W module develop przchodzac do kolejnego zdjecia i po wyrenderowaniu podgladow 1:1, otrzymuje natychmiast ostry obraz a po sekundzie aktywne suwaki korekcji. Dokladnie w momencie gdy suwaki staja sie aktywne na kolejna sekunde trace ostrosc a obraz wyglada jakby za mgla, po czym wraca do normalnosci. Czy ktos sie domysla co moze byc przyczyna? Wspomne ze nie zmienilem wielkosci rawow czy dysku, a wczesniej nie mialem tego problemu. Myslicie z problem lezy po stronie programu czy komputera?
5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |
Jakie macie metody usuwania CA i innych kolorowych obwódek wokół ciemnych obiektów na jasnym tle? Jest checkbox, cztery suwaki. Próbuję improwizować. Czasem wychodzi, czasem nie. Czasem też w ten sposób niechcący zdejmuję kolor z kolorowych ciuchów. Co robić?
witam panowie
Mam problem z LR4
W zakładce Library, w kolumnie Folders mam a raczej miałem dwa dyski. Ten na którym trzymałem z 95% (jakieś 400gb) już obrobionych zdjęć, jakimś cudem nadkliknąłem "remove" myszką. Dysk i wszystkie zdjęcia przygotowane do użycia zniknęły. Na dysku są dalej oczywiście ale nie ma ich w podglądzie LR.
Staram się klinąć ctrl+z i nic, zero reakcji. Nie przywraca do stanu sprzed tej mojej głupoty.
LR nie wyłączałem do teraz.
Jak to przywrócić ? Narazie jestem blady jak moje białe biurko.
Ostatnio edytowane przez tomicher ; 09-11-2013 o 13:49
Nie przywraca ani z klawiszy ani z myszki.
Co więcej zauważyłem że ponad 3 000 rawów widzę ale nie w okienku "Folders" poukładane w tematyczne katalogi, a w okienku "Catalog" w linijce "All Photographs" widzę je wtedy obrobione wszystkie w jednym miejscu, bez dojścia do folderów.
Czyli on te zdjęcia pamięta ale wyrzucił z zakładki folders i nie potrafię ich zobaczyć tam ponownie.
kliknij Library > synchronize folder
Mam presety korzystające z profilu zależnie od aparatu. Kiedy aparat jest wykrywany, w camera calibration pojawiają się w liście pozycje dostępne dla danego aparatu. W bazie jest profil dla Samsunga NX1000, nie ma natomiast dla NX1100, który jest właściwie tym samym aparatem. W rezultacie preset ustawia suwaki, a próba zastosowania adekwatnego profilu nie udaje się, pozostaje więc na adobe standard.
Czy jest jakiś sposób, by Lightroom wziął NX1100 za NX1000?