Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
Ostatnio zauważyłem dziwną rzecz przy imporcie plików RAW. 99% zdjęć jest OK, natomiast kilka z nich wygląda w Lightroomie tak :
http://img845.imageshack.us/img845/2959/q0gm.jpg

Te same RAW'y otwierane np. Fastone Image Viewer są normalne.

Czym może to być spowodowane ?

Niedawno zakupiłem kartę Sandisk Ultra 8gb i aktualnie jej używam z 5D. Na poprzedniej karcie Sandisk Ultra II 4gb nic takiego się nie działo. Czy reklamować kartę ?
Cytat Zamieszczone przez Scream Zobacz posta
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.

Zdjęcia importuję prosto z karty wsadzonej w czytnik. Spróbowałem jeszcze zgrać zdjęcia na innym komputerze wyposażonym w lightroom'a i efekt jest taki sam. Nawet te same zdjęcia są uszkodzone. Więc dochodzę do wniosku, że jednak wina karty a nie czytnika. Myślałem o tym, żeby zgrać zdjęcia prosto z aparatu, ale jak pewnie większość wie 5d Classic nie współpracuje z win 7 64 bit...Pozostaje tylko zareklamować kartę.
Sandiski sa podrabiane - na jedynie słusznym portalu aukcyjnym można kupić podróby w dobrej cenie. Złóż reklamację - może coś z tego będzie. Teoretycznie masz dożywotnią gwarancję, o ile numer seryjny jest ok..
Mam garść Sandisków, z żadnym do tej pory nie było problemów. Kilka lat temu kupiłem podróbkę SD "Ultra" na portalu aukcyjnym, a "identyczną" kupił mi brat z oficjalnej dystrybucji sporo drożej. Różnica była taka, że ta tania zatrzymywała się po pół minuty przy nagrywaniu video lustrzanką..