Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 71

Wątek: Obiektyw Canon 50 mm 1.8 Ostrość zdjęc

Domyślnie Odp: Obiektyw Canon 50 mm 1.8 Ostrość zdjęc

Wrzucam linki do zdjęć - wrzuciłam pełny rozmiar bo patrząc z daleka są takie w miarę, ale ogólnie to te buzie są za taką właśnie mgiełką.
    Strasznie mnie to wkurza :/
    http://imageshack.us/photo/my-images/690/bcym.jpg/
    ImageShackŽ - Online Photo and Video Hosting
    http://imageshack.us/photo/my-images/547/a8g5.jpg/

Co to jest LV?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@ Majorka636
    LV - live view
    a jak robisz zdjęcia czegoś statycznego to też Ci ostrość ucieka?
    Jak ostrzysz? jednym punktem? którym? przekadrowujesz?
    wg mnie używania małych GO trzeba się trochę nauczyć, przerabiałem też podobne problemy po zakupie swojej pierwszej jasnej stałki jaką było to szkło, teraz jest już lepiej.
    Przy dzieciakach, szczególnie ruchliwych, często trudno trafić, do tego jeszcze Ty się nie możesz ruszać, bo minimalne przesunięcia powodują wypad z GO.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Majorka636 Zobacz posta
    Wrzucam linki do zdjęć - wrzuciłam pełny rozmiar bo patrząc z daleka są takie w miarę, ale ogólnie to te buzie są za taką właśnie mgiełką.
    Strasznie mnie to wkurza :/

Co to jest LV?
    Na pierwszym zdjęciu ostrość ustawiła się na rękawku na dole kadru. Albo to FF albo aparat wybrał rękawek jako punkt AF
    Pozostałe chyba też mają FF

Aaaa... czyli podgląd
    Co do ostrości - to np. moja chrześnica jest malutka i jeszcze się tak nie rusza, a czasy ustawiam dość krótkie.
    Z obiektami statycznymi t też loteria - najgorsze jest to że robiąc zdjęcie mam wrażenie że teraz to już na bank będzie ostre. Potem przybliżam na podglądzie i... pudło :/
    Robiłam przede wszystkim na automatycznym ostrzeniu (czyli aparat sam sobie wybierał punkty). Jak sama wybierałam punkt to tak jakby za malo tej ostrosci - chodzi mi o to że aparat może wybrać kilka punktów ostrości jednocześnie a ja sama tylko 1 :/
    Nie rozumiem pytania "przekadrowujesz"
    FF???

Bywalec
    Miasto
    Gliwice

Widać, że chcesz się nauczyć, ale jesteś na początku drogi... Przede wszystkim wytrwałości!
    FF - front focus - ostrzenie przed obiektem, który ma być ostry (w przeciwieństwie do BF - back focus - ostrzenie za obiektem). Jest to wada sprzętowa, którą w niektórych aparatach można skorygować mikroregulacją body, w innych - należy sprzęt oddać do serwisu. Wadę tą stwierdza się wówczas, gdy punkt ustawiania ostrości jest tam, gdzie zamierzasz, a ostrość i tak jest w innej płaszczyźnie (FF - bliżej, BF - dalej). Przekadrowanie to ustawienie aparatu na daną scenę i wciśnięcie do połowy spustu migawki (aparat zapamiętuje ustawienia), a następnie (z ciągle wciśniętym do połowy spustem) przesunięcie/obrócenie aparatu tak, by widok obejmował inną scenę - i dopiero wtedy wciśnięcie spustu migawki do końca. Robisz wówczas zdjęcie tego, co widzisz przy wciśnięciu do końca, ale z parametrami wyznaczonymi przez aparat przy wciśnięciu do połowy.
    Mam nadzieję, że nie zamieszałem...?
    Ostatnio edytowane przez Voyager70 ; 19-09-2013 o 12:01

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Majorka636 Zobacz posta
    Aaaa... czyli podgląd
    Co do ostrości - to np. moja chrześnica jest malutka i jeszcze się tak nie rusza, a czasy ustawiam dość krótkie.
    Czasy to jedno - jest jeszcze inny czas - od ustawienia ostrości do wyzwolenia migawki, a wtedy przez ruch modelki lub fotografa "temat" zdjęcia może wypaść
    z zakresu głębii ostrości.
    Mam taką nietypową poradę - wypróbuj program tematyczny SPORT - (taki biegnący ludzik na kółku nastaw).
    To może być program który "ogarnie" sprawę. Włącza się wtedy śledzenie ostrości które nawet po podniesieniu lustra potrafi do pewnego stopnia przewidzieć
    zmianę odległości przed wyzwoleniem migawki. Dodatkowo program SPORT preferuje bardziej otwarte przysłony i krótsze czasy. Jedyny minus - trzeba unikać przekadrowywania.

Coś już napisał Awatar malwes
    Miasto
    okolice Warszawy

Ja od dawna pracuję z tym "tanim" obiektywem - na 60d i na 6d też . Ostrzy dobrze nawet na 1.8 (na 2.0 nawet świetnie).
    Na pewno popróbuj:
    - ustawić AF na punkt centralny i one-shot
    - pilnować czasów (czyli nie mniej niż 1/80 na crop).
    Jeśli nadal nie ostrzy to daj do sprawdzenia do serwisu. Fakt, że to nie jest drogi obiektyw nie zmienia faktu, że powinien pracować prawidłowo. Z moim nie ma żadnych problemów. Na Twoich zdjęciach wygląda to źle ale upewnij się, że nie popełniasz tych błędów, o których tu piszemy.

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez malwes Zobacz posta
    Ja od dawna pracuję z tym "tanim" obiektywem - na 60d i na 6d też . Ostrzy dobrze nawet na 1.8 (na 2.0 nawet świetnie).
    Na pewno popróbuj:
    Jeśli nadal nie ostrzy to daj do sprawdzenia do serwisu. Fakt, że to nie jest drogi obiektyw nie zmienia faktu, że powinien pracować prawidłowo. Z moim nie ma żadnych problemów. Na Twoich zdjęciach wygląda to źle ale upewnij się, że nie popełniasz tych błędów, o których tu piszemy.
    powiedzmy przy zwykłych warunkach oświetleniowych trafia Ci w punkt? czy masz problemy i sporo nietrafionych zdjęć?
    Mój egzemplarz ostro pudłował, jakbym nie próbował

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez malwes Zobacz posta
    Na pewno popróbuj:
    powiedzmy przy zwykłych warunkach oświetleniowych trafia Ci w punkt? czy masz problemy i sporo nietrafionych zdjęć?
    Mój egzemplarz ostro pudłował, jakbym nie próbował

Coś już napisał Awatar pawel1178

Ja dodam że ostatnio bawiłem się tym 50 1.8 w plenerze na moim 550D i co uzyskałem na centralnym prawie zawsze ostrzył tam gdzie mu kazałem i ten framgent zdjęcia jak i cała GO była ostra natomiast z bocznym punktami AF był problem raz na czas zdarzyło się że zdjęcie jest ostre a tak zazwyczaj boczne nie trafaiły w ostrość i mazały zdjęcia, znów na LV ostrzył za każdym razem tam gdzie przestawiłem prostokącik tam mi ostrzył, mam takie pytanie z czego korzysta LV z centralnego punktu ostrości czy również z bocznych ?

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów