Strona 48 z 50 PierwszyPierwszy ... 384647484950 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 492

Wątek: Obiektywy M42

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie Odp: Obiektywy M42

Hej - mam pytanie - doczytałem w kilku źródłach, że przejściówka m42 -> canon dla takumara 50mm powinna być dedykowana do tego obiektywu i nieco różni się od zwykłej (obie z dandelionem). Czy to prawda? Czy można np. zakupić jedną, uniwersalną, która obsłuży wszystkie obiektywy z tym bagnetem na 5d (mk I, II, III)?
    Do tematu na razie podchodzę teoretycznie - zanim cokolwiek kupię (a mam ochotę na tego osławionego takumara plus być*może 135mm zeissa) chciałbym się przygotować by później uniknąć zbędnych wydatków .
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Uzależniony Awatar PoulN

Takumar jak było to pisane już wielokrotnie w tym wątku mocno wysuwa tylny zestaw soczewek.

Wersja
    Super Takumar 8 soczewkowy - najbardziej i tu nie pomoże żadna przejściówka, blisko nieskończoności wadzić będzie
    Super Takumar 7 soczewkowy - z racji ubytku jednej soczewki tylny zestaw aż tak bardzo się nie wysuwa.
    Super-Multi-Coated Takumar (S-M-C) 7 soczewek - u jednych wadzi i u innych nie
    SMC Takumar (SMC) 7 soczewek gumowy pierścień ostrości - podobno najmniej problemów ale czyt. j.w.

W przypadku dwóch ostatnich wszystko zależy od grubości samej przelotki, być może ktoś produkuje cieńsze specjalnie pod takumary.

Dopiero zaczyna

cieńsze to chyba mocniej wadzą?
    grubsze powinny być...........
    U mnie soczewki nie wadziły ale wewnętrzna średnica przejściówki była za mała i soczewki nie wchodziły do końca , wystarczyło lekko przeszlifować .

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Takumar jak było to pisane już wielokrotnie w tym wątku mocno wysuwa tylny zestaw soczewek.
    W przypadku dwóch ostatnich wszystko zależy od grubości samej przelotki, być może ktoś produkuje cieńsze specjalnie pod takumary.
    Cytat Zamieszczone przez Dj Darecki Zobacz posta
    cieńsze to chyba mocniej wadzą?
    grubsze powinny być...........
    U mnie soczewki nie wadziły ale wewnętrzna średnica przejściówki była za mała i soczewki nie wchodziły do końca , wystarczyło lekko przeszlifować .
    Dzięki za odpowiedzi - no właśnie chodzi o konkretną przejściówkę ... Ja wiem, że niektóre takumary będą wadziły o lustro ... ale może np. taka przejściówka ---->>> pozwoliłaby na bezproblemowe (jak zapewnia sprzedawca) działanie każdego obiektywu z bagnetem m42 - włącznie z takumarami?
    Ostatnio edytowane przez jarq. ; 27-04-2013 o 14:07
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Uzależniony

Domyślnie [B]Voigtlander Color-Ultron 55mm F1.4 [/B]

A zna ktoś może i miał doświadczenie z obiektywem Voigtlander Color-Ultron 55mm F1.4 lub Rollei QBM 55mm 1:1.4 Rolleinar-MC lub Mamiya 55mm F1.4?

Chciałbym któryś z nich kupić do portretu do APS-C, nie wiem na który się zdecydować choć podejrzewam, że optycznie 2 pierwsze mogą być podobne bo to konstrukcja chyba z 1959 roku, ale czy podobnie rozywają tło - no i czy Mamiya bedzie lepsza?

Po głowie chodzi mi jeszcze Zeiss Planar T 50mm F/1.7... więc mam zagwozdkę.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 01-05-2013 o 18:41

Uzależniony

zbir, dzięki za linki. Pooglądałem jeszcze trochę w necie więcej zdjęć, szkiełka fajne ale bokeh bez szału. Podobała mi się ogniskowa 55mm, ale widać muszę zejść na 50mm i nieco wyższą cenę. Na razie podoba mi się tylko Zeiss Planar T 50/1.4, Minolta 50/1.2 i Nikkor 50/1.2 AiS. Nie widziałem jeszcze przykładów zdjęć Voigtlandera 50mm.

Bywalec Awatar zbirr

a myślałeś o heliosie 40-2 85mm 1.5 był jeszcze jakiś niemiec, biotar albo planar ogniskowa i światło podobne. czemu 55 odpada a 50 jest ok?

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez zbirr Zobacz posta
    a myślałeś o heliosie 40-2 85mm 1.5 był jeszcze jakiś niemiec, biotar albo planar ogniskowa i światło podobne. czemu 55 odpada a 50 jest ok?
    55mm odpada tylko dlatego gdyż niewiele jest obiektywów z tą ogniskową, a te których zdjęcia widziałem nie poruszyły mnie niczym specjalnym. Z tego powodu spoglądam na 50mm bo wybór jest znacznie większy. Obiektyw powinienem kupić przed końcem miesiąca, oraz adapter który podepnie go do mojego Fuji XE-1.

Heliosa nie znam, poszperam więc za 50mm f/1.5 jeśli taki jest. Dziś cały dzień spędziłem na przeglądaniu zdjęć w necie różnych obiektywów i biorąc pod uwagę obrazek jaki lubię i nie wygórowaną cenę którą mogę wydać na manualną 50-tkę, to w tej chwili chyba kupiłbym Carl Zeiss Sonnara 50mm f/1.5, ewentualnie Zeiss-Opton Sonnara 50mm f/1.5 lub Zeiss Planara 50mm f/1.7. Może ktoś chce sprzedać?
    Ostatnio edytowane przez renes ; 02-05-2013 o 22:14

ktoś ma może jakieś pewne źródło informacji dotyczące numerów seryjnych do Tair-ów? Szukam po internecie i raczej trochę legend krąży, wiem że dużo zaczyna się od roku produkcji. Ale posiadam Taira 3 300/4.5 wersję Brussels Grand Prix 1958 made in USSR z numerem seryjnym 000656 i za nic nie mogę się doszukać roku produkcji ( i nie, 1958 nie koniecznie jest rokiem produkcji, wtedy nagrodę dostał;p )
    będę wdzięczny za info co do znaczenia tych 3 zer z przodu
    pozdrawiam
    Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....

Strona 48 z 50 PierwszyPierwszy ... 384647484950 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów