@ igor58 - nie zrażaj się do FF, tylko kupuj, obiecuję, że poczujesz różnicę, w szczególności na portretach i z jasną stalką
@ Adam71 - a jakimi szkłami to robiłeś? zdradź bo nie da się exif-ów podejrzeć, albo nie wiem jak
@ jakubas - niestety te foty znów nie pozwalają, przynajmniej dla mnie, na komentarz, znów wysokie iso, w jednym przypadku nawet 3200... dziś była ładna pogoda, co prawda, nie wiem czy u Ciebie też, ale jutro ma też być, weźże aparat na spacer, ustaw ISO 100-200, poczekaj na jakieś słońce, sfoć np. stojący samochód na parkingu, tablice rejestracyjną, z f od 4 do 11, z bliska z dalsza, potem jakiś płot z siatki w podobny sposób, jakieś szyldy, coś kontrastowego i oświetlonego - - daj RAW-y i wtedy możemy gadać. Może zbyt ostre słowa tu padłu o g..., ale prawda jest taka, że te zdjęcia to słabe sample do tego, by cokolwiek pisać na temat ewentualnych wad sprzętu.
Wg moich doświadczeń gdy światło do d..., foty rzadko fajne wychodzą. Światło to podstawa i nawet super jasna stałka z czerwonym L za grube pieniądze światła nie zastąpią...