Miłego dniamoja www
Jak dla mnie to szkoda, żeby 60D leżał większość czasu w torbie, a podejrzewam że tak będzie.
Mi się źle pracuje FF+Crop. Więc albo coś bardzo szerokiego na 60D, albo kupić tańszy backup a za resztę $ na dobre szkło.
Kochani, czy ktoś z Was może mi udzielić fachowej porady opartej na własnym doświadczeniuodnośnie możliwości użytkowania pierścieni pośrednich z obiektywem 85 1.8 ? Czy taka kombinacja da zadowalające efekty w macro? Mam na myśli fotografowanie obrączek w różnych aranżacjach oraz innych zbliżeń... A może lepiej zastanowic się nad kupnem 100 2.8 macro L? Z góry dziękuję za pomoc.
![]()
Dedykowany obiektyw makro to większy komfort pracy - pod warunkiem, że będzie często używany. Do okazyjnych zdjęć makro pierścienie pośrednie wystarczą. Używałem pierścieni Kenko z ef 100 2.0 i efekty były super. Jedyna wada takiego rozwiązania to utrata możliwości ostrzenia na nieskończoność przy założonym pierścieniu. Z drugiej strony 100 2.8 L może też robić za portretówkę, ale ja bym raczej wybrał 85 1.8 plus pierścienie.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickr
Bardzo dziękuję za pomoc. Szukałam w necie przykładowych zdjęć wykonanych np. 85 z pierścieniami ale nic nie znalazłam... Będę wdzięczna za jakieś linki/przykłady![]()
a czemu nie bierzesz pod uwagę 100mm f/2.8 macro USM bez L ? Cenowo to samo co 85 f/1.8 - macro lepsze niż 85 z pierścieniami, portret bardzo fajny.
Poproszę o przykłady na konkretnych zdjęciachtzn obiektyw z pierścieniem/pierścieniami pośrednimi (85 lub100 mm)
PeBnowymiarowe przykBadowe fotki - Canon 100mm F/2.8 przeglądaj sobie i patrz czy wersja L czy bez L =) foty przeróżne i bardzo dużo.
Dziękuję, ale chyba nie ma tam kombinacji z pierścieniami pośrednimi. Jestem ciekawa jakości zdjęć macro w tych konfiguracjach![]()
ja wrzuciłem tylko do 100mm f/2.8 macro canonowego![]()
85 1.8 z pierscieniami moze ktos z forum ma?