-
Uzależniony
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
Małe uaktualnienie z mojej strony. Koniec końców udało mi się wymienić puszkę na niezgodność z umową - tu WIELKIE PODZIĘKOWANIA i ukłony dla Cyfrowych za naprawdę wzorowe podejście do klienta.
Muszę jednak nadmienić, że sklep wysłał w międzyczasie body na Żytnią, gdzie stwierdzono, że nierówne ostrzenie na bocznych punktach to nie jest wada sprzętu tylko jego CECHA (ciekawe, że w żadnych materiałach Canon się tą cechą nie chwali
) i co najwyżej serwis może to wszystko spróbować dokładniej dostroić. Czyli standardowa bajka o tolerancjach, niedoskonałościach optyki na brzegach itd itp.
No ale jak pisałem, sklep mimo wszystko wymienił mi tę puszkę. Jak więc sprawuje się nowa? 135L, 85 1.8 w zasadzie bez zmian (85 ma nawet nadal problem z lewą kolumną). Na 35L jest zauważalnie lepiej. Wydaje mi się, że nadal lewa strona ciut lepiej działa niż prawa, ale pewnie gdyby nie wcześniejsze doświadczenia to bym się tego nie doszukiwał. W każdym razie odsetek wyraźnych pudeł z prawej strony jest nieporównywalnie mniejszy. Lekkie FF (choć czasem i BF się trafi - to też różnica, poprzednie body zawsze miało FF z prawej w takich przypadkach) się czasem zdarzają, ale nie są one na tyle duże by dyskwalifikować zdjęcie. Czyli ogólnie można wybrzydzać, choć narzekać już raczej nie wypada 
24LII to inna bajka. Na centralnym bardzo dobrze (po MA), prawie zawsze idealnie w punkt bez względu na odległość ostrzenia. Z lewej najczęściej też. Boczne środkowe też jeszcze nie najgorzej, ale prawe narożne - najczęściej spory BF, czasem (bardzo czasem) w punkt, a jeszcze rzadziej FF. Sporo zależy od kąta pod jakim się robi zdjęcie - przy idealnej równoległości płaszczyzn jest dużo lepiej także w rogach. Natomiast w bardziej realnych przypadkach centrum i lewa strona spokojnie ostrzy tam, gdzie prawa dawno wymięka.
Ogólnie zostawiam to body, dalsze poszukiwania nie mają sensu. Jest lepiej i chyba jeszcze lepiej już nie będzie. W końcu sprawdzałem 3 sztuki... Na minus fakt, że miałem w tym egzemplarzu stuck pixele od nowości (zremapowałem procedurą czyszczenia matrycy) oraz to, że jakoś dziwnie łatwo łapie mi syf w wizjerze. Mam już kilka drobnych pyłków przy krawędziach, gdzie w 5D2 po 3 latach użytkowania może ze 2 w sumie złapałem (dość ostrożnie żongluję szkłami). Trochę to dziwne jak na ulepszone uszczelnienia, chyba, że jakaś drobnica się łuszczy w środku...
Uprawnienia umieszczania postów