Bierz 24 1.4 L. Będziesz zadowolona, z tym , że na ff to już będzie szeroko. Jest wystawione na giełdzie do sprzedaży, pierwsza wersja, cena przyzwoita. Miałem w rękach, wszystko ok.
Pozdrawiam
Bierz 24 1.4 L. Będziesz zadowolona, z tym , że na ff to już będzie szeroko. Jest wystawione na giełdzie do sprzedaży, pierwsza wersja, cena przyzwoita. Miałem w rękach, wszystko ok.
Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Dziękuję za odpowiedziSigmą 18-35 raczej nie jestem zainteresowana z tego samego powodu, dla którego nie za bardzo chcę kupować Sigmę 30/1.4 - myślę o przejściu na pełną klatkę za jakiś czas. Jak na razie skłaniam się ku 24L, to chyba najbardziej rozwojowe szkiełko ze wszystkich, które wymieniłam. Tego konkretnego egzemplarza z giełdy raczej nie kupię, bo, tak jak wspominałam, muszę jeszcze odłożyć trochę pieniędzy więc podejrzewam, że ktoś mnie ubiegnie. Mam jeszcze jedno pytanie, trochę z innej beczki, ale wydaje mi się, że do tematu pasuje. Na jakich monitorach obrabiacie zdjęcia? Czy w okolicach 1000zł da się znaleźć coś w miarę sensownego, czy raczej trzeba liczyć trochę więcej? Przyznaję, że średnio się orientuję w tym temacie.
![]()
50d, 450D + C10-22, C50/1.4, T28-75, C55-250, kit + 580ex
Do 1000zł szukaj używek eizo s1932 lub starszego s1931. Co do ciągłego odkładania kasy...kup używany c28/f1.8. W razie czego odsprzedasz praktycznie bezstratnie.
Miłego dniamoja www
Tak, to jest dylemat bardzo oryginalny.
Nigdzie nie poruszany ani nie zbadany.
Jak okiem sięgnąć, nigdzie żadnych informacji o w/w obiektywach w zastosowaniach toto ślubnego.
Monitor do obróbki to później, po co obrabiać na czymś co daje neutralny obraz, jak przecież żadna para młoda nie ma pro monitora, więc obróbka na samsungu 24 cale, za 400pln z MediaMarkt starczy.
Reklama to pikuś przy dobrym sprzęcie.
Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/
Jeśli jesteś zadowolona z 50 1.4, to może dodatkowo kup używaną 85 1.8, a resztę dołóż do FF. Do tego Samyang 14 mm na smaczki z szerokościPod FF 50mm to inna bajka, a 85mm zapewni komfort zdjęć z dystansu i przyda się do portretów.
PS.
Jeśli teraz kupisz 24mm pod 50d i będziesz czuła się dobrze z tym zestawieniem, to kiedyś w razie przesiadki na FF i tak sprzedasz 24mm lub do 24mm dokupisz 35mm. Wszystko zależne od finansów.
Ostatnio edytowane przez Wojtko ; 14-12-2013 o 21:01
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi
A skąd ten wniosek, że "ciągle" odkładam kasę?Nie robię tego ciągle, po prostu nie mam w kieszeni 3500zł, żeby tak z miejsca kupić 24L. Ale raczej właśnie na to szkło się zdecyduję, przez najbliższe parę miesięcy ślubów praktycznie nie ma więc zdążę sobie uzbierać. Co do monitorów, to szczerze mówiąc myślałam o czymś nowym. Swoją drogą, pogubiłam się już. Jaka matryca jest najlepsza do obróbki zdjęć? Wcześniej czytałam, że IPS (m.in. na stronie Eizo), a teraz, jak zauważyłam, że te polecane przez Ciebie monitory mają PVA, to poczytałam raz jeszcze i teraz wyczytałam, że właśnie PVA mają najlepsze odwzorowanie kolorów. I słyszał ktoś może o AMVA? Iiyama używa tego w niektórych swoich monitorach. Na chwilę obecną zastanawiam się nad tymi dwoma monitorami:
IIYAMA Polska
http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty...e-xb2483hsu-1/
Co o nich sądzicie? Nadają się do czegokolwiek?
Sugerujesz, że powinnam przeczytać wszystkie 1290 stron?Zresztą i tak przeczytałam ok. 300 (strasznie wciąga ten wątek!) i nie znalazłam żadnej w miarę rozwiniętej odpowiedzi na to konkretne pytanie.
Wydaje mi się, że w miarę sensowny monitor to całkiem istotna sprawa. Domyślam się, że młode pary raczej nie będą miały nie wiadomo jakiego sprzętu i kolory będą u nich przekładane, ale zakładam, że mogą chcieć wydrukować zdjęcia i włożyć do albumu. I tak nie stać mnie na bardzo dobry monitor, ale chyba wypadałoby mieć coś, co jakoś sobie radzi.
Trafna uwaga - nie pomyślałam o tym wcześniej. Wczoraj po raz pierwszy w życiu miałam okazję wziąć do ręki 5d II i podpiąć pod niego 50/1.4. Co za szerokość!Coś czuję, że na ślubach 50mm na FF będzie moją ulubioną ogniskową. Przemyślę kupno zestawu 35L + Samyang 14 - musiałoby być jedno i drugie, bo różnica między 14 a 50 jest dla mnie niewyobrażalnie duża i obawiam się, że traciłabym mnóstwo fajnych ujęć. Co do tego Samyanga to boję się tylko braku AF, czy to jest duża niedogodność przy tak szerokim kącie? Mój 10-22 jest co prawda trochę węższy, ale i ciemniejszy, a widać bardzo wyraźnie kiedy AF nie trafi. Na razie wydaje mi się, że najsensowniejszą (najbardziej uniwersalną) opcją byłby właśnie zestaw 24 + 50 + 85 (na FF koniecznie trzeba dokupić). Wydaje mi się, że 35mm to trochę wąsko na najszerszy obiektyw - to jest w przeliczeniu 22mm na APS-C, a nie zawsze taka szerokość jest dla mnie wystarczająca. A na dwie elki na 100% nie będzie mnie stać jeszcze przez dłuuuugi czas, biorąc pod uwagę, że będę miała jeszcze wydatek pt. 5d II.
Chyba że właśnie 14 + 35 + 50 + 85, tylko nie wiem jak z tym brakiem AF w Samyangu.
Ostatnio edytowane przez poulain ; 19-12-2013 o 16:04
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
A w czym konkretnie ten Eizo jest lepszy? Odradzano mi go, ponoć ma stary typ matrycy i wygląda to bardzo słabo.