Ostatnio edytowane przez Matsil ; 08-01-2014 o 19:40
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
to moze i ja dodam cos od siebie w tym watku.
mialem kiedys 400d, po dlugim czasie przesiadlem sie na 7d - to byla ogromna roznica
potem 7d ok 2 lat i przesiadka na 6d, tutaj doswiadczylem juz iles tam klatek i w jakosci zdjec juz nie ma az takiej duzej roznicy, co nie znaczy ze nie warto zainwestowac w ff.
robilem czesto zdjecia zwierzat, na zuzlu.. itd tutaj 7d wygrywa. teraz robie je sporadycznie 6d daje rade, ale 7d byl szybszy.
to czego mi brakuje w 6d to obudowy 7d, byla wieksza,bardzoej dopasowana do mojej dloni... ale to juz nie o to chodzi...
czasami bylo mi ciasno i 6d to poprawil. dodatkowo najwazniejsza roznica miedzy tymi dwoma aparatami to iso. tutaj po prostu jest roznica na korzysc 6d.
uzywam tych samych szkiel ktorych uzywalem na croopie, faktycznie na ff zachowuja sie inaczej ale duzych roznic nie ma.... ot to tyle.
6D, Sigma 24 mm f/1.4 Art, Canon 100 mm f/2.8 IS USML, Canon 70-200 f/2.8 IS II
No właśnie, ta jakość optyczna, budowa... tego nie można pominąć i tu już nie tak łatwo znaleźć odpowiednik, w dodatku w tej cenie.
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Hm, możliwe że wiosną wymienię mojego 40D na 6D właśnie. Po ostatnich postach dochodzę do wniosku, że C24-105 f4 będzie gorsze zdjęcia robiłAlbo co gorsze, w ogóle się nim focić nie da. Co dziwne, bo jeszcze całkiem niedawno, gdzieś ludziska nachwalić się nie mogli, jak to szkiełko pokazuje swoje pazurki właśnie na FF
![]()
Jest dokładnie odwrotnie. Żeby uzyskać wystarczajaca GO trzeba znacznie przymknać obiektyw. Co prowadzi do wysokich ISO i tu właśnie crop pada. Wprawdzie w FF trzeba przymknać o działkę więcej, ale mniejsze szumy rekompensuja to z nawiazka.
Czyli, jak kto chce robić samo boke z jasnymi stałkami, to ujdzie i crop, ale do naprawdę głębokiej ostrości na małych otworkach to już trzeba FF.![]()
Mam 24-105 z 6d, zdjęcia da się robić, wychodzą nawet fajne![]()
A tak bardziej poważnie, to demenom ostrości na brzegach i szerokim końcu nie jest, ale wg mnie jest porównywalnie jak było w C 17-55 lub T 17-50 na corpie. Kolorki wywala fajne, AF działa bez zarzutu. Ma bardzo uniwersalny zakres, ale i tak jak zależy mi na super zdjęciach używałm stałki.
24-105 to dla mnie taki spacerniak.
Nie jasność, tylko głębia ostrości (*).
24/1.4 na cropie nie da zbliżonego obrazka do 35/1.4 na pełnej klatce pomimo tej samej jasności i zbliżonego kąta widzenia.
* matematycznie z kalkulatora GO przepaści może nie widać.
Przepaść będzie w obrazku - zupełnie inna separacja obiektu fotografowanego od tła.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it