Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 74

Wątek: Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika

Coś już napisał Awatar malwes
    Miasto
    okolice Warszawy

Domyślnie Odp: Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika

Marchewko ...oj Marchewko

1. Nie wiem skąd takie przekonanie, że "prawdziwy fotograf" to tylko w trybie M pracuje . Tryb M służy manualnemu ustawieniu wszystkiego ale korzysta się z niego w określonych sytuacjach. wierz mi, że profesjonaliści w większości czasu pracują w trybie priorytetu przesłony albo priorytetu czasu migawki. Dlaczego? Jedna z odpowiedzi jest prosta - zapłaciliśmy przecież kupę kasy za ten aparat głównie dlatego, że ma w środku mądry światłomierz i możemy mu w dużej mierze zaufać ("spory ze światłomierzem" lustrzanki, zwłaszcza FF, to raczej bym zostawiła na późniejszy etap nauki).
    2. Lustrzanki FF są "prawie" profesjonalne i zakładają, że fotograf patrzy w wizjer a nie ekranik, nie mają podglądu life view
    3. Bez instrukcji nie ma co "grzebać" niestety. Każdy z guzików ma wiele funkcji, niektóre działąją kilka sekund po wciśnięciu a potem robią już coś innego - i ogólnie nie da się obsłużyć tego aparatu na czuja. Jeśli nie masz instrukcji - ja bym nie kombinowała na Twoim miejscu bo to pierwszy taki aparat w twoim życiu i możesz sporo namieszać (co już najwyraźniej zrobiłaś)
    4. Z tego co piszesz - moje intuicja mi podpowiada, że skorygowałaś niechcący ekspozycję o kilka EV w dół. Nad guziczkiem (czy przed guziczkiem) spustu migawki masz takie pokrętełko pewnie. Ono zazwyczaj służy ustawianiu czasu naświetlania (w trybie Tv) lub wartości przesłony (tryb AV) albo jednemu z tych dwóch w trybie M (drugi parametr zwykle wtedy drugie pokrętło nastawia ale ja nie znam tego modelu dobrze). Natomiast, jeśli mnie pamięć nie myli, jak się wciśnie guziczek migawki (tak jakbyś chciała zrobić zdjęcie ale nie do końca) i w ciągu paru sekund pokręci się tym pokrętłem - to on koryguje ekspozycję. Zobacz na wyświetlaczu - tam gdzie jest taka drabinka i literki EV - czy przypadkiem wskaźniczek nie jest przesunięty na jakieś -2 albo dalej. Jeśli tak, to to jest powód. Nie wiem co wcisnęłaś dokładnie, że to zmieniłaś ale być może to działa jak u mnie - wciśnij migawkę delikatnie a potem od razu pokrętło od nastaw tak, aby wskaźniczek wrócił na środek. Jeśli się uda, to super (o ile zgadłam co zaciemnia).
    5. Jakbyś się jakimś cudem uporała z tą ciemnością, to ustaw pokrętło na tryb AV, tym samym pokrętłem co namieszałaś ustaw sobie przysłonę np. na 2.0, i porób kilka zdjęć (dobrze by było też ustawić punkt ostrości na jeden i na centralny ale na czuja nie wiem gdzie to u Ciebie a nie mam czasu szperać w necie). Jak będzie wszystko ok, to zmieniaj sobie ustawienia przysłony od 1.4 do np. 11 i patrz co się dzieje z jasnością zdjęcia i głębią ostrości. Potem popróbuj z trybem TV - przy tym obiektywie statystycznie czas naświetlania dłuższy niż 1/50 (odrwrotność ogniskowej) da Ci poruszone zdjęcie. Ale popatrz, potestuj. Zostaw ten tryb M na razie tylko na zdjęcia z flashem. Wtedy najprostsze ustawienie to ustaw przysłonę jaką chcesz (w zależności od GO jaką chcesz uzyskać), ustaw czas jaki chcesz (w zależności od tego, czy chcesz i jak odwzorować jakiś ruch - dla obiektów statycznych ja bym na razie ustawiła nie dłużej niż 1/50) a lampa dobłyśnie tyle, ile jej zbraknie do prawidłowej ekspozycji.

Daj znać co z tymi ciemnymi zdjęciami...
    Pozdrawiam,
    Gosia
    Moja pasja
    Facebook

Cytat Zamieszczone przez p0m Zobacz posta
    marchewka87, słuchaj piast

no i masz super zestaw, klasyczny niemalże
    gdzies przeczytałam że 50mm to tak jak to widzi ludzkie oko stwierdziłam że od tego zacznę... hmm siedzę na kanapie i widzę całą ścianę... przykładam mojego canonka z 50 i widzę tylko kawałek ciasnawy ten obiektyw, ale cóż nikt z krzywymi nogami w moim ciasnym mieszkaniu się nei będzie stresował, że wyjdą na zdjeciu bo będą zawsze ucięte z tego co widzę ...
    Ostatnio edytowane przez szambonur ; 04-06-2013 o 19:29

Dopiero zaczyna

Wydaje mi się, że włącznik przestawiłaś jednym klikiem z pozycji off a powinnaś zrobić dwa kliki na tą kreskę (przy jednym - kółko tylne jest nieaktywne) a poza tym tak jak poprzednicy:
    górne pokrętło - czas
    tylne - przysłona
    przycisk iso + tylne kólko - iso

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez marchewka87 Zobacz posta
    ...
    wyślesz mi na maila? proszę
    Nie rób tego - lepiej wrzucić na jakiegoś darmowego hosta i uzupełnić w tym wątku: http://www.canon-board.info/canon-ds...d-i-inne-3725/ ???
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

wyślesz mi na maila? proszę
    Nie. To jest 30 MB skan.

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Nie rób tego - lepiej wrzucić na jakiegoś darmowego hosta i uzupełnić w tym wątku: http://www.canon-board.info/canon-ds...d-i-inne-3725/ ???
    I słusznie, tak też zrobiłem.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 04-06-2013 o 19:34
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez malwes Zobacz posta
    Marchewko ...oj Marchewko

