Witam,
Od ponad 2 miesięcy jestem posiadaczem dwóch body Canon 6D. Po paru dniach użytkowania zauważyłem że akumulatorki, które zostawiam w wyłączonych aparatach samoistnie się rozładowują. Na początku myślałem że zapomniałem wyłączyć GPS lub mam podczas pracy włączone WiFi, jednak okazało się że obie funkcje są wyłączone a mimo to akumulatorki się rozładowują. Posiadam 2 oryginalne akumulatorki Canon LP-E6 oraz 2 zastępcze firmy Hahnel (HL-E6). Wszystkie 4 akumulatorki zachowują się tak samo. Po naładowaniu do pełna i pozostawieniu w wyłączonym aparacie (dotyczy obu body), po około 4 dniach aparatu nie da się już włączyć. Te same akumulatorki pozostawione poza aparatem, trzymają poziom naładowania bez problemu.
Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem? Wiem że powyższy opis idealnie pasuje do sytuacji z włączonym GPS, jednak sprawdziłem już dziesiątki razy. Funkcja "Select GPS device" w menu jest ustawiona w obu aparatach na "DISABLE" a na wyświetlaczy nie miga ikona GPS. To samo tyczy się WiFi. Firmware w obu body jest zaktualizowany do wersji 1.1.3.
Oba aparaty kupiłem na allegro jako nowe (od jednego sprzedawcy). Generalnie poza powyższym problemem wszystko działa prawidłowo.
Zanim odeślę je do serwisu, wolałem zapytać na forum. Może ktoś ma pomysł co to za przypadłość?
Z góry dziękuje za pomoc.