Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 52

Wątek: Zakup nowego body (6d) + szkło ?

Domyślnie Odp: Zakup nowego body (6d) + szkło ?

Cytat Zamieszczone przez tomero Zobacz posta
    Witam ponownie

Gdzie mogę oddać to szkło do naprawy - czyszczenia i spodziewać się rzetelnej i fachowej usługi , macie jakieś propozycje?
    Tomek, w Krakowie na pewno możesz dobrze naprawić. Fotoserwis na Czapskich 1. Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Czapskich 1
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Dopiero zaczyna
    Miasto
    W-wa

Cytat Zamieszczone przez tomero Zobacz posta
    Do całości dolożylem jeszcze lampę Metz52 i sarczy na razie.
    Chodzi o ten nowy model z ekranem dotykowym?
    Też się nad nią zastanawiam.
    Pozdrawiam, Darek
    6D | Canon 24-105mm f4 L IS | Canon 85mm f1.8 | Porst (M42) 50mm f1.8 | Pentor (M42) 135mm f2.8

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Karpacz

Cytat Zamieszczone przez vaas Zobacz posta
    Tomek, w Krakowie na pewno możesz dobrze naprawić. Fotoserwis na Czapskich 1. Fotoserwis - naprawa sprztu fotograficznego, Krakw Czapskich 1
    Witaj

Masz jakieś konkretne doświadczenia jeśli chodzi o ten serwis ?
    Wyczytałem gdzieś że ich jakość usług w ostatnim czasie spadła , było by szkoda bo parę lat temu wiem że byli rzetelnymi fachowcami.
    Pozdr.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez dariol Zobacz posta
    Chodzi o ten nowy model z ekranem dotykowym?
    Też się nad nią zastanawiam.
    Tak, Metz 52 AF-1 Digital.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Karpacz

Witajcie

No i przyjechała super oczekiwana przesyłka.
    Niestety zdarzył się mały "zong" , sprzedawca do zestawu nie spakował obiektywu , a zamiast niego pojawiło się podobnych rozmiarów puste pudełko po jakiś bateriach 8-() (pewnie celem wypełnienia wolnej przestrzeni w org.pudle kit'owego zestawu).
    Niezwłocznie powiadomiłem o zaistniałym fakcie sprzedawcę i.... w poniedziałek dosyłają szkło z dużymi przeprosinami i jakimś bonusem!
    Cieszę się że wybrałem właśnie ten a nie inny sklep , bo przecież różnie mogło by być ... mógłbym usłyszeć głos w słuchawce " miły panie od nas wyjechał komplet , proszę dokładnie sprawdzić zawartość pudełka (jakby to była igła np.) itd.".
    Co do reszty zamówionego zestawu nie mam najmniejszych zastrzeżeń , to co zamówiłem , dobrze spakowane i dostarczone w 24h.
    Puszka 6D ... nie mogę się od niej odkleić , wszystkie moje "stałki" nabrały innego wymiaru . Nareszcie to co widzę mam na klatce bez większych kombinacji. Wizjer jest wielki i jasny ,a potwierdzenie ostrości działa bezbłędnie nawet na f8 (w 350 na 5,6 były problemy) , używam pierścienia z elektroniką EOS->M42.
    Jupiter9 o wiele częściej w użyciu , w końcu jest ostrość!
    Czemu ja nie kupiłem puchy tej klasy wcześniej?! Tyle zmarnowanych klatek.
    O FF nie wspomnę , przy pierwszym podpięciu 50mm , zgubiłem się ... teraz po prostu zaczęła się dla mnie nowa jakość fotografii , ta od której kiedyś zacząłem tą przygodę.
    Co do lampy Metz52 nic nie mogę na razie powiedzieć , bo po prostu słabo się znam na dopalaniu sceny fleszem. Muszę postudiować ten temat i umówić się z kumplem na "zajęcia praktyczne".
    Jedno co zauważyłem to funkcjonowanie panelu dotykowego nie jest mocną stroną tego flesza , działa ale jakoś tak "niepewnie" tzn. nieraz trzeba dwa,trzy razy "dotknąć" ikony aby uruchomić/wejść. Może to kwestia samego sposobu dotyku? Za krótko się tym bawię , zobaczymy z czasem.
    To tyle, czekam teraz na tego Zoom'a 24-105L , no i obiecany Bonus od Sprzedawcy za "wtopę" (...ale co się najadłem strachu ,przed roz.tel. , to moje ;-) )

Pozdrawiam i miłego weekendu.
    tomek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Tomero,
    gratuacje!
    Czekam na dalsze doniesienia (i jakieś fotki, zwłaszcza z ob. m42, bo 24-105 - wiadomo)

Z serwisem na Czapskich miałem b. różne doświadczenia (dobre i złe).
    Jak tam coś będziesz oddawał, rozmawiaj z "młodymi", bo ojciec-założyciel (firmy) jest trudną osobą

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Karpacz

"Z serwisem na Czapskich miałem b. różne doświadczenia (dobre i złe).
    Jak tam coś będziesz oddawał, rozmawiaj z "młodymi", bo ojciec-założyciel (firmy) jest trudną osobą"

Niebawem będę miał namiary na jakiś serwis ma Mazurach (znajomy tam serwisował/naprawiał dwie rzeczy puszkę Pentaxa i jakieś szkło , jest w niebo wzięty i mówi ze jak z fabryki ,jedyny mankamenty to czas oczekiwania).
    Kilka sampli z moich szkieł postaram się wrzucić , tylko dajcie się narazie pobawić ;-)
    Pozdr.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Karpacz

Witajcie

W poniedziałek dostałem "zapomniane" EF 24-105L.
    Szybkość AF poraża, o bezgłośnej pracy nie wspomnę.
    Macie jakiś sprawdzony "domowy" sposób na sprawdzenie celności AF i ewentualną kalibrację poprzez funkcję mikroregulacji w 6D?
    Do tematu flesza podszedłem edukacyjnie i kupiłem sobie książkę "Lampa Błyskowa Bez Tajemnic" B.Peterson'a.
    Facet ciekawie ,pozwala zrozumieć zasady obowiązujące w technice doświetlania jak również mówi co robić ,a czego nie aby osiągnąć zamierzone efekty na zdjęciu.Polecam.

Pełne uzależnienie

Przy największym otworze względnym obiektywu f/4 musiałbyś mieć naprawdę niezłego pecha, żeby istniała konieczność mikroregulacji. Zrób po prostu parę zdjęć na krańcowych i środkowej ogniskowej na krótkim (do metra), średnim (2-5m) i dalekim (powyżej 10 m) dystansie i będziesz miał pogląd czy dobrze ostrzy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Karpacz

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Przy największym otworze względnym obiektywu f/4 musiałbyś mieć naprawdę niezłego pecha, żeby istniała konieczność mikroregulacji. Zrób po prostu parę zdjęć na krańcowych i środkowej ogniskowej na krótkim (do metra), średnim (2-5m) i dalekim (powyżej 10 m) dystansie i będziesz miał pogląd czy dobrze ostrzy.
    Witaj

Dzięki za sugestię, W międzyczasie znalazłem taki tutorial /http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart#intro/ i po wykonaniu testu jest tak jak piszesz , strzela w punkt.
    Fajne szkło , ale wcale mnie nie odciąga od moich stałek , na razie "rządzi" u mnie Sonnar180/2,8 - jak on pięknie rysuje !
    Dziś pada u mnie deszcz tak więc domowo(fleszowo), może uda mi się wieczorkiem wkleić kilka sampli.
    Pozdr.

Uzależniony Awatar tom517

Coś czuję, że 24-105 znajdzie nowego właściciela

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów