Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Pierwsza lampa

Domyślnie Pierwsza lampa

Nigdy nie fotografowałem z lampą, zawsze starałem sobie radzić z takim światłem, jakie miałem, ale pomyślałem, że czasami fajnie byłoby coś doświetlić zew. lampą.

Mam na myśli przede wszystkim zdjęcia w pomieszczeniach /ludzie, reporterka/

nie mam zbyt dużych wymagań, w temacie lamp generalnie jestem zielony

do tego pomyślałem sobie, żeby pobawić się ew. zakupioną lampą w plenerze przy portretach, poodbijać światło od blendy w celu uzyskania fajniejszych kolorów, ale do tego chyba już pierwsza, lepsza lampa nie wystarczy? :>

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Domyślnie Odp: Pierwsza lampa

Nic nie wspomniałeś o budżecie a bez tego to ciężko coś będzie dobrać. Jeśli budżet bez ograniczeń to na pewno Speedlite 600EX-RT, jeśli chcesz wydać jedną trzecią tego to ja mogę polecić YongNuo YN-568EX. Z moim 60D działa bardzo dobrze, ma TTL i HSS i chyba nic tańszego nie znajdziesz z TTL który może ci się przydać przy reporterce.

rzeczywiście, nie wspomniałem o najważniejszej kwestii
    w ogóle zastanawiałem się, czy nie wziąć jakiejkolwiek - jak najtańszej

jak pisałem, nie jestem koneserem lamp, nie mam pojęcia o pracy z nimi, dopiero chcę się zacząć uczyć je wykorzystywać
    główne wymagania, to żeby była wygodna i łatwa w użyciu ;-) no i mobilna, żebym bez problemu mógł sobie wycelować w co chcę, by odbić światło

na allegro widziałem już lampy poniżej 200zł
    coś z nimi nie tak?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez chandler Zobacz posta
    na allegro widziałem już lampy poniżej 200zł
    coś z nimi nie tak?
    pewnie są manualne

Coś już napisał Awatar blade-mrn

Tak jak napisał pajlot prawdopodobnie te lampy są w pełni manualne dlatego są takie tanie. A w pełni manualna lampa jest jak najbardziej pełno wartościowa ale wszystko musisz ustawiać ręcznie (ogniskową, moc, itp). Zazwyczaj nie ma z tym problemu gdy robisz jakąś statyczną scenę i masz czas żeby testować i korygować ustawienia lampy. Ja dużego doświadczenia w doświetlaniu lampami nie mam ale wydaje mi się że przy takiej reporterce gdzie wszystko dzieje się szybko będzie stanowić to poważny problem.
    Do tego przy kupnie używanej lampy radzę uważać bo nie wiadomo jak była traktowana i czy palnik nie jest wyeksploatowany. Zwróć też uwagę na liczbę przewodnią lampy, im większa tym lepiej.
    Ostatnio edytowane przez blade-mrn ; 10-07-2013 o 12:41

Uzależniony Awatar poszukiwacz2006
    Miasto
    dawna stolica

Proponuję canona 430 ex, używane można w bardzo dobrym stanie kupić za ok.400-500 PLN. Ma wszystko, czego na początek potrzeba.
    Pozdrawiam
    Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
    hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    Proponuję canona 430 ex, używane można w bardzo dobrym stanie kupić za ok.400-500 PLN. Ma wszystko, czego na początek potrzeba.
    Pozdrawiam
    Dokładnie tak. A najlepiej na początek 430 EX II.

a ja na początek YN 460 II
    w pełni manualna mocna lampa jak z chin zamawiac to wychodzi bardzo tanio ja juz dwie takie mam i polecam
    Pkt 8 regulaminu forum

jak najbardziej 430ex I albo II, polecam też kupić kabelek ttl, który pozwoli Ci odsunąć lampę od aparatu - nie jest to duży wydatek, a już możesz z lampą pokombinować trzymając ją w łapce - do tego możesz też kupić tani uchwyt na parasolkę z zimną stopką plus mała parasolka i robi się naprawdę fajny mobilny zestaw do doświetlania portretów np w plenerze, który możesz łatwo ze sobą zabrać i szybko zmontować w razie potrzeby.

Coś już napisał

Ja na początek wzięłabym coś taniego do eksperymentów - a one wiele nie odstają od tych lepszy - droższe mają funkcje których często nie wykorzystasz. Z pełną regulacją palnika polecam ten Tumax albo to Nissini

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów