Dzięki wszystkim za opinie, mam juz mętlik w głowie...
Z jednej strony myślę nad 430EX II + blenda
A z drugiej nad:
Lampa Studyjna DM2 300
Softbox i blenda.
Dzięki wszystkim za opinie, mam juz mętlik w głowie...
Z jednej strony myślę nad 430EX II + blenda
A z drugiej nad:
Lampa Studyjna DM2 300
Softbox i blenda.
Domyślam sie że 300 oznacza 300Ws, więc bedzie lepiej(a przynajmniej mocniej) niż 430 (nawet na 105mm).
Jakbym nie miał żadnej lampy, to zdecydowanie kupiłbym flasha + blende, dla samej nauki. W domowym studio (przy białych ścianach) i tak da ładne swiatło ze wszystkich stron![]()
Chcesz powiedzieć, że zdjęcie z linku 1 świeciłeś jedną lampą?
W większości przypadków w plenerze i w studio wystarczy filtr ND8 na obiektyw, zamiast HSS'ów i TTL'i.
I tutaj się kolega myli - jedna i ta sama lampa jest w stanie w tym samym pomieszczeniu dać kompletnie odmienne zdjęcia - jedną tylko lampą można zrobić zarówno high-key jak i low-key (przy białych ścianach). Wszystko zależy od ustawień lampy, blendy, aparatu i modelki/modela.
Kuba1-tak zdjęcie swiecone jedną lampą z linku z softem i blendą...Czyli jedno źródło światła![]()
Ostatnio edytowane przez KuzynPit ; 20-06-2013 o 18:20
Ok, czyli poświata na tle to efekt zastosowanej edycji. Wygląda jak świecnięte.
A swoją drogą w teorii, w takim zestawieniu blenda jest drugim źródłem światła, ale oczywiście zostańmy przy konwencji, gdzie bierzemy pod uwagę tylko lampy, znaczy źródła emitujące własne światło, bo ktoś mógłby powiedzieć, że modelka była trzecim źródłem światła i miałby w pewnym sensie rację.
A ja bym zapytał inaczej - jakich zdjęć oczekujesz ??
Czy chcesz mieć oświetlenie na każdą okazję
czy mażą ci się naturalne portrety z tłem z tyłu?
Zdjecia bede robil calkowicie amatorsko,a to znajomym a to dzieciom, nie zalezy mi tak bardzo na tle (tak mi sie wydaje...)
Acz kolwiek z czasem jak mi sie spodoba to myslalem kupic jakies foto tlo na ktorym tez mozna robic ciekawe zdjecia,wtedy bedzie wazne tez tlo.
Ostatnio edytowane przez poli_x ; 21-06-2013 o 00:39
Kupiłem 430ex II wraz z wyzwalaczem, jak proponujecie ustawić lampę i blende żeby dobrze zacząć zabawe?![]()
Nie widzę nigdzie opcji edytuj (ślepy jestem?) więc pisze post pod postem,a moze zamist blendy (zresztą ją i tak mam) dokupić jeszcze taką lampe?
Lampa błyskowa LP-38 YongNuo YN-460 II od Fripers (3335141151) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
lub taką
YongNuo YN-560 II Speedlite od Fripers (3335154855) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.