Różnica jest - mają większy zakres regulacji (to dobrze), ale reszta bez zmian (a to niezbyt dobrze).
Szukaj lamp z mocowaniem akcesoriów Bowens ("Bowens S").
Różnica jest - mają większy zakres regulacji (to dobrze), ale reszta bez zmian (a to niezbyt dobrze).
Szukaj lamp z mocowaniem akcesoriów Bowens ("Bowens S").
Żeby była duża różnica to trzeba sporo więcej zapłacic a tego bym chciał uniknąc, to będą moje pierwsze próby i potrzebuje czegoś do nauki ale też dobrze by było jak bym nie musiał zaraz tego wymieniac na cos lepszego. Myślałem też o lampach systemowych ale nie wiem czy to jest lepsze rozwiązanie od tego z linku. Pozdrawiam
Wiec nie kupuj "gotowych" zestwawow, bo w wiekszosci beda kompatybilne tylko same ze soba, a i jakosc pewnie jest slaba.
Jak nie masz kasy, to kup jedna lampe, softbox, blende. Jak pisal r_m kupuj z mocowaniem Bowens. Kompletuj z czasem nastepne lampy i akcesoria.
Lampy systemowe maja jedna duza przewage, sa mobilne, nie potrzebujesz zasilania i "ciezarowki" do transportu.
Ja po poczatkach z jedna lampa studyjna, posiadam 4 flashe z ttl (C i YN) i YN622, wygoda niesamowita, a do amatorskiej fotografi wystarczy. Flash zawsze sie przyda tez przy innych okazjach.