bez problemu z 6d z 24-105 robi na jednej baterii >800 fotek + ok 30 min filmu
bez problemu z 6d z 24-105 robi na jednej baterii >800 fotek + ok 30 min filmu
@ adawro - Tak, przedwczoraj przywiózł kurier z cyfrowe.pl (bateria z zestawu - wyglądała na oryginalnie zaklejoną). Czytałem na stronie Canona, że czasami bateria nie chce się ładować na starcie. U mnie nie było raczej tego problemu bo przy ładowaniu migało w miarę prawidłowo aż się załadowało. Gdzieś było też napisane, że po 3-krotnym ładowaniu bateria osiąga pełną moc. Przez noc poziom naładowani baterii się nie zmienił - rano było dalej 80 procent. Dziś zrobiłem w domu 49 zdjęć (w sumie 79) i teraz mam poziom 69% więc zdecydowana poprawa. Aktualnie można przyjąć, że wyjdzie z baterii trochę więcej niż 250 zdjęć. Zrobiłem próbę z ostrzeniem też jest zdecydowanie lepiej po ok. 70 ostrzeniach poziom naładowania spadł o 1 procent (teraz mam 77 bo musiałem wyzerować "licznik"). Może świeża bateria szybciej traci energię na początku?
@mmteam - dzięki za informację będę miał punkt odniesienia po 3 ładowaniu. Te 800 zdjęć to z wyłączonym lcd, który włącza się tylko na chwilę z podglądem po zrobieniu zdjęcia?
Ostatnio edytowane przez JacekMF ; 01-01-2014 o 19:19
aku ładowany ok 20 grudnia, do dzisiaj zrobione 550 fotek
wszystkie fotki w formacie RAW + S2 + zawsze włączona stabilizacja obiektywu
często fotki dodatkowo oglądane na wyświetlaczu + powiększane
body mówi - pozostało 30% baterii
acha - wifi i gps wyłączone
Mmteam - dziękuję za dokładne informacje. U mnie tempo zużycia (odpukać) zwolniło, mam nadzieję, że ostatecznie ustabilizuje się na podobnym poziomie. Jeśli będzie jakoś drastycznie niżej - będę reklamował.
U mnie prawie 700 zdjęć na pierwszy raz ładowanej baterii. Ale aparat zaliczył kilka wycieczek w ujemnych temperaturach, dwie małe robótki, no i trochę zabawy z konfigurowaniem i ogólnym poznawaniem nowego body. Stabilizacja w obiektywie praktycznie cały czas włączona, GPSu jeszcze nie odpalałem.
Pierwsze zabawy u mnie to też jakieś 600 do 700 fotek. Ale to było i gps i wfi i podgląd ogólnie zabawa. W pracy tak jak pisałem 2800, czasami usuwane fotki szkło bez is, puszka wifi offline. Myślę to dobry wynik . W 600d wycisnąłem max jakieś 1300 fotek w tych samych warunkach i podobnie używając. Bat nie jest jakoś zewnętrznie dużo większy od cropowego bata a daje 2 razy więcej fotek.
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
Zdołowaliście mnie przy niedzieli... przy wyłączonym gps, wifi i 120 zdjęciach mam 60 procent baterii. Wychodzi, że zdjęć wyjdzie około 300. W instrukcji jest wpisane w przybliżeniu 900 więc nie jest dobrze. Za wolno robię zdjęcia i nim sprawdzę drugie naładowanie trochę czasu minie. Podpytam w sklepie co z tym fantem zrobić, może coś takiego się zdarza częściej i wymienią od ręki. Z drugiej strony te 300 zdjęć to dla mnie mimo, że mniej niż powinno być, to jednak dużo.
Ja też robię 300-400 fot na jednej baterii na 6D a ponieważ jest tak zarówno na oryginale Canona jak i zamienniku Newella to przyjąłem że tak ma być
Ja póki co ładowałem 3 razy od nowości i przy wyłączonym gps i wifi w warunkach dom/studio z obiektywem EF 50 f/1.8 ponad 1000 spokojnie robię na jednym ładowaniu, a w międzyczasie nawet jakieś krótkie filmiki dziecku nagrywam.
6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II