Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 157

Wątek: Nikon DF

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Nikon DF

Nowy Nikon w stylu retro.
    Podobno ma się ukazać na dniach.
    Coś śmierdzi d600 zapakowanym w inną obudowę na kilometr .
    Powiem szczerze że od pewnego czasu nie ogarniam polityki Nikona i jak dalej tak będą funkcjonować to biorąc pod uwagę ich bardzo duże uzależnienie od jednej branży - może być krucho.

http://thenewcamera.com/wp-content/u...e-silver-2.jpg
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar homesicalien

Domyślnie Odp: Nikon DF

No, w końcu nie-pro-nikon bez kukułki. Ale jaki sens ma ten aparat? Żeby trudniej było rozpoznać kto jest naprawdę cool i robi na negatywach, a kto tylko udaje i używa retro cyfry?
    Ostatnio edytowane przez homesicalien ; 05-11-2013 o 00:00

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez homesicalien Zobacz posta
    No, w końcu nie-pro-nikon bez kukułki. Ale jaki sens ma ten aparat?
    Podejrzewam że ma być to w założeniu gadżet dla snobów i jeśli się nie mylę ma to też potwierdzać cena, która spodziewam się że będzie godna .

Ja może jestem tradycjonalistą ale wolałbym ekran dotykowy zamiast tych pokręteł .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Podejrzewam że ma być to w założeniu gadżet dla snobów
    I dla gadżeciarzy. I'm in love! ;-)

i jeśli się nie mylę ma to też potwierdzać cena, która spodziewam się że będzie godna
    No niestety, dlatego właśnie go jednak nie kupię.

Ja może jestem tradycjonalistą ale wolałbym ekran dotykowy zamiast tych pokręteł .
    W Angry Birds to ja sobie jednak wolę pograć na telefonie :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    I dla gadżeciarzy. I'm in love! ;-)
    Skoro jest rynek dla hipsterów i miłośników retro, to co się dziwić że producenci wypuszczają takie aparaty. Sam przyznam że ładniutki i bardzo mi się podoba. Moda na retro zaczyna przypominać wyścig na megapixele. Po Olympusie (stylizowane PENy i OMD), Fuji (X100, X-system), Panasonicu (GX7 stylizowane na dalmierz), Nikon zwęszył niszę na retro. O retro Sony i Samsunga podejrzewać raczej nie będę, ale jeszcze Canon mógłby się odwołać do jakiś swoich staroci.

No i może jakiś producent wypuściłby nowe wersje czegoś takiego (z jakąś przwoitą matrycą).

albo nawet takiego:

Jak retro to retro...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Skoro jest rynek dla hipsterów i miłośników retro, to co się dziwić że producenci wypuszczają takie aparaty. Sam przyznam że ładniutki i bardzo mi się podoba. Moda na retro zaczyna przypominać wyścig na megapixele.
    przeciwnikiem mody na retro nie jestem. natomiast mam watpliwosci, czy to sie da ozenic z systemami FF takimi jak Canona czy Nikona, ktore od lat gabarytowo bynajmniej nie maleja...

sam od zawsze mialem i mam slabosc do OM-a i tej wielkosci korpus i szkielka (male, ale swietne optycznie) bardzo mi odpowiadaja. a ww. Df sie w ten schemat ni chu chu sie nie wpisuje.
    caly system FF Nikona (w ich nowomowie FX) jest duzy i ciezki, bo taki jest jego podstawowy target. i DF jesli juz to ma seksapil jako duzy, niezawodny, nieco staroswiecki aparat.

ale to jest zupelnie co innego niz glowny nurt nostalgii retro:
    - zeby bylo zbudowane jak czolg
    - obslugiwane manualnie
    - mialo duzo dobrych szerokich do standardowych, ladnie rysujacych i nie przekorygowanych stalek
    - nie wazylo tyle co cegla
    - bylo male

Df to jest zupelnie inna kategoria retro niz Fuji czy Olympusa... IMHO jeszcze bardziej niszowa. a ja w tej niszy wybranej przez Nikona nieodmiennie nie kapuje pomyslu wlozenia
    tak syfiastego akku. taki korpus ma racje bytu jako wysokiej jakosci DSLR do biegania caly dzien z jednym lensem i lekka kabura (a nawet skorzanym etui) i niczym wiecej. a tu
    nieodmiennie dochodzi noszenie po kieszeniach portek dwoch zapasowych akumulatorow

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Już jest oficjalna informacja. Bateria na 1200 zdjęć.
    Nikon Df i specjalna wersja AF-S NIKKOR 50 mm f/1.8G - Optyczne.pl
    Nikon Df - Optyczne.pl
    Body dla dinozaurów, a nie dla dzieci neostrady. To mnie cieszy.
    LP-E8 ma teoretycznie wedlug ustandaryzowanych pomiarow CIPA 440 fot. w goracy letni dzien, napierniczajac seriami moze uda mi sie to zrobic.
    natomiast w chlodny jesienny dzien spacerujac po miescie nie zawsze udaje sie nawet 150 sztuk na swiezo naladowanej baterii (i to bez uzywania Live View!!!).
    o zimie nie mowie, w Holandii tego specjalnie nie mamy (tzn. tak zeby z -5C czy nie daj BIOS-ie -10C).
    a nie zawsze mam w plecaku baterie naladowana. w praktyce do 600D mam 3 akumulatory i to w 99% przypadkow mi wystarcza. ale na weekendowy wyjazd
    i tak biore ladowarke.

byc moze ten akku do DF-a jest nieco pojemniejszy a i sam korpus moze byc nieco oszczedniejszy, bo w koncu mniej elektroniki. ale to nadal nie jest bateria
    o powaznej pojemnosci. jestem sklonny sie zalozyc, ze w ciagu pol roku bedzie slychac bardzo powazne glosy, ze korpus jeszcze obleci, ale zywotnosc baterii
    doprowadza ludzi do piany na pysku...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 05-11-2013 o 11:25
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

....... ale jeszcze Canon mógłby się odwołać do jakiś swoich staroci.
    Miejmy nadzieję że zamiast wypuszczać takie cudaki pokażą coś ciekawszego .

Akustyk - o co chodzi z tą baterią? Wszędzie piszą że wytrzymuje ponad 1000 zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-11-2013 o 11:30
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Sam przyznam że ładniutki i bardzo mi się podoba. ale jeszcze Canon mógłby się odwołać do jakiś swoich staroci.

...
    Niech Canona ręka boska broni od takich wynalazków.
    Nie bardzo wiem dla kogo jest to body. Z analogowego sposobu obsługi wynikałoby, że target tego body to landszaft robiony ze statywu, gdzie można sobie wszystko spokojnie poustawiać. Jeżeli tak, to dlaczego nie matryca z 800/800E?
    To jest d600 przepakowane do pseudo-retro obudowy, ale pozbawione jedynej zalety d600, czyli matrycy.
    Zupełnie też nie rozumiem rezygnacji z video w tym body. Jak wiadomo filmy lustrzankami robi się w trybie M i tutaj możliwość poprzestawiania tych wszystkich kółek miałaby sens. Dodatkowo Nikon nie ma problemu z kanibalizacją innych (własnych) produktów, bo kamer nie produkuje.
    W sumie to wygląda jak składak wszystkiego co się poniewiera po magazynach nikona, a to powinno kosztować 1499,- $ a nie 2x tyle. Ten aparat nie wnosi nic nowego (w przeciwieństwie do nowych Soniaczy), a jedynym argumentem za jego zakupem może być jego wygląd. Tyle, że on nie wygląda.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 05-11-2013 o 14:02

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Skoro jest rynek dla hipsterów i miłośników retro, to co się dziwić że producenci wypuszczają takie aparaty. Sam przyznam że ładniutki i bardzo mi się podoba. Moda na retro zaczyna przypominać wyścig na megapixele. Po Olympusie (stylizowane PENy i OMD), Fuji (X100, X-system), Panasonicu (GX7 stylizowane na dalmierz), Nikon zwęszył niszę na retro. O retro Sony i Samsunga podejrzewać raczej nie będę, ale jeszcze Canon mógłby się odwołać do jakiś swoich staroci.

No i może jakiś producent wypuściłby nowe wersje czegoś takiego (z jakąś przwoitą matrycą).

http://www.swiatobrazu.pl/zdjecie/ar...ld-edition.jpg

albo nawet takiego:

http://www.jayfisher.com/_borders/Ph...phyCamera8.jpg

Jak retro to retro...

dokładasz ścianę cyfrową i masz!

Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Nie. Ja bym go kupił dla siebie, a nie dla szpanu. Tu więcej zdjeć:
    Chasseur d'Images - Les infos de la Rédac'

Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów