W 60mm brakuje mi czasem szerokiego kadru, ale wielkość gabinetu daje mi szansę na odpowiednie cofnięcie (aż do przeciwległej ściany) natomiast głównym powodem poszukiwania "zmian" jest chęć możliwości zrobienia zdjęcia z 2m o porównywalnym (lub mocniejszym) powiększeniu jak to oferowane przez 60mm z 50cm stąd radosne pomysły na zoom.
(Cały pomysł na Tamrona 18-270 wziął się właśnie z dokonanego w tym tygodniu zakupu T17-50, który bardzo przypadł mi do gustu - poczytałem trochę w necie o snajperach, jak się umiejętnie wstrzyma oddech to i na 1/10 większość wychodzi ostro, ale i tak kupię przenośny statyw)
Co do mojego pomysłu na adapter lampy makro do 62mm (jeśli w końcu wezmę obiektwy o takim fi) to prawdopodobnie złożę razem canonowski adapter 72mm do lamp makro z adapterem redukującym 62/72 mm do filtrów (w necie w kilku miejscach o tym pisali) - podobno działa.
Powraca tylko zasygnalizowana przez Ligo kwestia, czy na pewno ów Tarmon się sprawdzi - mam dzisiaj trochę czasu więc z pomocą tutejszej wyszukiwarki i wujka Google postaram się poczytać o tym i o innych obiektywach. Podejrzewam, że w razie kolejnych pytań będę już pisać w obiektywach nie lampach by "potomnym" łatwiej było odnaleźć Wasze mądrości![]()