Witam wszystkie tolerancyjne i przyjaźnie nastawione do laików, czyli do mnie osoby. Pozostałe osoby proszę o wstrzymanie się z komentarzami, bo wiem co chcecie napisać.
Nigdy nie miałam nawet w rękach lustrzanki, a oto dziś kupiłam sobie na prezent urodzinowy canona 5d i do tego obiektyw 50 1.4. Od kilkunastu tygodni czytam o podstawach fotografii i znam podstawowe pojęcia typu ISO, przysłona, czasy ekspozycji, problem w tym, że nie mam instrukcji i stanęłam przed barierą typowo technicznąWłączyłam sobie tryb M, bo w nim od razu chce się uczyć i o tyle o ile na początku zdjęcia wychodziły w miarę tak po tym jak zaczęłam poszukiwać opcji zmiany poszczególnych parametrów tak teraz zdjęcia wychodzą prawie czarne
Oczywiście w trybie automatycznym wszystko gra, ale nie chce w nim fotografować. Dlatego będę was prosić, żebyście mi co nieco pomogli. Chciałabym się jako pierwsze dowiedzieć jak włączyć wyświetlacz LCD, żeby na nim mieć podgląd zdjęcia przed jego zrobieniem, tzn żeby te punkty ustawienia ostrości można było na nim zobaczyć a nie tylko poprzez wizjer