak jak zależy mi na super zdjęciach używałm stałki.
    24-105 to dla mnie taki spacerniak.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    łał, janość zmienia się na cropie? też o 1.6? to już rozumiem czemu cropami zdjęć nie potrafiłem robić...
    mylisz się zacnie, nie jest i nie ma...
    Nie jasność, tylko głębia ostrości (*).
    24/1.4 na cropie nie da zbliżonego obrazka do 35/1.4 na pełnej klatce pomimo tej samej jasności i zbliżonego kąta widzenia.

* matematycznie z kalkulatora GO przepaści może nie widać.
    Przepaść będzie w obrazku - zupełnie inna separacja obiektu fotografowanego od tła.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 5 z 13 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów