Koledzy, mam problem z tym, że nie wiem czy jego poruszenie zgodne jest z tematem tego działu.
Od jakiegoś czasu dysponuję body 5D Mark III oraz obiektywem Canon EF 35mm F/1.4L. Zwykle pracuję na tym zestawie w studio i tutaj spisywał się wyśmienicie (pod względem plastyki, ostrości i kontrastów bo AF odgrywa tutaj niewielką rolę). Przyszło mi jednak wykonać krótki reportaż grupy dzieciaków podczas zabawy. Wcześniej tego typu zdjęcia wykonywałem na 5D Mark II w połączaniu z ciemnym obiektywem Canon EF 24-105mm F/4.0L. Warunki oświetleniowe były bardzo średnie i miałem pewne trudności z AF stąd wspomagałem się lampą 600EX-RT. W przypadku 5D Mark III warunki były podobne, pomyślałem jednak, że ulepszony AF oraz jasny obiektyw ułatwią pracę podczas fotografowania chaotycznie poruszających się dzieci we wszystkie możliwe strony
Poległem...
Po wglądzie w materiał okazało się, że jest problem z ostrością i do znaczący. Fotografowałem na przysłonie 2.8, obawiałem się zejść niżej. Być może to 2.8 okazało się zbyt nisko. Chciałem jednak maksymalnie zminimalizować siłę błysku i raczej delikatnie doświetlić niż polegać tylko na świetle błyskowym. Próbowałem okiełznać ten rozbudowany system AF z bocznymi punktami jednak zwyczajnie mi to nie wyszło. Lampę ustawiłem na synchronizację z czasem 1/200 gdyż dzieciaki skakały i biegały więc krótki czas był jak najbardziej wskazany.
Pytanie, czy mieliście okazję poznać bliżej ten system AF w nowej 5'tce? Czy powinienem korzystać z gotowych ustawień AF? Jeśli tak, który tryb byłby tutaj najbardziej odpowiedni? Przyznaję, że nie poznałem jeszcze tego body zbyt dobrze. W 5D Mark II fotografowałem na środkowym punkcie i nie miałem zbytnio wyboru. Tutaj wybrałem sobie grupę punktów AF i manewrowałem nimi w zależności od położenia obiektu, na który ostrzyłem (w tym wypadku była to twarz dziecka).
Trochę się zawiodłem i mam ogromną nadzieję, że wynika to z braku mojego doświadczenia w obsłudze tego body. W 5D Mark II wraz z ciemnym obiektywem, wiedziałem, że nie mogę liczyć na zbyt wiele stąd byłem zadowolony, że cokolwiek wyszło. Wraz z nowym body i szkłem miałem cichą nadzieję, że będzie lepiej. Gdybyście mieli jakieś sugestie, własne doświadczenia w tej kwestii lub bezpośrednio przy tego typu zdjęciach np. w przedszkolu, będę wdzięczny za dobrą radę![]()