1. Nie wiem skąd takie przekonanie, że "prawdziwy fotograf" to tylko w trybie M pracuje . Tryb M służy manualnemu ustawieniu wszystkiego ale korzysta się z niego w określonych sytuacjach. wierz mi, że profesjonaliści w większości czasu pracują w trybie priorytetu przesłony albo priorytetu czasu migawki. Dlaczego? Jedna z odpowiedzi jest prosta - zapłaciliśmy przecież kupę kasy za ten aparat głównie dlatego, że ma w środku mądry światłomierz i możemy mu w dużej mierze zaufać ("spory ze światłomierzem" lustrzanki, zwłaszcza FF, to raczej bym zostawiła na późniejszy etap nauki).
    2. Lustrzanki FF są "prawie" profesjonalne i zakładają, że fotograf patrzy w wizjer a nie ekranik, nie mają podglądu life view
    3. Bez instrukcji nie ma co "grzebać" niestety. Każdy z guzików ma wiele funkcji, niektóre działąją kilka sekund po wciśnięciu a potem robią już coś innego - i ogólnie nie da się obsłużyć tego aparatu na czuja. Jeśli nie masz instrukcji - ja bym nie kombinowała na Twoim miejscu bo to pierwszy taki aparat w twoim życiu i możesz sporo namieszać (co już najwyraźniej zrobiłaś)
    4. Z tego co piszesz - moje intuicja mi podpowiada, że skorygowałaś niechcący ekspozycję o kilka EV w dół. Nad guziczkiem (czy przed guziczkiem) spustu migawki masz takie pokrętełko pewnie. Ono zazwyczaj służy ustawianiu czasu naświetlania (w trybie Tv) lub wartości przesłony (tryb AV) albo jednemu z tych dwóch w trybie M (drugi parametr zwykle wtedy drugie pokrętło nastawia ale ja nie znam tego modelu dobrze). Natomiast, jeśli mnie pamięć nie myli, jak się wciśnie guziczek migawki (tak jakbyś chciała zrobić zdjęcie ale nie do końca) i w ciągu paru sekund pokręci się tym pokrętłem - to on koryguje ekspozycję. Zobacz na wyświetlaczu - tam gdzie jest taka drabinka i literki EV - czy przypadkiem wskaźniczek nie jest przesunięty na jakieś -2 albo dalej. Jeśli tak, to to jest powód. Nie wiem co wcisnęłaś dokładnie, że to zmieniłaś ale być może to działa jak u mnie - wciśnij migawkę delikatnie a potem od razu pokrętło od nastaw tak, aby wskaźniczek wrócił na środek. Jeśli się uda, to super (o ile zgadłam co zaciemnia).
    5. Jakbyś się jakimś cudem uporała z tą ciemnością, to ustaw pokrętło na tryb AV, tym samym pokrętłem co namieszałaś ustaw sobie przysłonę np. na 2.0, i porób kilka zdjęć (dobrze by było też ustawić punkt ostrości na jeden i na centralny ale na czuja nie wiem gdzie to u Ciebie a nie mam czasu szperać w necie). Jak będzie wszystko ok, to zmieniaj sobie ustawienia przysłony od 1.4 do np. 11 i patrz co się dzieje z jasnością zdjęcia i głębią ostrości. Potem popróbuj z trybem TV - przy tym obiektywie statystycznie czas naświetlania dłuższy niż 1/50 (odrwrotność ogniskowej) da Ci poruszone zdjęcie. Ale popatrz, potestuj. Zostaw ten tryb M na razie tylko na zdjęcia z flashem. Wtedy najprostsze ustawienie to ustaw przysłonę jaką chcesz (w zależności od GO jaką chcesz uzyskać), ustaw czas jaki chcesz (w zależności od tego, czy chcesz i jak odwzorować jakiś ruch - dla obiektów statycznych ja bym na razie ustawiła nie dłużej niż 1/50) a lampa dobłyśnie tyle, ile jej zbraknie do prawidłowej ekspozycji.

Daj znać co z tymi ciemnymi zdjęciami...
    jesteś cudowny faktycznie jest na -2,0 ale te czarne zdjęcia tylko w trybie manualnym także go na razie zostawiam niech trwa póki co w ciemnościach głębia ostrości to chyba to co na początku daje największą frajdę, bo w mojej małpce tego się nie dało zrobić a widziałam takie zdjęcia tylko w necie do tej pory także ustawię sobie na AV. Dowiem się do czego ta kreska? to trzecie ustawienie pokrętła?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez freaku Zobacz posta
    Wydaje mi się, że włącznik przestawiłaś jednym klikiem z pozycji off a powinnaś zrobić dwa kliki na tą kreskę (przy jednym - kółko tylne jest nieaktywne) a poza tym tak jak poprzednicy:
    górne pokrętło - czas
    tylne - przysłona
    przycisk iso + tylne kólko - iso
    tak właśnie zrobiłam i mi te kółka w ogóle nie działały:/ lubię was konkretne chłopaki są ludzie którym trzeba pewne sprawy łopatologicznie, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestie techniczne

to tak w praktyce: kiedy ustawiać na ON a kiedy na tę KRESKE?
    Ostatnio edytowane przez marchewka87 ; 04-06-2013 o 19:33

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Zawsze na kreskę.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Zawsze na kreskę.
    to po co ten tryb ON?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-06-2013 o 04:52

Coś już napisał
    Miasto
    Praszka

nie używaj tego środkowego "włączenia"
    Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Początki nałogu Awatar fotokor1

jak znajdę to mogę podesłać instrukcję polską
    Ostatnio edytowane przez fotokor1 ; 04-06-2013 o 19:41
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów