Witam Wszystkich
Tytułem wstępu pozdrawiam Wszystkich serdecznie , mam na imię Tomek i liczę na małą pomoc w wyborze.
Po latach użytkowania d350-ki z kilkoma stałkami nadszedł czas na nową jakość.
Zdecydowałem się na 6D i jakieś szkło do tego FF.
No właśnie , jakieś?
Chciałby w końcu fotografować w miarę "szeroko" (dużo górskich wędrówek).
Portret oraz reportaż fotografuję sporadycznie (+/- raz w m-cu) , ale jak się trafi to do "bólu", ulica częściej.
Nigdy nie używałem zooma , bo nie posiadałem przyzwoitego jakościowo.
W większości klatek dominuje u mnie stałka Pancolara 1,8/50 , potem Jupiter-9 2/85 i sporadycznie Canon FD5,6/300 (przerobiony do EOS'a). Tele to inna historia (na później).
Taki zestaw przez kilka lat musiał mi wystarczyć (budżet,niestety) ale dał mi niezłą szkołę.
Jak wspomniałem wcześniej nadszedł czas na nową jakość w mojej pasji i zdecydowałem się na zakupy.
Starą , wysłużona 350'kę zamieniam na 6D. Jak wiadomo , cóż warta pucha bez szkła ? ...
Tak więc, pierwszy mój wybór padł na Canona EF 24-70mm f/4L IS USM , ale jest też EF 24-105mm f/4L IS USM.
Różnica ekonomiczna jest ewidentna i jednoznaczna , tyko co z jakością? czy adekwatnie? i czy ja jako "zaawansowany fotoamator" to zauważę?
Dłuższy zoom na pewno się przyda ,o ile jest dobry w tej 24-105. Wiem że krótki koniec w jednym i drugim modelu są podobne , a winieta aż tak bardzo mnie nie odstrasza.
Za oszczędności mam od razu kilka niezbędnych gadżetów do zestawu (battery grip, filtry itp.) , a to ważne bo to co posiadam na chwilę obecną odejdzie do "lamusa", albo zmieni właściciela.
Mam cichą nadzieję że znajdę Tu odpowiedź na mój dylemat lub choć wskazówki wyboru.
Krótko i na temat:
Zestaw1. Canon 6D+EF 24-70mm f/4L IS USM
Zestaw2. Canon 6D+EF 24-105mm f/4L IS USM+kilka niezbędnych dodatków (karta pamięci x2, batterygrip+bateria, filtr PL,ND itp.)
Z szacunkiem pozdrawiam z Karkonoszy.
Tomek