Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Canon 6D - rozładowująca się bateria przy wyłączonym GPS

Domyślnie Canon 6D - rozładowująca się bateria przy wyłączonym GPS

Witam,

Od ponad 2 miesięcy jestem posiadaczem dwóch body Canon 6D. Po paru dniach użytkowania zauważyłem że akumulatorki, które zostawiam w wyłączonych aparatach samoistnie się rozładowują. Na początku myślałem że zapomniałem wyłączyć GPS lub mam podczas pracy włączone WiFi, jednak okazało się że obie funkcje są wyłączone a mimo to akumulatorki się rozładowują. Posiadam 2 oryginalne akumulatorki Canon LP-E6 oraz 2 zastępcze firmy Hahnel (HL-E6). Wszystkie 4 akumulatorki zachowują się tak samo. Po naładowaniu do pełna i pozostawieniu w wyłączonym aparacie (dotyczy obu body), po około 4 dniach aparatu nie da się już włączyć. Te same akumulatorki pozostawione poza aparatem, trzymają poziom naładowania bez problemu.

Czy ktoś z Was spotkał się z tym problemem? Wiem że powyższy opis idealnie pasuje do sytuacji z włączonym GPS, jednak sprawdziłem już dziesiątki razy. Funkcja "Select GPS device" w menu jest ustawiona w obu aparatach na "DISABLE" a na wyświetlaczy nie miga ikona GPS. To samo tyczy się WiFi. Firmware w obu body jest zaktualizowany do wersji 1.1.3.

Oba aparaty kupiłem na allegro jako nowe (od jednego sprzedawcy). Generalnie poza powyższym problemem wszystko działa prawidłowo.
    Zanim odeślę je do serwisu, wolałem zapytać na forum. Może ktoś ma pomysł co to za przypadłość?
    Z góry dziękuje za pomoc.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 6D - rozładowująca się bateria przy wyłączonym GPS

U mnie tak nie ma. Dziwna sprawa. Wygląda na to, że coś zjada prąd. Ja bym jednak obstawiał coś z GPS. Może jest jakiś błąd softu i wydaje się, że jest wyłączony, a działa.
    Sformatuj kartę, wyłącz GPS, włóż kartę i po pewnym czasie sprawdź czy nie tworzy się na niej plik z danymi GPS.
    Innego pomysłu nie mam.

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Mam drugą sztukę 6D (od kilku dni nowy po wymianie na gwarancji) i żaden nie miał tego typu problemu z tym że ja nie używałem ani GPS ani WiFi ani nie doczepiałem gripów - zwłaszcza nieoryginalnych itp. Jeśli u Ciebie tak samo to zostaje serwis - żeby to naprawili bo coś jest nie tak .

Uzależniony Awatar tom517

Nie mam aparatu przy sobie, ale chyba jest w menu przywrócenie domyślnych ustawień. Obstawiam coś z ustawieniami, czasami jest tak że się patrzy i nie widzi , potrzebna druga para oczu do sprawdzenia, chyba że trzymasz w lodówce lub zamrażarce aparat z bateriami, to może się rozładowywać

Dopiero zaczyna
    Miasto
    OX, UK

U mnie bylo podobnie, z ta roznica, ze aparat byl w trybie "ON" (niby "spal"), ale jednak baterie rozladowywal.
    WIFI i GPS oczywiscie wylaczone.

Moje 400D nigdy takich numerow nie robilo, mozna bylo je zawsze trzymac "ON" i nigdy bateria nie siadala.

Odkad zaczalem przestawiac 6D w pozycje "OFF" po uzywaniu problem zniknal.

Firmware mam chyba najnowszy dostepny. Moze warto zrobic upgrade FW?
    Stronka slubna (dopiero zaczynam)

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Zobaczyłbym jak długo wytrzymuje wewnetrzna bateria podtrzymujaca ustawienia, czas i date.
    Bateria ta jest chyba podładowywana akumulatorem
    Może to podładowywanie jest zbyt duże.
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Bywalec Awatar fhumargo
    Miasto
    Łódź

Ja miałem podobnie w 7D i 5D prąd podżerały nieoryginalne gripy. Po odłączeniu gripów wszystko wróciło do normy.
    7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Jaki masz obiektyw zapięty ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

To nie może być przypadek, skoro masz to samo w dwóch różnych egz. body. Przywróć ustawienia fabryczne w jednym z nich, naładuj baterię do oporu i wtedy sprawdź.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Cichy: jeden ma podpiętą Sigmę 35/1.4 a drugi Tamrona 24-70/2.8 VC. Zresetowałem ustawienia do fabrycznych w obu aparatach i załadowałem pełne akumulatorki. Na razie (po 11h) jeden trzyma 99% (z Sigmą) a drugi zjechał do 87% :/

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów