Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: AF w 5D Mark III - chaotycznie poruszające się obiekty.

Coś już napisał

Domyślnie AF w 5D Mark III - chaotycznie poruszające się obiekty.

Koledzy, mam problem z tym, że nie wiem czy jego poruszenie zgodne jest z tematem tego działu.

Od jakiegoś czasu dysponuję body 5D Mark III oraz obiektywem Canon EF 35mm F/1.4L. Zwykle pracuję na tym zestawie w studio i tutaj spisywał się wyśmienicie (pod względem plastyki, ostrości i kontrastów bo AF odgrywa tutaj niewielką rolę). Przyszło mi jednak wykonać krótki reportaż grupy dzieciaków podczas zabawy. Wcześniej tego typu zdjęcia wykonywałem na 5D Mark II w połączaniu z ciemnym obiektywem Canon EF 24-105mm F/4.0L. Warunki oświetleniowe były bardzo średnie i miałem pewne trudności z AF stąd wspomagałem się lampą 600EX-RT. W przypadku 5D Mark III warunki były podobne, pomyślałem jednak, że ulepszony AF oraz jasny obiektyw ułatwią pracę podczas fotografowania chaotycznie poruszających się dzieci we wszystkie możliwe strony

Poległem...

Po wglądzie w materiał okazało się, że jest problem z ostrością i do znaczący. Fotografowałem na przysłonie 2.8, obawiałem się zejść niżej. Być może to 2.8 okazało się zbyt nisko. Chciałem jednak maksymalnie zminimalizować siłę błysku i raczej delikatnie doświetlić niż polegać tylko na świetle błyskowym. Próbowałem okiełznać ten rozbudowany system AF z bocznymi punktami jednak zwyczajnie mi to nie wyszło. Lampę ustawiłem na synchronizację z czasem 1/200 gdyż dzieciaki skakały i biegały więc krótki czas był jak najbardziej wskazany.

Pytanie, czy mieliście okazję poznać bliżej ten system AF w nowej 5'tce? Czy powinienem korzystać z gotowych ustawień AF? Jeśli tak, który tryb byłby tutaj najbardziej odpowiedni? Przyznaję, że nie poznałem jeszcze tego body zbyt dobrze. W 5D Mark II fotografowałem na środkowym punkcie i nie miałem zbytnio wyboru. Tutaj wybrałem sobie grupę punktów AF i manewrowałem nimi w zależności od położenia obiektu, na który ostrzyłem (w tym wypadku była to twarz dziecka).

Trochę się zawiodłem i mam ogromną nadzieję, że wynika to z braku mojego doświadczenia w obsłudze tego body. W 5D Mark II wraz z ciemnym obiektywem, wiedziałem, że nie mogę liczyć na zbyt wiele stąd byłem zadowolony, że cokolwiek wyszło. Wraz z nowym body i szkłem miałem cichą nadzieję, że będzie lepiej. Gdybyście mieli jakieś sugestie, własne doświadczenia w tej kwestii lub bezpośrednio przy tego typu zdjęciach np. w przedszkolu, będę wdzięczny za dobrą radę

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: AF w 5D Mark III - chaotycznie poruszające się obiekty.

jest taki temat 5mk3 w praktyce
    tam znajdziesz odpowiedz

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez canon_user Zobacz posta
    Trochę się zawiodłem i mam ogromną nadzieję, że wynika to z braku mojego doświadczenia w obsłudze tego body.
    Dokładnie tak - brak doświadczenia, a podjąłeś się trudnego zadania.

Cytat Zamieszczone przez canon_user Zobacz posta
    Gdybyście mieli jakieś sugestie, własne doświadczenia w tej kwestii lub bezpośrednio przy tego typu zdjęciach np. w przedszkolu, będę wdzięczny za dobrą radę
    Nie fotografuję w przedszkolu. Robię za to sporo koncertów - muzycy bywają równie dynamiczni jak dzieci. Mam własne dorosłe i nadal fotografuję czasami małe dzieci brata.

Co do rad - moim zdaniem wybranie mocno aberrującego obiektywu jest pierwszym powodem porażki, ale nie jedynym. Przyjmij od razu do wiadomości, że AF w 5D3 źle znosi aberrujace szerokie szkła. Skoro strzelałeś przy f:2.8, to po co Ci był obiektyw z f:1.4?
    Z tego co piszesz, wnioskuję że próbowałeś trybu AI Servo - jeśli tak, to moim zdaniem jest to drugi powód, który trochę przyczynił się do mizernego efektu. Nie piszesz jakich punktów AF używałeś w trybie servo. Coś piszesz o jakiejś "grupie punktów AF" - ostrzałka w 5D3 i w ogóle AF Canona ma to do siebie, że ostrzy na to, co "uzna" za najlepszy punkt zaczepienia, co nie zawsze będzie tożsame z Twoim zamiarem, ponieważ obszar krycia punktów AF jest nieco większy (upraszczając) niż kwadracik/i w wizjerze. Czasem może to mieć zasadnicze znaczenie dla zdjęcia i o tym trzeba wiedzieć i uwzględniać to w trakcie fotografowania. Dodatkowo, jeśli używasz punktu AF rozszerzonego, to wiedz że przy szerokim kącie narażasz się na większy procent nietrafionych zdjęć.

Teraz o tym, jak ja postępuję w przypadku fotografowania ruchliwych muzyków lub dzieci:
    1. Tryb AF - One Shot (czasem AI Focus). Punkty AF - tylko krzyżowe. Priorytet ostrości w serii i w one shot.
    2. Obszar AF - punktowy lub precyzyjny punktowy ~50/50.
    3. Ja zwykle używam "Rear Focusing", ale w takich przypadkach jakieś75% zdjęc wykonuję jak bym miał AF w spuście (trzymajac AF-on i naciskajac spust) i tobie radzę spróbować AF pod spustem (prawdopodobnie już tak masz) dlatego że:
    4. Fotografujesz bez przekadrowywania - wyceluj aktywnym punktem AF i strzelaj. Strzelaj seriami, jeśli jest akcja. Kadruj ew. tak, żeby zostawić margines na przycięcie zdjęcia w PP, ale dzięki rozmieszczeniu punktów AF w 5D3 większość można robić z docelowym kadrem, lub z niewielkim przycięciem potem.

Ad. 2 - precyzyjnego pkt. AF w 5D3 (nie mylić ze zwykłym punktowym) generalnie nie polecam do reportażu stałkami Canona 24L i 35L z powodu aberracji występujących w tych skądinąd bardzo dobrych szkłach.

To, co napisałem sprawdza się u mnie zadowalająco, co nie znaczy że przypadku Twoim czy kogoś innego zadziała out of the box. Trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć, a własna recepta na zwiększenie skuteczności się pojawi. Opisany przeze mnie sposób fotografowania poruszających się ludzi wymaga szkieł z szybkim AF - ja używam w takich sytuacjach zoomów 24-70L II i 70-200 2.8 II i na tych szkłach można polegać w filmach akcji . Ktoś inny może skutecznie używać innych narzędzi i na pewno wielu takich się znajdzie. Ja wrzuciłem swoje trzy grosze.

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Kuba1 Dorzuce sie do tego co powiedziales, gdyz uwazam ze w 5mk3 af jest bardzo rozbudowany i naprawde najlepsza metoda na jego okielznanie jest go uzywanie w kazdych sytuacjach dostosowujac parametry przy ktorych osiagniemy najlepsze wyniki?
    Szczegolnie z c24L moze z poczatku platac figle co tez trzeba opanowac?

Coś już napisał

Tak na szybko pragnę podkreślić, że mój nieudany reportaż wynika właśnie z niewiedzy na temat rozbudowanego AF w 5D Mark III. W poprzednim korpusie nie miałem wielu opcji tylko robiłem zdjęcia, tutaj zdecydowanie przekombinowałem i nie w tą stronę, w którą powinienem. Zrobiłem sporo ujęć mniej w stosunku do poprzednich, podobnych sytuacji, w których miałem okazję fotografować. Kombinowałem, kręciłem i teraz mam za swoje

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Skoro strzelałeś przy f:2.8, to po co Ci był obiektyw z f:1.4?
    Obiektyw ten kupiłem jako jeden z najbardziej uniwersalnych z całej gammy stałoogniskowych (wg własnych potrzeb i preferencji). Przysłona 1.4, 1.6 czy 1.8 jak najbardziej będzie przeze mnie wykorzystywana. W opisywanej sytuacji nie miałem potrzeby uzyskania tak płytkiej głębi ostrości, stąd przysłona 2.8. Oczywiście jest kilka klatek poniżej tej wartości.

Z tego co piszesz, wnioskuję że próbowałeś trybu AI Servo...
    Fotografowałem w trybie One Shot.

24-70L II i 70-200 2.8 II i na tych szkłach można polegać w filmach akcji
    W to nie wątpię jednak muszę polegać na tym co mam, a wbrew pozorom 35mm 1.4 to też świetne szkło.
    Nowe body jest od niedawna, skupiony na innych "statycznych" tematach jakie fotografowałem, nie miałem okazji zapoznać się z całym systemem tego nowego AF'u. Porwałem się na dość wymagające zadanie i efekty są jakie są
    Ostatnio edytowane przez canon_user ; 13-12-2013 o 12:48

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Raideur Zobacz posta
    Kuba1 Dorzuce sie do tego co powiedziales, gdyz uwazam ze w 5mk3 af jest bardzo rozbudowany i naprawde najlepsza metoda na jego okielznanie jest go uzywanie w kazdych sytuacjach dostosowujac parametry przy ktorych osiagniemy najlepsze wyniki?
    Szczegolnie z c24L moze z poczatku platac figle co tez trzeba opanowac?
    Oczywiście, masz rację. Zabawka jest na tyle fajna, że każdy może mieć swój indywidualny sposób na jej skuteczne użycie. Ważne, żeby na siłę nie forsować niewłaściwych sposobów, bo wtedy tylko frustracja..

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Ja nową 5tkę mam od miesiąca i powiem Tobie, że dwa tygodnie temu też wybrałem się porobić córci zdjęcia na baliku i poległem na całej linii. Miałem zapięty 24-105 i ŻADNE zdjęcie mnie nie zadowala. Totalna porażka wynikająca z nieznajomości sprzętu. Wczoraj Młoda miała Jasełka i z duszą na ramieniu szedłem to udokumentować. Wiele wcześniej w domu kombinowałem z ustawieniami i powiem Tobie, że na 120 fotek 7 jest popsutych. Fociłem głównie 70-200 F4 is. Tryb AF - One Shot czasami Al Servo. Punkt AF centralny i przekadrowywałem. Tak, że trzeba ćwiczyć by możliwości tej puszki opanować i iść robić zdjęcia bez stresu.
    Canona sprzętów kilka.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

A po co przekadrowywales?

a no właśnie.. chyba po to kupujemy aparat z super autofokusem aby z niego korzystać.
    A swoją drogą można ustawić tak aby autofokus śledził sam obiekt np: punktowo?
    Ewentualnie ustawić tak, że obiekt pojawia się w ustawionym punkcie i aparat automatycznie ostrzy ?
    Ostatnio edytowane przez bucefal14 ; 13-12-2013 o 20:24
    Ludzie listy noszą...

Bywalec

Można i tak i tak...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów