kolejne spostrzeżenie odnosnie Sigma 85/1.4 vs. 135L
ten obiektyw jest o wiele mniej ostry, na bokach kadru, dla przyslon f/1.4 - f/2.0 wzgledem 135L
jest to o tyle odczowalne dla mnie, ze ja kupilem to szkielko wlasnie dla przyslon f/1.4 - f/2.0 (zamiast Canon 85/1.8) i kadruje dosyc czesto w ten sposob, ze glowy osob ktore fotografuje znajduja sie w mocnych punktach kadru.
z poczatku myslalem, ze obiektyw mi chamsko pudluje raz za razem jak uzywam bocznych punktow AF, ale zorientowalem sie w czym rzecz, jak jeszcze raz rzucilem okiem na tabelke wykresu rozdzielczosci Sigmy 85/1.4
(ze to nie jest nietrafione ujecie, tylko max rozdzielczosci optycznej tego obiektywu dla danej przeslony)
135L
Sigma 85/1.4
wiec ograniczeniem Sigmy 85/1.4 jest koniecznosc aby temat zdjecia byl w okolicach srodka kadru - wtedy obraz zyletka i wogole och i ach
ale im dalej od srodka, tym wieksze mydlo
dopiero jak sie domknie do f/2.8 jest ostro w calym kadrze, no ale wtedy nie ma juz tego efektu 3D jaki daje f/1.4 ..
ciekawi i zastanawia mnie fakt, ze nikt z posiadaczy 85L nigdy nie poruszyl kwestii mydlenia w okolicach brzegu kadru.
jezeli wierzyc wykresom, to w 85L jest o wiele gorzej niz w Sigma 85/1.4
85L
w 85L moze i w srodku spoko, ale po bokach? nie do przyjecia (skoro mi juz doskwiera ostrosc Sigmy 85/1.4, a ktora jest jak widac o wiele ostrzejsza po bokah od 85L)
podejrzewam, ze to jest tak, ze jak sie wydalo 8000 pln na obiektyw, to glupio jest oficjalnie pisac o powaznych wpadkach w kategorii jakosci optycznej..
nie mniej jednak chetnie poczytam opinie posiadaczy mega popularnego 85L, ktory to juz doczekal sie kultu niczym swiety kamien z mekki
--- Kolejny post ---
wniosek: z tych trzech obiektywow: Sigma 85/1.4, 135L, 85L zdecydowanie najlepszy jest 135L jezeli o ostrosc chodzi.
mozna sobie kadrowac wedle uznania bez brania pod uwage, ze jak fotografowany obiekt znajdzie sie z dala od centrum - w mocnych punktach kadru, to obraz bedzie mydlany.
135L juz od pelnej dziury jest bardzo ostry w centrum, a akceptowalnie ostry na bokach.
to ogromna zaleta.
pod tym wzgledem na drugim miejscu jes Sigma 85/1.4, na trzecim 85L ;]
mi juz na razie starczy zmian w mojej torbie foto, wiec do konca sezonu bede pracowac na tym co mam, ale podejrzewam ze w przyszlym roku sprzedam Sigme 85/1.4 i wroce do 135L ale dokupie również C85/1.8 jako uzupelnienie 135L
biorac pod uwage, ze C85/1.8 jest rownie dobrze zestrojony jezeli o ostrosc chodzi w calym kadrze - podobnie jak 135L i fajnie pracuje pod slonce (gdzie 135L slabo)
C85/1.8