Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 157

Wątek: Nikon DF

Domyślnie Odp: Nikon DF

Po raz pierwszy sie zgodzę ze svenem - finansowo to nikona na nogi nie postawi. Ale wolę pomysły na takie body niż na Nikon 1.
    Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    faktycznie rewolucja....
    Rewolucja nie. Ale bardzo daleko posunięta wsteczna kompatybilność. Nie muszą wypuszczać kompletu nowych szkieł wzorniczo pasujących do Df. Tylko dlaczego nie ma opcjonalnie matówki z klinem? Co do 16 Mx - to całkiem dobry ruch. Nie ma takich wymogów dla optyki. A przy starych manualach to istotne - one na cyfrze nie wypadną genialnie. Na 36 Mpx byłoby narzekanie.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Po raz pierwszy sie zgodzę ze svenem - finansowo to nikona na nogi nie postawi. Ale wolę pomysły na takie body niż na Nikon 1.
    Rewolucja nie. Ale bardzo daleko posunięta wsteczna kompatybilność. Nie muszą wypuszczać kompletu nowych szkieł wzorniczo pasujących do Df. Tylko dlaczego nie ma opcjonalnie matówki z klinem? Co do 16 Mx - to całkiem dobry ruch. Nie ma takich wymogów dla optyki. A przy starych manualach to istotne - one na cyfrze nie wypadną genialnie. Na 36 Mpx byłoby narzekanie.

Kiedyś w czasach analogu miałem pełen emocji stosunek z Nikonem ... pamiętam, że starsze modele czyli FM, FE ... miały ten dzyndzelek podnoszony...... za to FM2 i FE2 chyba już nie.... więc to faktycznie rewolucja w wykonaniu Df.... która powinna być standardem od początku istnienia cyfry w Nikonie..... a to może ten ficzer podwaja cenę tego aparatu?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Niech Canona ręka boska broni od takich wynalazków.
    Nie bardzo wiem dla kogo jest to body. Z analogowego sposobu obsługi wynikałoby, że target tego body to landszaft robiony ze statywu, gdzie można sobie wszystko spokojnie poustawiać. Jeżeli tak, to dlaczego nie matryca z 800/800E?
    To jest d600 przepakowane do pseudo-retro obudowy, ale pozbawione jedynej zalety d600, czyli matrycy.
    Zupełnie też nie rozumiem rezygnacji z video w tym body. Jak wiadomo filmy lustrzankami robi się w trybie M i tutaj możliwość poprzestawiania tych wszystkich kółek miałaby sens. Dodatkowo Nikon nie ma problemu z kanibalizacją innych (własnych) produktów, bo kamer nie produkuje.
    W sumie to wygląda jak składak wszystkiego co się poniewiera po magazynach nikona, a to powinno kosztować 1499,- $ a nie 2x tyle. Ten aparat nie wnosi nic nowego (w przeciwieństwie do nowych Soniaczy), a jedynym argumentem za jego zakupem może być jego wygląd. Tyle, że on nie wygląda.
    W zasadzie ze wszystkim się zgodzę, poza jednym - ceną. Taka zabawka powinna być droga, jako gadżet dla mas raczej nie ma sensu, a te wajchy i przyciski są pewnie pieruńsko drogie w produkcji. Ja bym raczej zaryzykował twierdzenie że jest za tani .
    W Niemczech podobno 3k€.

BTW: uprzejmie też informuję że nie zaliczam się do tych kilku osób "dla których jest to body" .
    Pomijam już że bardzo często jest tak że w chwili rzeczywistej decyzji zakupowej wraca rozsądek i większość po fali entuzjazmu dojdzie do przekonania że płacenie za 600d niemal podwójnej ceny jest delikatnie mówiąc bez sensu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja bym raczej zaryzykował twierdzenie że jest za tani .
    W Niemczech podobno 3k€.
    Rok finansowy u Nikona kończy się 31.03.2014. Im bliżej będzie tego terminu, tym ciśnienie na wyprzedaż zapasów będzie większe. Cena będzie zależeć pewnie od tego ile nikon miał fantazję wyprodukować tego retro-cudoka, oraz od tego ile udało się wypchnąć lustrzanek przed świętami.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Niech Canona ręka boska broni od takich wynalazków.
    Nie bardzo wiem dla kogo jest to body.
    Dla Kwapiszona i dla mnie.

Kolekcjonerze - zdecyduj się: za tanio, czy za drogo?
    W B&H w preorderze $2750. Jak dla mnie, w jakiej walucie by się nie zarabiało, tanio to nie jest.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pomijam już że bardzo często jest tak że w chwili rzeczywistej decyzji zakupowej wraca rozsądek i większość po fali entuzjazmu dojdzie do przekonania że płacenie za 600d niemal podwójnej ceny jest delikatnie mówiąc bez sensu .
    A to jest alternatywa dla D600? Jakoś wątpię żeby właściciel fiata 500 zastanawiał się w chwili zakupu nad Pandą.
    To nie jest aparat adresowany do ślubniaków. I tyle.

Pełne uzależnienie

Czarny ładniejszy. Chciałbym mieć. Tyle, że rozsądek nie pozwala nawet zastanawiać się nad zakupem.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Jakoś wątpię żeby właściciel fiata 500 zastanawiał się w chwili zakupu nad Pandą.
    Świetne porównanie - Fiat Panda i Fiat 500. O to tu waśnie chodzi. Są osoby dla których ten tysiąc € w tą czy w drugą nie ma kompletnie znaczenia. Kobiety potrafią wydać tyle na torebkę, więc na taki PIĘKNY aparat to jak najbardziej zrozumiałe. Jak kogoś stać, to może kupować kierując się urodą produktu, sentymentem, potrzebą wyróżnienia się, itp. a nie parametrami technicznymi.

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jak kogoś stać, to może kupować kierując się urodą produktu, sentymentem, potrzebą wyróżnienia się, itp. a nie parametrami technicznymi.
    Idąc tym tokiem rozumowania to Nikon powinien wypuścić ten aparat pozbawiony wszelkich bebechów. Do pałowania się wyglądem wystarczyłaby pusta puszka stojąca na półce, a byłoby taniej. Do pracy toto i tak się nie bardzo nadaje.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Co to w ogóle za twierdzenie że aparat fotograficzny ma służyć do pracy

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów