Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Adobe w cloud - jak to widzicie

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Adobe w cloud - jak to widzicie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Akurat chmura to ściema, sprytny sposób na pominięcie całego modelu dotychczasowej sprzedaży. Teraz kupisz w Adobe a nie np. w Cortlandzie, wiadomo do kogo trafi procent jaki wcześniej zgarniał dystrybutor / sprzedawca. Sam program instaluje się lokalnie na komputerze i potrzebuje raz na jakiś czas (to zależy od opcji mies/rok) połączyć się z serwerem Adobe.

Niby coś tam w chmurce można trzymać ale to są pliki a nie programy, czyli coś jak dropbox, google drive itp.
    przejdźmy do ważnych tematów: czy Adobe wystawia faktury?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    przejdźmy do ważnych tematów: czy Adobe wystawia faktury?
    Tak samo jak Microsoft. Dystrybucja abonamentu może być podobna jak Office 365.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

No cóż, mnie się wydaje, że bardzo młodzi ludzie, jeszcze w gimnazjach, a może i w podstawówkach, którzy do tej pory potrafili doskonale opanować najnowsze (oczywiście pirackie) wersje programów Adobe, tym razem będą musieli uciec do konkurencji (Corel? inne?), albo przekonać się do programów bezpłatnych (GIMP, Rawtherapee itd.). Czy później do Adobe wrócą - śmiem wątpić.

A czemu tak uważam? Bo wiem, że tak naprawdę to w 95 procentach ludzie wcale nie potrzebują tak skomplikowanych programów, powiem więcej, w zasadzie to te legalne (choćby dołączany do lustrzanek DPP) doskonale się sprawdzają w większości przypadków. Owszem, pozostanie grupa "zawodowców", dla których współpraca z Adobe będzie koniecznością, ale w ostatecznym rozrachunku firma może - moim zdaniem - więcej stracić, niż zyskać.

Bo grupa zajmująca się profesjonalną grafiką, do wielkoformatowych wydruków na przykład, jest maleńka. Za to cała masa ludzi, "od fotografii weselnej", która do tej pory wrzucała sobie zakup fotoszopa w koszty, teraz zainstaluje DPP, bo do albumów ślubnych z zapasem wystarczy.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Janusz_K Zobacz posta
    No cóż, mnie się wydaje, że bardzo młodzi ludzie, jeszcze w gimnazjach, a może i w podstawówkach, którzy do tej pory potrafili doskonale opanować najnowsze (oczywiście pirackie) wersje programów Adobe, tym razem będą musieli uciec do konkurencji (Corel? inne?), albo przekonać się do programów bezpłatnych (GIMP, Rawtherapee itd.). Czy później do Adobe wrócą - śmiem wątpić.
    Myślę, że nie doceniasz piratów.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

chmura to jeszcze pikuś, jak nie będziesz mógł opublikować pliku w sieci własnego jpega bo się okaże że nie masz do niego praw i będziesz musiał kupić certyfikat albo coś to będzie realny problem - pewnie już nad tym pracują - słyszałem że inna wielka firma chce czymś zastąpić jotpegi - może się coś za tym kryje opłaty licencyjne, DRMy albo inne tam takie ... przecież nie robią tego dla ludzkości ani z tego powodu że nowy format jest lepszy czy produkuje mniejsze pliki "who cares" jak to mawiają u mnie na wsi
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Dla mnie to rozwiązanie wydaje się całkiem sensowne. Ja nie potrzebuję PS-a na co dzień a czasem potrzebuję profesjonalnego programu do grafiki - ergo - płacę za licencję na miesiąc/tydzień czy ile, robię co mam zrobić i po temacie. Po co mam kupować za kilka tysięcy coś co mi jest potrzebne sporadycznie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Zaraza już nadeszła - kliknij diabła.
    Można nawet zadzwonić do piekła - link.

Wyprowadzić sztandar i rozejśc się do domów !
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    płacę za licencję na miesiąc/tydzień czy ile, robię co mam zrobić i po temacie.
    Fajnie by było, ale niestety w niektórych przypadkach jest: "Annual commitment; billed monthly" :-(
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 21-05-2013 o 12:45

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Dla mnie to rozwiązanie wydaje się całkiem sensowne. Ja nie potrzebuję PS-a na co dzień a czasem potrzebuję profesjonalnego programu do grafiki - ergo - płacę za licencję na miesiąc/tydzień czy ile, robię co mam zrobić i po temacie. Po co mam kupować za kilka tysięcy coś co mi jest potrzebne sporadycznie.
    Żebyś sobie czasem za godzinę nie mógł zapłacić...
    Dla sporadycznych użytkowników może taki sposób rozliczenia będzie korzystny, ale dla stałych?
    Albo dla tych, którzy do tej pory aktualizowali szopa co 2-3 wydania?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

No właśnie. Załóżmy, że cena Lightroom4 to równe 500zł
    Na miesiąc około 42zł.
    Wątpię,żeby abonament wynosił tylko tyle dla kogoś, kto chce skorzystać tylko raz...
    Zakładając,że nie robimy upgrade LR tylko 2 lata siedzimy na jednej wersji. Około 21zł na miesiąc

Może będzie opcja "wiecznego" abonamentu?
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów