czyli tłumacząc na nasze - angol w angolskim sklepie nalicza mi (czyli osobie zupełnie prywatnej) vat wg. swoich angolskich stawek (bo w brak vatu to chyba nie uwierzę) - czyli płacę ile napisane, a nasze wspaniałomyślne państwo łaskawie nie dolicza nic od siebie?prawie nie do uwierzenia.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Do tego dochodzi jaki rodzaj gwarancji jest, na wyłączność UK czy na całą Europę, bo już różnie może być z darmową kalibracją.
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Do wiosny używki 5d2 w idealnym stanie z przebiegiem do 25k chodziły nawet po 1100-1200€,
teraz ceny jakoś dziwnie podskoczyły. Sam sprzedałem dwa tygodnie temu swoją za 1400€, a miałem 3 kupców.
Mając jednak już kupować używane 5d2, często bez gwary za 1400€ dołożyłbym te 200 i kupiłbym nówkę 6D za 1600€.![]()
To proste. 5D2 staje się już kultowy.
Więcej jak 4k to raczej się nie opłaca. Na licznik patrzeć ale też na jego stan bo licznik podobno można sobie zresetować na własne życzenie w autoryzowanym serwisie
Czyli mam Cie rozumieć, że jeśli masz 5dmk2 to żeby robić zdjęcia na dwa body, musisz mieć dwa takie same? Bo przepaść podczas robienia zdjęć w miejscu o tym samym świetle jest ogroooomnie duża na 5dmk2 iso 800 jest inne zupełnie niż iso 800 na 6d ?
Albo nie można zrobić czegoś takiego że do 5dmk2 podpinasz jasne szkło i nadrabiasz światłem w obiektywie, a do 6d coś ciemniejszego i nadrabisz ISO;em ?ahhh tak BW w RAWach no faktycznie to ciężka sprawa jak się troszkę różni i trzeba suwaczkami pokombinować. Ale jak ktoś siedzi pół godziny przy monitorze porównując jedno zdjęcie do drugiego przez lupe i na cropach 100procent
To powiedź mi jedno, jakim cudem ludzi mając 5dmk2 dokupują sobie 5dmk3 robią na dwa aparaty i nie narzekają ... A JEST RÓŻNICA : (chociażby kwestia szumów czy WB) między tymi aparatami :-)
Powiedź mi jakim JA CUDEM robię reportaże ślubne , mając NIKONA i CANONA APSC i FF dopinam sobie odpowiednie szkła, robię zdjęcia i nie widzę jakiegoś problemu, ludzie są zadowoleni. (nie robię tylko ślubów)![]()
może nie mam tego problemu, bo skupiam się na robieniu zdjęć, a mniej skupiam się na sprzęcie? dlatego może nie potrafię zrozumieć Twojego myślenia i nie przeszkadza mi różnica w body, nawet jak to są dwa różne systemy?!
A teraz najważniejsze i w temat, skoro takie drogie 5dmk2 to można go sprzedać za tą kultowość w zawyżonej cenie, dopłacić niewiele i zakupić np. drugie 6d (jak się ma już jedno)Tylko trzeba pamiętać, jak się chcę żeby były w post-procesje takie same zdjęcia z 2tych samych body, to trzeba dokupić dwa takie same szkła , żeby robiąc na dwa body, nie było różnicy w kontrastach, ostrości, dystorsji , i wielu wielu innych bajerach
5dmk2 Kultowe czy nie kultowe , to nie zmienia faktu że używki są w kosmicznej cenie, a 6D faktycznie dużo lepszym aparatem jest!![]()
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 23-07-2013 o 21:53
Ostatnio edytowane przez axk ; 23-07-2013 o 23:14
EOS + Speedlite
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner