Jeśli mam Canona 50mm/1.8, ale tą wersję mkII. Mocno narzekam na AF i sam nie wiem w czym leży problem czy w technice, aparacie czy samym obiektywie. Takich zdjęć idealnie ostrych nie udaje się praktycznie uzyskać. Są akceptowanie ostre albo są ostre w innym miejscu kadru niż na który był ostrzony. Kilka osób mówiło by go zmienić na wersję STM. Kwestia czy w tamtym modelu AF ma lepszą celność z tym aparatem (Canon 500D) czy nadal będzie ona dość losowa. Zależy mi na niskich przesłonach typu 1.8-2.5.
Liveview jest niewygodny,AF tam wogole nie dziala
Sent from my SM-G360F using Tapatalk
Może to jest dla Ciebie "oczywista oczywistość", ale
1) jeśli aparat sam dobiera punkt ustawiania ostrości to niekoniecznie musi go dobrać tam, gdzie chce fotograf
2) głębia ostrości jest mała przy takich przysłonach, więc zdjęcia mogą być "nieostre" pomimo tego, że z ich ostrością jest jak najbardziej wszystko ok
3) minimalne różnice położenia aparatu przy robieniu zdjęć pomiędzy momentem ustawienia ostrości i zrobieniem zdjęcia mogą powodować nieostrość tam gdzie powinna być
3a) przekadrowanie po ustawieniu ostrości może spowodować zmianę odległości aparat-przedmiot, a w konsekwencji przesunięcie płaszczyzny ostrości na inne miejsce, niż chce fotograf
4) przy liveview ustawia się ostrość za pomocą matrycy, i jest najpewniejszym sposobem, dzięki któremu odpadają błędy związane z kalibracją czujników AF.
5) zbyt długi czas naświetlania w stosunku do ogniskowej może spowodować poruszone czyli nieostre zdjęcie (znałem osoby, które regularnie miały kłopot z utrzymaniem czasów 1/160 na 50mm)
6) tryb AF może mieć wpływ na pewność i powtarzalność efektów
Postaw aparat na statywie (lub po prostu stabilnie, nie w ręce), dobierz światło takie, aby uzyskać czas naświetlania 1/200 lub krótszy, wybierz mocno kontrastowy obiekt w odległości podobnej do tej, z jakiej robisz te "nieostre" zdjęcia, korzystając z liveview wyostrz na ten obiekt, i zrób zdjęcie samowyzwalaczem (żeby uniknąć przypadkowego poruszenia aparatu przy naciskaniu spustu). Zobacz co wyszło. Powtórz próbę korzystając z celownika i środkowego punktu ustawiania ostrości (tryb AF - pojedyncze zdjęcie), porównaj wyniki, napisz jakie były efekty. Wcześniej możesz pokazać jakieś "nieudane" zdjęcie, ale napisz także o parametrach (czas, przysłona, tryb AF, który czujnik).
1) nie dobiera, sam wybieram punkt AF
3/3a) Z przekadrowywania zrezygnowałem jakiś czas temu, wybieram punkt AF, który pasuje mi do kadru.
5) mowa o zdjęciach które mają czas w granich 1/500
Masz przykładowe zdjęcie na ustawieniach F1.8 z czasem 1/500, ostrością ustawianą na twarz.
Bild: img_0347_1hqjeh.jpg - abload.de
Przecież jest ostrość na buzi, patrzę na rzęsy.
50-tka jest dość "miękka" na 1,8 pomaga przymknięcie do 2,2, a można wówczas liczyć włoski na brwiach.
Co prawda na tak małym zdjęciu będzie "większa ostrość" aniżeli na pełnym formacie.
Ale na moje, ostro jest od okładki po kokardkę na głowie.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 31-07-2017 o 19:20
Nie wiem..na grupach foto zawsze mam komentarz o ostrosc, ze jest na ksiazce (inne ujecie)
Sent from my SM-G360F using Tapatalk
Głębia ostrości pewnie ma jakieś 5-8cm, więc powinna być widoczna różnica (ja stawiałbym na rękawiczkę, choć to może być złudzenie - książka, ubranie, krawędzie rękawiczki są bardziej kontrastowe, więc moga się wydawać "ostrzejsze"), wycinek 1:1 (bez zmniejszania i obróbki) pewnie powiedziałby więcej.
Te "zdjęcia próbne" i których pisałem mają dwa cele: przy liveview zobaczysz jakie są możliwości obiektywu, jeśli warunki będą "idealne" jak z opisu, to aparat powinien ustawić ostrość dokładnie na przedmiot, i powinieneś widzieć rozkład głębi ostrości. Z kolei drugie zdjęcie (z "ostrzeniem AF przez celownik") pokaże, czy nie ma różnicy między ustawieniem ostrości z liveview.