Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Modernizacja sprzętu - dofinansowanie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Question Modernizacja sprzętu - dofinansowanie

Jestem fotoamatorem, który fotografią zajmuje się od 4 lat ( ostatnie pół roku na poważniej ). Chcę zajmować się fotografią ślubną jak i studyjną. Zainwestowałem do tej pory z własnej kieszeni w kilka szkoleń ( kurs fotografii ślubnej, praca w studio z lampami, retusz Hi-END skóry, obróbka repoglamour oraz praca z lampami reporterskimi strobist ). Tak się złożyło, że trafiła się szansa dofinansowania z Urzędu Pracy i mój wniosek został pomyślnie rozpatrzony. Do tej pory pracowałem na tym co w stopce - myślę, że 7D+Sigma 35mm 1.4 + Canon 85mm 1.8 uda mi się sprzedać w granicach ~4-5k ( byłaby to kasa na wynajem lokalu pod studio na start ). Po dosyć długiej lekturze tego forum, zmontowałem sobie zestaw dla siebie - byłbym wdzięczny gdybyście spojrzeli i wytknęli błędy lub doradzili coś innego jeśli uważacie, że te pieniążki można by mądrzej zagospodarować. Proszę nie traktować tematu jako przechwałki, za każdą uwagę dziękuję.

BODY : 5D III - 11.000zł
    OBIEKTYWY : Sigma 35mm 1.4 - 3.500zł + Sigma 85mm 1.4 - 3.600zł
    MONITOR : Eizo ColorEdge CX240 - 5.400zł
    LAMPA : 430 EX II ( posiadam już )
    WYPOSAŻENIE STUDIA : statywy, tła, 3x yn-622c, octa 150cm, strumienica, beauty dish 70cm biały, 2x Quantuum r+600 + 2x strip 180x40cm ( posiadam już )

- - -

suma : 23.500zł | kwota dofinansowania 22.100zł

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Domyślnie Odp: Modernizacja sprzętu - dofinansowanie

Kilka uwag:
    Body - moim zdaniem przeinwestowane - na początek lepszym pomysłem byłby 6D, ew. 5D2 plus obowiązkowo jakiś zapas. Zostawiłbym sobie 7D w tym celu.
    Obiektywy - OK, ale stanowczo jakiś dodatkowy szeroki - na imprezy 35mm będzie często za długie,
    Monitor - nie siedzę w temacie, ale to chyba trochę wyższa półka. Myślę, że starczyłoby jakieś Eizo ze średniej.
    Lampa - mimo, że posiadasz 430, wymieniłbym ją na mocniejszą 580, lub 600.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Co do body jestem zdecydowany w 100% na 5D III - kupić raz a dobrze. W najgorszym wypadku nie wykorzystam na początku nawet połowy jego możliwości - będzie dodatkowa motywacja żeby łapać "szlif" i podnosić umiejętności.
    A co do tego szerokiego obiektywu czym warto byłoby się zainteresować? Mógłbym przeznaczyć fundusz z monitora na to szkło.

Początki nałogu

Ja bym kupił :
    5d3
    24/1.4
    85/1,4 ew 135L (85 na 7d bedzie 135)
    600ex edit szybciej się ładuje i można strzelić serię.

Zostaw 7d na zapas.
    O monitorach masz istny tasiemiec na forum. Więcej niż Eizo SX2262W bym nie kupił. Ew nec-a w okolicy 2100 sRGB.

edit 24/1.4II będzie optimum przy braku 14 czy 16-35. 35 mm spoko, ale ciasnawo.
    Ostatnio edytowane przez kosdkp ; 15-05-2013 o 19:44

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez Canoniarz1984 Zobacz posta
    A co do tego szerokiego obiektywu czym warto byłoby się zainteresować? Mógłbym przeznaczyć fundusz z monitora na to szkło.
    To zależy od Twoich preferencji. Mnie wystarcza 17-40, bardzo fajne szkło. Potrzebujesz jaśniejsze - jest 16-35, jeśli wolisz stałki, to jest dosyć spory wybór.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

Jako zapasowe body za czas jakiś będę chciał sprawić sobie 5D i już na dobre porzucić cropa. No i mam teraz dylemat z tymi szkłami .. Skłaniam się ku C 16-35 2.8 ale przy tym nie chciałbym rezygnować z Sigmy 35 .. nie wiem czy jest sens w tym wypadku. Piszesz, że 35mm na imprezy będzie za długie - czy 24mm będzie wystarczające? Dzięki za podrzucenie Eizo SX2262W - poczytałem trochę i myślę, że w zupełności powinien wystarczyć - za różnicę w cenie dorzucę PS CS6 ( ładować się w wersję BOX czy może subsykrybcję Adobe Cloud? ). To samo doszedłem do wniosku, że warto wymienić 430ex na 600ex - jednak warto było założyć temat, bo kilka poprawek już zostało naniesionych na listę zakupów.
    Ostatnio edytowane przez Canoniarz1984 ; 15-05-2013 o 20:08

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez Canoniarz1984 Zobacz posta
    Piszesz, że 35mm na imprezy będzie za długie - czy 24mm będzie wystarczające?
    To nie tak. Obiektyw 35mm może na imprezach wystarczyć w 90%, a pozostałych 10-ciu będzie zdecydowanie za długi. Ale to samo można powiedzieć np. o 24mm. Wszystko zależy jaka impreza i w jakich warunkach. Dlatego ja optuję jednak za uniwersalnym 16-35mm.
    Lampa bez dwóch zadań jak najlepsza. Jeśli chodzi o PS, to tylko pudełko.

Początki nałogu

24 bedziesz miał dospawane do puszki, jak będzie wąsko dopniesz samayanga 14mm i cacy.

CS6 to ostatni box, wg mnie nie opłaca się w chmurze, z tego co wiem (jeśli się mylę proszę o szybką korektę), ale cena CC w chmurze będzie jednakowa dla posiadaczy poprzednich wersji csX i nowych klientów.
    Lepiej Amazon.com: Adobe Photoshop Extended CS6 Student and Teacher Edition: Software
    opłaca się
    Ostatnio edytowane przez kosdkp ; 15-05-2013 o 20:48

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Akurat w tym przypadku nie można wykorzystywać softu do działalności komercyjnej.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Szczecin

A czy to czasem nie kombinowanie gdy komercyjna praca na wersji student,nauczyciel?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów