Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 52

Wątek: Zakup nowego body (6d) + szkło ?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Zakup nowego body (6d) + szkło ?

na szczescie nie kazdy siedzi z lupa nad wydrukiem 3m na 2m i przeglada wszystkie piksele na zdjeciu, gdzie widac wszelkie problemy powstale z wyciagania cieni i fizycznych ograniczen obecnych matryc.

nawet przy wydrukach zdjec do wielkosci okolo A4, nie zauwazy sie takich rzeczy.

dawno nie robilem krajobrazow, ale gdy jezdzilem po szkocji i je robilem to 2 razy mialem zapiety filtr polowkowy, reszta wszystko na rawach, efekty bardzo zadowalajace.

schody pewno zaczynaja sie w "magicznej godzinie", ale rzadko takie foce, wiec tutaj raw pozwolil na nieuzywanie filtrow polowkowych

mysle ze wyczerpalismy offtopic
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

O tyle, że odzyskiwanie świateł z rawow filtrem gradacyjnym lub w inny sposób powoduje, że szczegóły czasem wyjdą monochromatycznie. I to widać zupełnie wyraźnie bez lupy. :-)

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Cytat Zamieszczone przez tomero Zobacz posta
    na ile grip udogadnia fotografowanie w pozycji portretowej , a tylko to jest sensownym argumentem za.
    Przecież portret robisz bardzo rzadko, więc jeśli to jedyny argument ZA to przychylam się do opinii Kolegów że lepiej dodatkowe aku niż grip.
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

wracając do tematu
    proponuje: 17-40L+ nowa 35 2,0 IS+ 85 1,8
    w zależności od funduszy 17-40 kup na końcu
    x pro2/ 23/ 56/10-24/

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Biorac pod uwagę to, że dla watkodawcy jednak koszt się liczy, a 24-105 mm można kupić w kicie ze spora oszczędnościa, szkoda marnowć tej okazji --- nie widzę nawet nad czym się zastanawiać. Ja bym brał kit, (co sam zrobiłem) nawet gdybym miał sprzedać obiektyw -- przecież nawet handlarze tak właśnie robia. 24-105 jest bardziej uniwersalny na poczatek ( a pewnie nawet i na koniec) i całkiem niezły, a stałki można sobie zawsze dokupić, albo zamienić 105 na 70mm jak już się kto uprze.

A ja bym polecił tamrona 24-70/2,8- bardzo ostry w całym zakresie.

Dopiero zaczyna

Osobiście bym wziął 24-105 mm. Porządna konstrukcja, lżejszy dla portfela. Body 6D jest dość spore i dobrze leży w ręce więc grip zbędny. System cokin p jest do 82 mm, szkiełka mają 85 mm więc nie będziesz musiał zmieniać na z, obydwa obiektywy mają 77mm średnice filtra. Opcja z dwiema stałkami wymieniana wyżej też bardzo ciekawa.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Karpacz

Witam Wszystkich i każdego z osobna.
    Bardzo dziękuje za zainteresowanie. Dajecie dużo do przemyślenia i dobrze . Nie sztuka jest kupić , ale mieć . Powrócę do dyskusji wieczorem , teraz niestety praca i nie mogę redagować . Pozdr.
    Tomek

Dopiero zaczyna

Hej! Jakiś czas temu zastanawiałem się nad jakimś "spacer-zoomem" i wziąłem na testy właśnie 24-105. Osobiście mam tylko 35/2 i 85/1.8. Doświadczenie jest takie, że praktycznie 35tki nie zdejmuję z body. Niestety przyzwyczajenie do "jasności" szkieł spowodowało, że po testach tego zooma stwierdziłem, że taki zoom dla mnie jest bez sensu. Jednak plastyka stałki i dość uniwersalna ogniskowa 35mm sprawiła, że przestałem myśleć o tym zoomie. Jak dla mnie połączenie 35 + 85 jest całkiem uniwersalnym zestawem, może z czasem 35/2 wymienię na s35/1.4 i będzie super. Tak więc osobiście jestem zwolennikiem poświęcenia wygody na rzecz obrazka.
    5d+35+85, r6+16+35+50+85, torba gratów

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Karpacz

Witam

Wczoraj ciężki wieczór , dziś lekki poranek zaliczonym krótkim plenerem (cóż za wschód w Karkonoszach).
    Tak jak wspomniałem wcześniej , dajecie dużo do cennych uwag i sugestii . Bardzo to doceniam i szanuję ,a na pewno namiesza mi w moich planach zakupowych.
    O Cokin'ach i innych fizycznych filtrach dyskusja sama wyjaśniła potrzebę ich stosowania i w mojej osobie też mają one pełne poparcie. Fotografią zaraziłem się w czasach analogu (Lubitel 166, Zenit , Smiena) , wtedy były one wręcz niezbędne , teraz ... no cóż , są momenty że niestety też , choć większość efektów możemy uzyskać podczas "wywołania" na PC. Wiadomo PL i ND nie zastąpimy niczym , a gradienty (z naciskiem na ND) po prostu lubię za swoją plastykę.
    Wracając do rzeczowego tematu , klaruje się mi opcja 6D+24-105L , ponieważ potrzebuję w końcu coś uniwersalnego .
    Skierowanie mnie w kierunku 35'ki ,to ta podpowiedź warta jest 1000000$ ;-)(w euforii zakupów całkiem zapomniałem, aż wstyd) , tylko będę musiał ten zakup przesunąć o kilka chwil (niestety budżet) biorąc pod uwagę Zeiss'a Distagon 35/2 .
    Na chwilę obecną mam Jupitera 2/85 (M42) i bardzo jestem z niego zadowolony choć na początku (i nie tylko) użytkowania sprawiał trochę problemów .Teraz jest znacznie lepiej i jak pokaże "pazura" too...nie oddam Go.
    50mm - hmm... moje podstawowe w analogu ,którego już dawno nie mam.
    Obecnie, 50'ka którą mam w APS-c to "portret" i dostając do rąk FF , trzeba będzie przypomnieć sobie ten kadr.
    Wspomniano o rezygnacji z 6D na rzecz 7D,700D...przecież to podobna masa , która de'facto jest dla mnie pomijalna (po górach chodzę od ... urodzenia i niejednokrotnie dźwigam kupę innych gratów;-).Kiedyś jak bawiłem się w astro-foto , to wyniosłem na plecach cały setup (ok.25kg) w ciemnicę jakieś 2,5 km od domu , ależ była radocha). FF to połowa drogi , docelowo to średni obrazek tylko ... może Lotto ;-).

Teraz na poważnie trochę konkretów:

Budżet-12000,-
    ------------------------------
    6D+24-105L-ok.9600,-
    zostaje-ok.2400,-
    --------------------------------
    statyw - mam (sztywny,markowy)
    wężyk - na liście
    PL+ND-na liście
    Pamięć x2- na liście
    Dodatkowe aku.-na liście
    Grip - ? P.s. W moim zamyśle chodziło mi o sposób kadrowania panorama/portret (wygoda),ale może rzeczywiście szkoda kasy.
    --------------------------------
    pozostaje ok.1200,- które muszę wydać .

Może jakiś konwerter x2 i z zoom'a na długim końcu robi się 210mm? Tylko co potrafi ta L'ka na 105mm i co ze światłem? muszę poczytać , chyba że ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie.
    Wszelkie sugestie nadal mile pożądane .
    Pozdrawiam i miłego dnia
    tomek

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów