to nie to, ze przeszkadza - nic z tych rzeczy.
przeszkadzal to mi AF w 5DII :P
po prostu ja zawsze staram sie w jakiejkolwiek dyskusji bronic racjonalizmu i od zawsze dążę do myslenia nad wszystkim obiektywnie.
no i z racjonalnego punktu widzenia, oraz obiektywnie patrzac na obiektyw CZ 135/2.0racjonalniejszy dla mnie jest zakup za cene samego CZ 135/2.0 dwoch obiektywow: Sigma 85/1.4 + 135L
pewnie na starosc kupie sobie jakiegos manualnego killera na spokojne focenie wnuczki w parku, ale poki co nie kalkuluje mi sie taki zakup ani finansowo, ani jakos nie widze zebym sie mniej nameczyl na plenerze, z calkowicie manualnym obiektywem w pracy.
wyslalem Ci na PW linka do mojego promo klipu, z backstage jednej z moich sesji plenerowych - zebys sam zobaczyl jak to mniej wiecej wyglada w moim wykonaniu
mam poki co jeden w pelni manualny obiektyw: Zenitar 16/2.8 gdzie GO jest bardzo duza, a a nawet z tym prostym w obsludze szkielkiem moje focenie w czasie pracy zwalnia 4-ro krotnie, zanim zrobie podglad na LV i ustawie pierscien ostrosci, po czym zamroże sie w tej pozycji zeby nie wypasc z plaszczyzny ostrosci.
z Zenitar 16/2.8 mam przedsmak tego, co by mnie czekalo z manualnym, super jasnym tele o ogniskowej 135mm gdzie GO jest papierowa ;]
noł, fenks![]()