Mógłbyś rzucić linkiem do tej dyskusji o PS?
Za czas jakiś, to najgłupsza rzecz jaką może zrobić fotograf startujący. Sprzęt nie jest wieczny, a nawet nówki ze sklepu potrafią wysiąść. Poza tym komfort pracy na dwóch korpus nieporównywalny. Jak podepniesz coś dłuższego pod cropa, to możesz sobie podarować zakup 135L. W tę stronę bym poszedł.
Wziąłbym 24L + Twoja Sigma + 85/1.8 lub 85/1.2L Zestaw idealny do większości zastosowań. Jak już szerzej, to samyang 14mm.Skłaniam się ku C 16-35 2.8 ale przy tym nie chciałbym rezygnować z Sigmy 35 .. nie wiem czy jest sens w tym wypadku. Piszesz, że 35mm na imprezy będzie za długie - czy 24mm będzie wystarczające?
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Powiedzcie mi jeszcze czy nie lepiej byłoby brać 6D zamiast 5D III i różnicę w cenie dołożyć do lepszych lub po prostu dodatkowego szkła?
Ja z dotacji planuję zakupić właśnie canona 6D, nie mniej jednak jako podstawe używam 5d II, mając już śluby za sobą wiem co to znaczy nagła zmiana szklarni podczas szybkiego, niepowtarzającego się reportażu.
IMHO drugie body to nie tyle co komfort pracy a przede wszystkim bezpieczeństwo, ja sam musiałem nauczyć się szybkiej zmiany obiektywu przy czym nie potrafię teraz pomyśleć o tym żeby na kolejny ślub iść z jedną puchą,
sprzęt to sprzęt - jest awaryjny, potrafi siąść w najmniej spodziewanym momencie, nie mówiąc już nawet o totalnej rozsypce co czasem lubi ześwirować i potrzebuje restartu baterią a w tym momencie powinieneś miec pod ręką drugi zestaw![]()
...Ja tu tylko sprzątamC 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
statywy, tła, 3x yn-622c, octa 150cm, strumienica, beauty dish 70cm biały, 2x Quantuum r+600 + 2x strip 180x40cm
albo studio, albo fotografia ślubna w tej kwocie. Jeśli chcesz studio, to musisz mieć lokal - wiadome, pewnie jakich rozmiarów chyba nie muszę pisać, skoro podjąłeś świadomą decyzję, oczywiście musisz się liczyć z opłatami studia, czyli studio musi się zwracać, zarabiać na Ciebie a to się więżę często z wynajmowaniem, ale z takim wyposażeniem to można znajomym za flaszkę wynajmować. Jeśli chcesz wynajmować studio i zarabiać na nim, to musisz dobrze wyposażyć, te 20tyś. jednak to mało na dobre wyposażone studio i dobry sprzęt pod fotografie ślubną, taki jak wymieniłeś. Dlatego jedno albo drugie, moim zdaniemjeśli sprzedaż używany sprzęt to polecam z tego zostawić zapas pieniążków na opłaty lokalu, z góry na kaucje i później amortyzacje na dwa miesiące czynszu
![]()
Piszę z doświadczenia, miałem podobną sytuacje
generalnie to na Twoim miejscu zrobiłbym tak.
sprzedanie wszystkiego co masz.
kupno jakiegoś tańszego body..
-5dmk2 nawet (nowego) aparat to aparat 5dmk2 w zupełności wystarczy na start, nie patrz na onanistów sprzętowych, ludzi biegnących za nowinkami technicznymi- niektórzy myślą że mając nowy sprzęt będą robić lepsze zdjęcia
-Sigma 35 1.4 i canon 85 1.8 oblecisz tym cały reportaż na spokojnie
zestaw na początek spokojnie wystarczający.
Reszta w pakowanie w studio fotograficzne, które będzie samo na siebie zarabiało
jak będzie popyty, zbierasz na upragnioną mk3 kupujesz, zostawiasz 5dmk2 jako zapas
aha ... to samo planowałem z urzędem pracy , w identycznych zamiarach, fotografia reklamowa, ślubna i własne studio (sprzęt studyjny własny mam, nawet na dobrym poziomie)miałem pozytywną odpowiedź na mój wniosek, ale w ostatniej chwili przemyślałem i zrezygnowałem. Między innymi doradca zawodowy z urzędu powiedziała że już co 2/3 wniosek o dofinansowanie to fotografia-ślubna itp. i jest przesycone tym itp itp. w konsekwencji jak już byłem w tym urzędzie, udało mi się zdobyć ponadpostawowe uprawnienia spawania MIG/MAG i TIG i obecnie jestem strasznie zadowolony, że nie jestem kolejnym kotleciarzem, a urząd pomógł mi w zdobyciu nowych kwalifikacji zawodowych, po których znalazłem dobrze płatną prace ( jak na polskie realia ) a zdjęcia zdjęciami- umowa o dzieło i wolnym czasie, dorobić można
![]()
Ostatnio edytowane przez facestock ; 25-05-2013 o 12:25