Posiadam EOS 50D, który wraz obiektywem makro C60/2,8 i w/w lampą służy mi do bardzo nietypowego zastosowania, czyli fotografii wewnątrzustnej w stomatologii.
Na ogół jakoś sobie radzę, ale ostatnio zaczął doskwierać mi brak możliwości zmiany ogniskowej. Czasami problem jest by cofnąć się jeszcze bardziej, gdy trzeba zrobić zdjęcie całego pacjenta (cała sylwetka w ortodoncji), czy niemożliwe jest zrobienie odpowiedniego zbliżenia, gdy nie można podejść bliżej podczas operacji (ach ta jałowość pola zabiegowego...).
Stąd pojawił mi się pomysł aby zaopatrzyć się w jakiś zoom. Nie jest potrzebne duże światło (zwykle i tak jadę na f/5,6, f/8 czy nawet większych wartościach bo nie ma czasu na artyzm ujęć, duża głębia ostrości mile widziana, lampa nadrabia potrzebę długiego naświetlania), więc nie musi być to obiektyw z "rodzin" f/2,8 czy f/4 stąd pomysł na Tamrona 18-270 VC PZD bądź inne tego typu szkiełko (ciężko mi powiedzieć jakie wartości na szerokim końcu potrzebuję, długi koniec i stabilizację mam zamiar nauczyć się wykorzystywać w celach prywatnych, za tym obiektywem przemawia jego cena i raczej pozytywny "odbiór" wśród forumowiczów).
Wspomniany Tamron (jak też wiele innych zoomów "alternatywnych") ma średnicę filtra 62mm a do takowego Canon nie produkuje adaptera do lampy pierścieniowej. Są 52, 58, 67, 72, lecz 62 ani kawałeczka.
Z tego co szukałem w necie Sigma do swojej lapmy pierścieniowej produkuje adapter 62mm.
Czy ktoś z Was może podpowiedzieć mi czy zadziała on z Canonowską lampą (fajne combo - obiektywm Tamron, adapter Sigma, lampa Canon)?
Czy raczej poszukać jakiegoś obiektywu o "canonicznych" średnicach typu 15-85 IS do którego pasuje "zwykły" adapter 72mm?