Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Canon EOS 5D Mark III - regulacja ostrosci na okreslona odleglosc

Domyślnie Canon EOS 5D Mark III - regulacja ostrosci na okreslona odleglosc

Witam serdecznie.

Zrobilem chyba straszna glupote - kupilem jako pierwsza lustrzanke Canon EOS 5D Mark III. I skala trudnosci mnie nieco przerasta. A raczej - wiem ze nie wykorzystuje nawet 25% mozliwosci tego sprzetu.

Do tego dwa obiektywy - Sigma 35mm F/1.4 i Canon EF 24-105 mm f/4 L IS USM.

I mam jeden zasadniczy problem - a takze pytanie do znawcow tematu - jak mozna ustawic ostrosc np na "nieskonczonosc" - jakbym chcial zrobic zdjecie gwiazdom? Albo w ogole jak ustawic ostrosc na jakis punkt (dajmy na to okreslona odleglosc)- zeby zrobil zdjecie?

Np chcialem zrobic zdjecie piorunom w czasie burzy. Ale za cholere nie umiem ustawic ostrosci "na chmury" - zeby pojawil sie zielony prostokat i zeby on chcial zrobic zdjecie - musze nakierowac go na jakis okreslony punkt "gdzie cos jest" - ale jak juz nakieruje go na cos co znajduje sie w blizej nieokreslonej odleglosci - odmawia posluszenstwa i nie chce zrobic zdjecia...

Bylbym wdzieczny za pomoc

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Domyślnie Odp: Canon EOS 5D Mark III - regulacja ostrosci na okreslona odleglosc

To naprawde nie jest prowokacja ?

Temat o burzy byl niedawno w technikachfotografowania...

Sent from my iPad using Tapatalk
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS 5D Mark III - regulacja ostrosci na okreslona odleglosc

Głupoty nie zrobiłeś. jak już się zaznajomisz z techniką i z samym aparatem to gwarantuje duży uśmiech jak powrócisz do tego postu

Zacznij od tego:

http://www.canon-board.info/technika...wiazane-11915/

A prowokacja to chyba nie jest Dawniej sam nie raz chciałem podobne pytania zadać, ale się wstydziłem

To zdecydowanie nie jest prowokacja. Ja dopiero co sie nauczylem dzieki kolezance (ktora jest fotografem i ma nikona 800) co to jest "przyslona". Ale ona na Canonach sie nie zna - i jak sie reguluje na nich ostrosc nie wie...

Moj problem jest moze i banalny dla wielu ktorzy fotografia sie zajmuja- ale dla mnie nie - i sprowadza sie do tego "co wcisnac zeby on cyknal zdjecie" - a "cyka" tylko jak najade na jakis obiekt ktory on moze "zidentyfikowac".

Dzis probowalem robic zdjecia wieczorem przy Wisle - i znow ten sam problem - kieruje punkt ostrosci na cos "zdefiniowanego" - jade. Ale jak skieruje powyzej - gdzie nic nie ma - zdjatka niet

Rozumiem ze jak przeczytam tamten temat to bede wiedzial co wcisnac zeby zrobic zdjecie gwiazdkom i burzom i chmurkom?

I to nie jest jakies mega skomplikowane?

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Kupiłeś bez instrukcji? Zazwyczaj najskuteczniejsze rozwiązania to te najprostsze czyli przeczytanie odpowiedniego rozdziału z instrukcji.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Mam 5D3 oraz 24-105.

Zacznij od pracy w trybie A+ (zielony znaczek na górnym pokrętle z lewej strony ustaw przy pionowej białej kresce na korpusie) oraz ustawieniu na obiektywie stabilizacji na ON
    Teraz działa pełna automatyka, tam gdzie, przy wciśnięciu spustu do połowy, w obiektywie będą czerwone znaczniki tam na wydruku będzie największa ostrość.

jp

Pełne uzależnienie

Stać Cię było, to kupiłeś - teraz musisz się nauczyć go obsługiwać. Dobrze Ci Koledzy radzą, zacznij od instrukcji.
    Przy obsłudze takiego sprzętu trzeba obowiązkowo wiedzieć co do czego służy i co on potrafi ............. a trochę tego jest.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu
    Miasto
    Kielce/fr

Cytat Zamieszczone przez gattaca2000 Zobacz posta
    To zdecydowanie nie jest prowokacja. Ja dopiero co sie nauczylem dzieki kolezance (ktora jest fotografem i ma nikona 800) co to jest "przyslona". Ale ona na Canonach sie nie zna - i jak sie reguluje na nich ostrosc nie wie...
    Dla profesjonalnych "nikonowcow" canon to czarna magia?

Dopiero zaczyna

Najprościej to chyba przełączyć z AF na MF (taki suwaczek z boku obiektywu) i ustawić ostrość manulanie (w przypadku sigmy to jedyny pierścień, a 24-105 to nie ten od zooma) i wtedy aparat nie będzie potrzebował potwierdzenia ostrości i zrobi zdjęcie.
    Druga wersja - nie mam markIII i nie wiem czy da się gdzie w c.fn. ustawić "zdjęcią bez potwierdzenia ostrości"

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez freaku Zobacz posta
    Najprościej to chyba przełączyć z AF na MF (taki suwaczek z boku obiektywu) i ustawić ostrość manulanie (w przypadku sigmy to jedyny pierścień, a 24-105 to nie ten od zooma) i wtedy aparat nie będzie potrzebował potwierdzenia ostrości i zrobi zdjęcie.
    Druga wersja - nie mam markIII i nie wiem czy da się gdzie w c.fn. ustawić "zdjęcią bez potwierdzenia ostrości"
    Się da ustawić, wtedy zawsze wykona zdjęcie ... i wszystkie mogą być nieostre.

Dla zupełnie początkujących chyba najlepiej jednak :
    - ustawić tryb Fotografowanie z pełną automatyką
    - przeczytać w instrukcji od strony 64 do strony 68

jp

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów