Strona 139 z 147 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 381 do 1 390 z 1467

Wątek: Laptop do zdjęć..

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Laptop do zdjęć..

Tom, a robiles jakies testy retiny albo cinema display?

Tak z ciekawosci pytam. Ogolnie moja retina podkrecona do D5800 jest praktycznie na pare (czytaj na oko) z Eizo SX2462 jesli chodzi o odcienie skory itp.

Nie ma porownania nawet do np Della z IPS ktory tak czy owak jest totalnie zaniebieszczony prosto z fabryki.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Tom, a robiles jakies testy retiny albo cinema display?

Tak z ciekawosci pytam. Ogolnie moja retina podkrecona do D5800 jest praktycznie na pare (czytaj na oko) z Eizo SX2462 jesli chodzi o odcienie skory itp.

Nie ma porownania nawet do np Della z IPS ktory tak czy owak jest totalnie zaniebieszczony prosto z fabryki.
    Retina jest dobrze zlinearyzowana do gamma 2,2, w 15-kach jest trochę*zielonkawa, natomiast w 13-tce wymaga symbolicznej korekty do D65 i jak na laptopa jest naprawdę niezła:

Miasto
    Scotland

Moja 15tka wlasnie byla troche zbyt "zolta", po zwyklej kalibracji Eye 1D2 (wiem, jest do d** to urzadzenie), poprawilo sie na bardziej niebieski zafarb (D65) ale w porownaniu do Eizo ktore tez bylo na D65 ustawione, to i tak bylo zbyt "niebiesko".

Za pomoca malej aplikacji flux, zmienilem punkt bieli na 5800K i jest lepiej. Tak to zostawilem bo macbook stoi obok Eizo i sluzy jako drugi wyswietlacz (do grida w lightroomie oraz do Spotify ) Ciekaw jestem na ile by pomogla kalibracja jakims lepszym urzadzeniem. Puki co starcza.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 08-08-2013 o 09:25
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Oj, pomogła by, pomogła - machnąłem kilka sztuk rMBP 15 i na pewno nie zaszkodziła

Dopiero zaczyna Awatar krzychul
    Miasto
    Lubliniec

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    Planowałem nowego laptopa, ale wyszło na to, że sensowny kosztuje co najmniej połowę drożej niż zacny stacjonarny, a i tak trzeba do niego zewnętrzny monitor, bo matryce laptopów są jakie są. W rezultacie skleciłem z przytomnym kolegą całkiem żwawą kolumbrynkę i cieszę się jak dziecko.
    Tak by było najlepiej, jednak czasami musze z całym klamorstwem wyjechać i wtedy lepszy by był lapek. Mógłbyś podać co wcisłeś do środka.
    troche tego, troche tamtego.....

Miasto
    Scotland

wtedy pozostaje tez kwestia OSa, jak "kolumbrynka" to tylko winda, jak macbook to w zasadzie wszystkie trzy Oesy mozna na nim zaintalowac na upartego.

Laptopy tak czy owak nie sa juz drogie, a kilka razy w tym watku padlo juz stwierdzenie ze najlepiej miec zewnetrzny monitor po prostu.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez krzychul Zobacz posta
    Tak by było najlepiej, jednak czasami musze z całym klamorstwem wyjechać i wtedy lepszy by był lapek. Mógłbyś podać co wcisłeś do środka.
    No, na wyjazdy mam na razie starego laptopa t.j. Samsunga na i5, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce GT 330 M, beznadziejna matryca 17" kalibrowana Spiderem Pro i to jakoś tam od biedy uciąga.
    Stacjonarny postawiłem na: Win 7/64, Core i7-3770 3.40Ghz 3.80GHz, RAM 16Gb Patriot Viper Intel Extreme Masters DDR3 (cokolwiek to znaczy ), grafika Gigabyte GF GTX 650 2Gb RAM z dużym, cichym wiatrakiem, SSD Sandisk Ultra Plus 128Gb na system + fotoszopy, HD 2Tb Seagate, Zewnętrzny Seagate Expansion 2Tb USB 3.0, zasilacz be quiet! 500W, chłodziarka przyzwoita Scythe Mugen 4, obudowa przyzwoita - nie słychać go, dość szybko liczy, żwawo wstaje i otwiera programy. Aha, płyta główna Gigabyte GA-Z68XP-UD5 bo chciałem dużo USB 3.0, no to wyszło że mam w sumie 8, nie wiem po co.
    Co do grafiki, to czytałem na forum Adobe, że ludzie spokojnie pracują na grafice Intela zaszytej w procesorze, ale jakoś wolałem zewnętrzną.

Dopiero zaczyna Awatar krzychul
    Miasto
    Lubliniec

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    No, na wyjazdy mam na razie starego laptopa t.j. Samsunga na i5, 4Gb RAM, NVIDIA GeForce GT 330 M,
    Pozwala on na płynną prace w PS, pomijając jakość matrycy?
    troche tego, troche tamtego.....

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez krzychul Zobacz posta
    Pozwala on na płynną prace w PS, pomijając jakość matrycy?
    Za mało RAM, musi być włączony plik wymiany, więc nie jest to szybka i płynna praca. Jeśli mówimy o pełnowymiarowych RAW'ach oczywiście. Da się popracować, ale traktując to jako zło konieczne. Na zmniejszonych plikach lepiej. Nie obsługuje niestety więcej pamięci, bo z 8Gb już byłoby znacznie przyjemniej.
    Ostatnio edytowane przez Kuba1 ; 12-08-2013 o 02:14

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Witam.
    W zasadzie tematem wczesniej sie nie interesowalem bo pracuje nad fotkami na desktopie. Jednak niedawno przeprowadzilem sie do domu gdzie komputer powedrowal na gore a duzo czasu spedzam na patio jak dzieciaki lataja sobie w ogrodzie. Dodam jeszcze ze od pon do pt pracuje w firmie wiec fotki obrabiam tylko wieczorami.
    Ostatnio jakos mi sie troche slubow nazbieralo i wyszlo na to ze od 6 tygodni siedze kazdego wieczoru na pietrze przed desktopem (I5 2550k. z dwoma ssdkami itd)
    Jedynie do selekcji uzywam laptopa zony bo wtedy moge sobie z nia usiasc przed telewizorem.
    Jako ze znow szykuje mi sie 5 slubow w przyszlym miesiacu padl pomysl zeby zamienic desktopa na ultrabooka. Dodatkowo czasami wyjezdzam na weekend do rodziny albo jak jade na wakacje mogl bym go miec ze soba i pracowac.
    Jako ze posiadam Dell'a U2711 ktorego napewno sobie zostawie potrzebowal bym ultrabooka z mini dataportem. Czyli pozostaly tylko delle i lenovo.
    Wybor padl na Dell'a XPS13 z matryca IPS 1080p.
    I5- 3337u 8gb ramu ssd 256gb
    Zanim jednak klikne "kup" chcialem zapytac czy ktos mial jakies doswiadczenie z tym ultrabookiem i jak sie na tym pracuje w Lightroomie? Pewnie i tak 50% czasu bedzie podpiety do U2711 ale bede mial mozliwosc popracowac troche w pracy na przerwie i po pracy na patio albo poprostu na kanapie w salonie.
    Caly czas gdzies tam mam obawy ze to bedzie zamulac itp ale chyba nie powinno? Coprawda procesor to mniej niz polowa mocy mojego desktopowego procka ale wczesniej pracowalem na nowym celeronie i core2duo i dawalo rade.
    Prosze o porade.
    Dodatkowo dodam od razu ze nie chce macka ze wzgledu na inny system plikow itp.
    Pozdrawiam

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Strona 139 z 147 PierwszyPierwszy ... 3989129137138139140141 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów