Strona 270 z 495 PierwszyPierwszy ... 170220260268269270271272280320370 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 691 do 2 700 z 4950

Wątek: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    No bo z lampa ustawia 400 i koniec, chyba , że albo 1. Grozi prześwietleniem albo 2. Lampa nie wydoli. Odbij lampę od sufitu, wtedy ustawi wyższe ISO (jeśli sufit wystarczajaco daleki albo ciemny).

Jak się nad tym zastanowić, to ta logika wydaje się mieć sens, bo z lampa jest możliwość różnych kombinacji. Jeden priorytet dla,algorytmu to niskie ISO, drugi to czas. Algorytm zakłada, że z lampa i tak się nie poruszy pierwszego planu przy założonym stosunku światła lampy do zastanego. A jak się chce to dopasować do smaku, to już trzeba wyłaczyć auto, bo można różnie.
    Jak dla mnie to kupy się nie trzyma. Przy auto ISO zadeklarowanym czasie 1/125 i zakresie ISO 100-6400 aparat bez lampy poprawnie naświetla scenę w czasie 1/100, natomiast wystarczy włączyć lampę i nagle czas się wydłuża do 1/8 przy czym ISO 400 automatycznie się ustawia. Nie rozumiem dla czego tak jest według mnie czas powinien być taki sam lub krótszy przy podobnym ISO, a aparat uparcie ustawia auto ISO na 400. Wiem że mogę to zrobić bez lampy na ustawieniach manualnych ale nie oto mi chodzi. Chciałbym zrozumieć dlaczego tak zachowuje się auto ISO w aparacie po zapięciu lampy? No i czy można to zmienić żeby auto ISO zachowywało się podobnie jak przy lampie wyłączonej. No chyba że Canon 6d tak ma… to dla mnie dziwna sytuacja bo w ciemniejszych miejscach czyli wyższe ISO od 400 automatyka ISO leży i kwiczy jest bezużyteczna

Coś już napisał

Dla porównania zrobiłem mały test
    Bez lampy tryb AV przysłona 2,8 auto ISO (6400)czas ustawił się na 1/100 zdjęcie naświetlone poprawnie.
    Z lampą w sufit tryb AV przysłona 2,8 auto ISO (400)czas ustawił się na 1/20 zdjęcie naświetlone poprawnie
    Z lampą w sufit tryb M przysłona 2,8 ISO 160 czas 1/100 zdjęcie naświetlone poprawnie
    Z lampą w sufit tryb M przysłona 2,8 ISO 160 czas 1/100 korekta ekspozycji lampy +3EV zdjęcie przepalone.
    Zakres ustawień auto ISO to 100-6400 i 1/125
    Jak widać bez lampy ok. max ISO przez co czas jest nieco wydłużony, natomiast przy lampie czas wydłużył się grubo ponad ograniczenie a ISO zatrzymało się na 400.

Nie uzywaj AutoISO i problem z glowy.

Coś już napisał

Proszę darować sobie wpisy nie używaj wyłącz po co ci lampa itp. Interesuje mnie konkretnie czy gdzieś w ustawieniach można zmienić zakres auto ISO do pracy z lampą, bez lampy działa to świetnie lub uzasadnienie dlaczego jest takie ograniczenie? Skoro nie można tego zmienić widocznie są jakieś powody dla których ISO powyżej 400 jest czymś złym podczas pracy z lampą???

Nie zmienisz tego, jest to tak ustawione i dlatego jesli chcesz uzywac innych wartosci ISO przy pracy z lampa to musisz je manualnie ustawic. A dlaczego? Sam sie chetnie dowiem.

Znalazlem tylko tyle:

When using a flash on the EOS 6D, 5D Mark III or 1D X, photographers need to be aware of these settings:

Auto ISO normally is locked at ISO 400 when an EOS speedlite is attached and turned on
    Auto ISO can be lowered down as far as 100, if over-exposure would occur in fill-flash situations in bright outdoor lighting
    If an EX-series speedlite is swiveled for bounce, Auto ISO can extend from 400 or up to 1600 (depending on level of ambient lighting in the scene) and allow for an extra measure of E-TTL exposure when flash is scattered by bouncing
    Ostatnio edytowane przez tomkod ; 14-06-2013 o 11:06

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    [...]

Znalazlem tylko tyle:
    When using a flash on the EOS 6D, 5D Mark III or 1D X, photographers need to be aware of these settings:

Auto ISO normally is locked at ISO 400 when an EOS speedlite is attached and turned on
    Auto ISO can be lowered down as far as 100, if over-exposure would occur in fill-flash situations in bright outdoor lighting
    If an EX-series speedlite is swiveled for bounce, Auto ISO can extend from 400 or up to 1600 (depending on level of ambient lighting in the scene) and allow for an extra measure of E-TTL exposure when flash is scattered by bouncing
    Ciekawe co piszą, bo 5D3 próbowałem wymusić zwiększenie Auto ISO robiąc próbę w ciemnej łazience (w której praktycznie nic nie widziałem), z obróconym palnikiem i nic z tego, zarówno na w pełni otwartym obiektywie jak i f:22, czas 1/200 - ISO było cały czas 400. W dół owszem - w wyżej opisanych warunkach zawsze działało z lampą, w górę jeszcze się nie spotkałem, ani w trybie M, ani AV. Ale może to rzeczywiście tylko dotyczy użycia systemowej lampy - ja używałem z Metz'em 58AF2.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

W łazience się ten test nie uda, bo lampa odbita od ścian i tak wystarczy w tak małym pomieszczeniu. Spróbuj w nocy na zewnatrz albo w kościele (najlepiej katolickim).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez josephcom Zobacz posta
    Proszę darować sobie wpisy nie używaj wyłącz po co ci lampa itp. Interesuje mnie konkretnie czy gdzieś w ustawieniach można zmienić zakres auto ISO do pracy z lampą, bez lampy działa to świetnie lub uzasadnienie dlaczego jest takie ograniczenie? Skoro nie można tego zmienić widocznie są jakieś powody dla których ISO powyżej 400 jest czymś złym podczas pracy z lampą???
    Nie rozumiesz , ze masz do czynienia z dwoma systemami Auto naklładajacymi się na siebie. Czyli auto odnoszace sie do doboru czasu przy Av z lampa i auto ISO. Przeczytaj w instrukcji pod "Flash Sync Speed in Av mode" o trzech możliwych ustawieniach. Również przeczytaj o C. Fn i-6 "Safety Shift". Przetestuj, i jeżeli to Ci coś pomoże, donieś.

Uzależniony Awatar Max_im

Tak Wszystkie canony tak mają. Mi też to przeszkadza (5d3). Jak fotografuję np na av to wolałbym żeby lampa błyskowa tylko trochę doświetlała scenę zostawiając max światła zastanego a nie odwrotnie. Jakimś rozwiązaniem jest ręczne ustawienie iso ale często światło zastane się zmienia i dobrze jest zmniejszyć iso -wtedy znów trzeba kręcić. Fajnie jak by w ustawieniach aparatu oddzielnie można było zdefiniować zakres auto-iso dla lampy.

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    ISO w tym aparacie powoduje, że coraz bardziej mam ochotę sprzedać lampę.
    Dokładnie, mam tak samo
    ISO 3200 czy 6400 i spokojnie pracuję.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Obecnie lampy używam tylko do doświetlenia cieni w plenerze.
    Ergonomia faktycznie była trochę lepsza w 5D2 i tutaj mamy paradoks. W starszym aparacie łatwiej było zmieniać aktywny punkt AF, ale i tak się tego nie robiło, bo boczne były fatalne. W 6D są dobre, ale trudniej je wybrać. Choć, szczerze mówiąc, nie narzekam i nie przeszkadza mi to. Największy problem może to stanowić dla osób mających 2 różne body jednocześnie.
    Niestety borykam się z tym problemem. Co dziwne, po 4 zleceniach (pracy z 5D i 6D jednocześnie) bardziej się mylę na 5D niż na 6D.
    Za wybieranie aktywnego punku AF w 6D uciął bym palce, temu kto wymyślił taki sposób. To co daje 7D w zakresie wyboru punktów i obsługi AF jest super (5DmIII również, a nawet jeszcze lepiej).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Fajnie jak by w ustawieniach aparatu oddzielnie można było zdefiniować zakres auto-iso dla lampy.
    Też bym tak chciał!!! Bardzo!
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Coś już napisał

A ja po prostu poszedłem robić zdjęcia... architektura z 17-35 i koncert TSA z 17-35 i 85/1,8 oczywiście wszystko podłączone do 6D.

Strona 270 z 495 PierwszyPierwszy ... 170220260268269270271272280320370 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów