Witam,
Ze względu na to, że jest to mój pierwszy post na forum, chciałbym się na początku ze wszystkimi przywitać.
Niedawno kupiłem aparat Canon 6D. Dokupiłem też do niego obiektyw Canon 24-105. Dzisiaj miałem pierwszy raz okazję wyjść z nim na dwór i niestety efekt, który uzyskałem zupełnie mnie zawiódł. Moim poprzednim aparatem był Nikon D7000 (z obiektywem 18-105). Spodziewałem się, że efekty będą lepsze lub przynajmniej porównywalne. Są jednak zdecydowanie gorsze.
Bardzo możliwe, że robię coś źle. Mam małe doświadczenie w fotografii (D7000 nie miałem zbyt długo). Byłbym bardzo wdzięczny jeżeli ktoś spojrzy na zdjęcia poniżej i pomoże mi odpowiedzieć na dwa pytania:
1. Dlaczego efekt jest tak kiepski (co robię źle / co jest nie tak ze sprzętem)?
2. Czy z aparatem / obiektywem jest wszystko ok?
Na zdjęciach najbardziej martwi mnie brak ostrości / szczegółów (wszystko się zlewa) - widoczny zwłaszcza na drzewach (szczególnie przy powiększeniach).
Na niektórych odnoszę też wrażenie utraty jakości obrazu z lewej strony kadru (być może to tylko moje subiektywne odczucie).
Link do zbioru na flickr: 6D - a set on Flickr
Parametry z jakimi zostały zrobione zdjęcia są dostępne w Additional info po naciśnięciu show more. Każde zdjęcie można też pobrać.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.