Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika

Mieszany widok

Domyślnie Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika

Witam wszystkie tolerancyjne i przyjaźnie nastawione do laików, czyli do mnie osoby. Pozostałe osoby proszę o wstrzymanie się z komentarzami, bo wiem co chcecie napisać.
    Nigdy nie miałam nawet w rękach lustrzanki, a oto dziś kupiłam sobie na prezent urodzinowy canona 5d i do tego obiektyw 50 1.4. Od kilkunastu tygodni czytam o podstawach fotografii i znam podstawowe pojęcia typu ISO, przysłona, czasy ekspozycji, problem w tym, że nie mam instrukcji i stanęłam przed barierą typowo techniczną Włączyłam sobie tryb M, bo w nim od razu chce się uczyć i o tyle o ile na początku zdjęcia wychodziły w miarę tak po tym jak zaczęłam poszukiwać opcji zmiany poszczególnych parametrów tak teraz zdjęcia wychodzą prawie czarne Oczywiście w trybie automatycznym wszystko gra, ale nie chce w nim fotografować. Dlatego będę was prosić, żebyście mi co nieco pomogli. Chciałabym się jako pierwsze dowiedzieć jak włączyć wyświetlacz LCD, żeby na nim mieć podgląd zdjęcia przed jego zrobieniem, tzn żeby te punkty ustawienia ostrości można było na nim zobaczyć a nie tylko poprzez wizjer

Coś już napisał
    Miasto
    Praszka

Domyślnie Odp: Canon 5d + 50 1.4 w rękach mega laika

Niestety w 5d nie masz takiej funkcji jak spuszczenie klatki czyl live view. Może jednak napierw poucz sie na trybach Tv i Av i zobaczysz jak wpływa na siebie czas z przysłoną...
    Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

1) Nie bój się trybów półautomatycznych. Myślę, że większość ze świadomych fotografujących działa na trybie Av by kontrolować głębię ostrości, czasem na Tv gdy jest dynamiczna scena. Ja osobiście M używam niemal tylko przy zdjęciach z lampą błyskową.
    2) Instrukcję do 5D da się ściągnąć z netu. Googlem sobie poszukaj.
    3) Sądzę, że zamiast porad na forum potrzebujesz książki o fotografii. Jakiejkolwiek. Tam jest napisane dlaczego wychodzą Ci ciemne zdjęcia.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Dopiero zaczyna Awatar tulio
    Miasto
    Lubin

Jaki dokładnie masz model puszki Canona 5D - classic, mark II, mark III ?? Proponuję na początek poszukać na forum i pobrać elektroniczną instrukcję obsługi aparatu - poznasz podstawy obsługi korpusu i będzie Ci łatwiej zacząć przygodę z fotografowaniem :-)

C5D, S35/1.4A, S85/1.4A, YN565ex

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Jeżeli chcesz robić w trybie manualnym to przydałby się jakiś światłomierz. Trochę uciążliwe jest ustawianie ekspozycji "na czuja" jeżeli nie ma się jeszcze żadnego doświadczenia. Jak poradził adam17171 - najlepiej zacząć od trybów półautomatycznych i obserwować jak zachowują się względem siebie poszczególne parametry (czułość, czas i przysłona).
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    Jeżeli chcesz robić w trybie manualnym to przydałby się jakiś światłomierz. Trochę uciążliwe jest ustawianie ekspozycji "na czuja"
    no nie, przynajmniej w moich aparatach jest taka "magiczna drabinka" wiec nie musze tak zupełnie "na czuja"
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał
    Miasto
    Praszka

koniecznie pobierz sobie tą instrukcje.. jest tam wszystko napisane i rozwiejesz dużo wątpliwości.
    Canon 5D Mark II + 40D + 50mm f1.4 + 28mm 1.8 + 580EX https://www.facebook.com/AdamHombekFotografia

Nie ma na necie instrukcji w j.pol do canon 5D:/ Mógłby mi ktoś z was skserować waszą i mi wysłać? Zapłacę oczywiście. Tutaj tylko znalazłam: Instrukcja -PL- Canon EOS 5D ale nie da się pobrać bez rejestracji i konta premium a na allegro sprzedają tylko do MARK II i III. Chodzi właśnie o to że ja wiem w teorii na czym polega operowanie np ekspozycją, ale nie wiem jak się do tego dostać w 5D. Ustawiam AV i co mam wcisnąć aby móc zmieniać te wartości? Nie ma live view w 5D? LCD tylko do przeglądania już zrobionych zdjęć? szkoda trochę, bo takiemu okularnikowi jak ja by się łatwiej kadrowało w ten sposób zdjęcia, ale cóż szkła kontaktowe sobie kupię Aha i jeszcze jedno pytanie pokrętło można ustawić na off/on i na taką kreskę. Wiem że jak dostanę instrukcje to się dowiem, ale mi ten aparat dziś przyszedł i to dziś mam urodziny i chciałabym chociaż jedno ładne zdjęcie zrobić na początek

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez marchewka87 Zobacz posta
    Nie ma na necie instrukcji w j.pol do canon 5D:/
    Nie odpowiadaj bajek.
    Instrukcja obsługi Canon EOS 5D Digital PL - elektroda.pl

Rejestracja na elektrodzie nie jest płatna.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Wiem co to ISO, czas i przysłona, ale nie wiem jak to fizycznie pozmieniać. Wiem, np że jak mam teraz ustawiony obiektyw na pełnej dziurze to mam mocno rozmyte tło tzw bokeh ale ja po prostu nie wiem jak to w 5D zmienić jak z 1.4 zrobić np 11. Jak już wspomniałam nigdy nie miałam w rękach lustrzanki jakiejkolwiek, tylko swoją wiekową małpkę a chcę dziś zrobić ładne zdjęcie, tzn jedno z rozmytym tłem a drugie z pełnymi detalami w tle chociaż na początek to i proszę zeby mi ktoś wyjasnił w co mam po kolei klikać

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nie odpowiadaj bajek.
    Instrukcja obsługi Canon EOS 5D Digital PL - elektroda.pl

Rejestracja na elektrodzie nie jest płatna.
    Jak to spróbujesz pobrać to zobaczysz że to wersja ang jednak jest

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów