Strona 27 z 155 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Strideer - małą uwaga ode mnie. Ergonomia to nie jest rzecz indywidualna. Zajmuję się użytecznością rozwiązań webowych na co dzień, więc to nie jest moja subiektywna opinia , ale whatever. Lightroom to genialne narzędzie. Nie wyobrażam sobie pracy z repo ślubnym bez lightrooma. Zajmowałoby mi to przynajmniej 3x dłużej. Niestety wymaga lepszego kompa niż sam PS czy Bridge. Swojego 5letniego kompa (c2d E6300@2,8GHz z 4GB RAM) pozbyłem się bo szlak mnie trafiał jak to wolno działa :/. Jak się zarabia na zdjęciach to warto zainwestować w lightrooma, jeśli ma się na czym go odpalić.
    Samo słowo ergonomia to oczywiście dość szerokie pojęcie, niemniej w ogólnym sensie dotyczy ono zasad dopasowania jakiejś pracy do wykonania do możliwości człowieka. Każdy z nas jest inny, ma inne doświadczenia i nawyki, stąd mój wtręt o pewnej dopuszczalnej indywidualności. Według mnie Lightroom jest narzędziem niezwykle intuicyjnym i ergonomicznym właśnie, ale ponieważ na pierwszy rzut oka wyda się specyficzny dla osób przez wiele lat przyzwyczajonych do pracy z aplikacjami o innej "architekturze", stąd może brać się odczucie dyskomfortu czy dezorientacji w pierwszym kontakcie.

Najprostszy sposób na przyśpieszenie Lightrooma to wsadzenie bazy danych i plików podglądów (nie koniecznie zdjęć źródłowych) na dysk SSD. Tak to jest zrobione w mojej konfiguracji, w której program po prostu zasuwa.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Spoko, wiem co masz na myśli. Nie będę mąciwodą i ciągnął tematu ergonomii
    Faktycznie jest różnica w pracy lightrooma na dysku SSD. Szczególnie jak jeszcze dodatkowo na SSDku są zdjęcia
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Najprostszy sposób na przyśpieszenie Lightrooma to wsadzenie bazy danych i plików podglądów (nie koniecznie zdjęć źródłowych) na dysk SSD. Tak to jest zrobione w mojej konfiguracji, w której program po prostu zasuwa.
    czesciowo zgadzam sie, ale to nie jest takie proste.

SSD przyspiesza prace, na pewno, ale procesor tez ma spore znaczenie w momencie, kiedy wchodzisz w Develop.

otoz, nie wiem czym to jest spowodowane, a na pewno jest to sprzeczne z tym co wyczytalem o LR (ze przechowuje wstepnie wywolane RAW-y w cache'u), ale na moim domowym desktopie (DualCore E7300) przeskoczenie do kolejnej fotki w Develop jest lekko liczac 2 krotnie wolniejsze niz na sluzbowym lapsie (i5-2500k) - mam na mysli czas, ktory mija do zgasniecia tego zegareczka "Loading" i uwolnienia fotki do dalszej obrobki. i to bardzo wyraznie odbija sie na predkosci pracy.
    kompy, jesli chodzi o konfiguracje, sa nieporownywalne, poza procem, tzn. dekstop jest zoptymalizowany, ma szybkie dyski w tym SSD na wlasnie katalog i cache LR. ale wlasnie ten proc ma w jednym malym momencie spore znaczenie i niestety, przynajmniej w moim przypadku, mocno sie to odbija na wydajnosci pracy w programie.

skutek jest taki, ze po wakacjach klepie nowego desktopa juz z i5...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-08-2011 o 14:39 Powód: zeby mialo sens
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Namysłów/Wrocław

Domyślnie

Mam wydawac sie moze głupie pytanie. W PSie jest w opcjach mozliwośc zadeklarowania ilości max pamieci uzywanej dla programu, w LR nie znalazłem takiego czegoś czy źle szukam??

Uzależniony

Domyślnie LR3 30% taniej do 29.08.11 bezposrednio z adobe.com

Nie pytanie ale moze komus sie przyda info ze bezposrednio od adobe mozna kupic LR3 z 30% znizka do 29 sierpnia 2011. Tak jak najbardziej komercyjna wersje, mi bezposrednio w sklepie adobe na adobe.com pokazuje 210EUR z VAT, co jest nadal sporo taniej niz najtansze oferty znalezione np na ceneo
    Z ciekawostek to na rynek UK kosztuje tylko £165.60, a wiec ciut taniej niz 210EUR, przynajmniej liczac po dzisiejszych kursach walut
    Mam nadzieje ze komus sie przyda i zaoszczedzi pare groszy
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    otoz, nie wiem czym to jest spowodowane, a na pewno jest to sprzeczne z tym co wyczytalem o LR (ze przechowuje wstepnie wywolane RAW-y w cache'u), ale na moim domowym desktopie (DualCore E7300) przeskoczenie do kolejnej fotki w Develop jest lekko liczac 2 krotnie wolniejsze niz na sluzbowym lapsie (i5-2500k) - mam na mysli czas, ktory mija do zgasniecia tego zegareczka "Loading" i uwolnienia fotki do dalszej obrobki. i to bardzo wyraznie odbija sie na predkosci pracy.
    kompy, jesli chodzi o konfiguracje, sa nieporownywalne, poza procem, tzn. dekstop jest zoptymalizowany, ma szybkie dyski w tym SSD na wlasnie katalog i cache LR. ale wlasnie ten proc ma w jednym malym momencie spore znaczenie i niestety, przynajmniej w moim przypadku, mocno sie to odbija na wydajnosci pracy w programie.

skutek jest taki, ze po wakacjach klepie nowego desktopa juz z i5...
    To brzmi raczej jak problem z dyskiem, z systemem lub z ustawieniami, niż z procesorem. Lightroom faktycznie przechowuje podglądy plików RAW (dokładnie w tym samym podfolderze w systemowym folderze użytkownika co Camera Raw - czyli nie jest to folder z katalogiem Lightrooma i podglądami do tego katalogu!), a wielkość i położenie tego bufora można regulować w opcjach wtyczki ACR. Być może zwiększenie cache pomoże, ale z drugiej strony jak masz np. na jednym dysku system, pliki wymiany i oryginały zdjęć, no to poprawa może nie nastąpić.

Ja mam pod maską i7 z 4 GB RAM-u i do tej pory nie udało mi się go obciążyć w takim stopniu żeby jęczał. A próbowałem już wszystkiego - łącznie z jednoczesnym odpaleniem wywoływania RAWów z 5D i włączonymi dwoma filmami w HD, tak dla hecy :-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Lightroom faktycznie przechowuje podglądy plików RAW (dokładnie w tym samym podfolderze w systemowym folderze użytkownika co Camera Raw
    no wlasnie zdaje sie, ze nie w tym folderze (przynajmniej niekoniecznie) a tam, gdzie uzytkownik wybierze, zeby mial cache. i ten cache jest u mnie na SSD. wiec z punktu widzenia wydajnosci nie powinno to absolutnie byc waskim gardlem. no a przynajmniej nie moze byc w wiekszym stopniu niz to ma miejsce na lapsie, gdzie jeden dysk twardy przechowuje i repozytorium plikow i katalog LR i cache i jeszcze do kompletu system operacyjny...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no wlasnie zdaje sie, ze nie w tym folderze (przynajmniej niekoniecznie) a tam, gdzie uzytkownik wybierze, zeby mial cache. i ten cache jest u mnie na SSD. wiec z punktu widzenia wydajnosci nie powinno to absolutnie byc waskim gardlem. no a przynajmniej nie moze byc w wiekszym stopniu niz to ma miejsce na lapsie, gdzie jeden dysk twardy przechowuje i repozytorium plikow i katalog LR i cache i jeszcze do kompletu system operacyjny...
    To tym bardziej sugeruje problem systemowy, jako że procki laptopowe nie są tak wydajne, jak ich stacjonarne odpowiedniki (jakkolwiek nie znam parametrów Core z Twojego peceta i i5 z laptopa).

Domyślnie

Polecam co jakiś czas wykonać:
    File > Optimize Catalog

Pomaga :-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Swojego 5letniego kompa (c2d E6300@2,8GHz z 4GB RAM) pozbyłem się bo szlak mnie trafiał jak to wolno działa :/. Jak się zarabia na zdjęciach to warto zainwestować w lightrooma, jeśli ma się na czym go odpalić.
    Hmm może jestem odosobnionym przypadkiem, ale...
    Moja stara poczciwa Toshiba ma pod maską:
    Intel Core2 Duo T5450 2x 1.66 GHZ,
    3.00 GB RAM
    ATI Mobility RADEON HD 2600 512 MB,
    Win XP

i...

LR 3 działa tak jak powinien, bez przywieszek.

Warte podkreślenie, że "3", gdyż faktycznie z "2" bywało różnie.
    Ostatnio edytowane przez Bodzius ; 08-08-2011 o 19:52 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

A odpalałeś może Silver Efex Pro 2 x64 ? Ja mam straszną przymułę nawet na obecnym kompie. Szkoda kasy na wersję 2 :/ 1ka działała świetnie na starym kompie.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Strona 27 z 155 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów