Tak. Sprawdzałem z 100-400L + TC1.4.
Do f/8 ma działać Canon Professional Network - EOS 5D Mark III firmware update planned for April 2013
.
Małe uaktualnienie z mojej strony. Koniec końców udało mi się wymienić puszkę na niezgodność z umową - tu WIELKIE PODZIĘKOWANIA i ukłony dla Cyfrowych za naprawdę wzorowe podejście do klienta.
Muszę jednak nadmienić, że sklep wysłał w międzyczasie body na Żytnią, gdzie stwierdzono, że nierówne ostrzenie na bocznych punktach to nie jest wada sprzętu tylko jego CECHA (ciekawe, że w żadnych materiałach Canon się tą cechą nie chwali) i co najwyżej serwis może to wszystko spróbować dokładniej dostroić. Czyli standardowa bajka o tolerancjach, niedoskonałościach optyki na brzegach itd itp.
No ale jak pisałem, sklep mimo wszystko wymienił mi tę puszkę. Jak więc sprawuje się nowa? 135L, 85 1.8 w zasadzie bez zmian (85 ma nawet nadal problem z lewą kolumną). Na 35L jest zauważalnie lepiej. Wydaje mi się, że nadal lewa strona ciut lepiej działa niż prawa, ale pewnie gdyby nie wcześniejsze doświadczenia to bym się tego nie doszukiwał. W każdym razie odsetek wyraźnych pudeł z prawej strony jest nieporównywalnie mniejszy. Lekkie FF (choć czasem i BF się trafi - to też różnica, poprzednie body zawsze miało FF z prawej w takich przypadkach) się czasem zdarzają, ale nie są one na tyle duże by dyskwalifikować zdjęcie. Czyli ogólnie można wybrzydzać, choć narzekać już raczej nie wypada
24LII to inna bajka. Na centralnym bardzo dobrze (po MA), prawie zawsze idealnie w punkt bez względu na odległość ostrzenia. Z lewej najczęściej też. Boczne środkowe też jeszcze nie najgorzej, ale prawe narożne - najczęściej spory BF, czasem (bardzo czasem) w punkt, a jeszcze rzadziej FF. Sporo zależy od kąta pod jakim się robi zdjęcie - przy idealnej równoległości płaszczyzn jest dużo lepiej także w rogach. Natomiast w bardziej realnych przypadkach centrum i lewa strona spokojnie ostrzy tam, gdzie prawa dawno wymięka.
Ogólnie zostawiam to body, dalsze poszukiwania nie mają sensu. Jest lepiej i chyba jeszcze lepiej już nie będzie. W końcu sprawdzałem 3 sztuki... Na minus fakt, że miałem w tym egzemplarzu stuck pixele od nowości (zremapowałem procedurą czyszczenia matrycy) oraz to, że jakoś dziwnie łatwo łapie mi syf w wizjerze. Mam już kilka drobnych pyłków przy krawędziach, gdzie w 5D2 po 3 latach użytkowania może ze 2 w sumie złapałem (dość ostrożnie żongluję szkłami). Trochę to dziwne jak na ulepszone uszczelnienia, chyba, że jakaś drobnica się łuszczy w środku...
Body, stałki, zoomik
U mnie nawet najmniejszego pylku nie ma, nie wiem jak to robicie zeby zlapac pylki w wizjerze?
Body, stałki, zoomik
No w zasadzie tak. Dodam, że wymieniane body miałem już od ok. 3 tygodni oraz, że wcześniej jedną sztukę zwróciłem w czasie 10-dniowego okna.
Argumentów w sumie żadnych szczególnych nie używałem. Opisałem tylko w formularzu reklamacyjnym dokładnie problem i fakt, że testowałem z dwoma innymi egzemplarzami 35L oraz Sigmą 35, żeby wykluczyć wadę obiektywu. W uwagach zastrzegłem, że proszę o wymianę sprzętu na nowy.
Dyskusji też wielkich nie było - Pan z serwisu Cyfrowych napisał mi, jak mam przeprowadzić reklamację, wysłałem body i czekałem. Kilka razy dzwoniłem się dowiadywać o postęp - za każdym razem bardzo miła rozmowa, nikt mi nie dał odczuć, że sprawiam problem, czy coś takiego. Wręcz przeciwnie - kilkukrotnie przepraszano mnie za kłopot, czas oczekiwania na nową puszkę itd.
Jestem naprawdę zbudowany takim poziomem obsługi. Cyfrowe nie należą do najtańszych sklepów, ale w tym przypadku jestem naprawdę szczęśliwy, że dopłaciłem za markę. Nie zawiodłem się.
Może trochę głupio wygląda ta laurka na forum, którego Cyfrowe są właścicielem, ale naprawdę nie zostaje mi nic innego, jak ją wystawić. Sklepowi raz jeszcze dziękuję, a wszystkim innym serdecznie polecam.
Body, stałki, zoomik
Ciesze sie, że opisałeś problem na forum tomdz. Ja właśnie jestem po serwisie w Berlinie. Sprzęt u nich został. Byłem tam pierwszy raz i muszę przyznać, że już na żytnia nie wrócę z bardziej zamieszanymi problemami. Nie wiem jaki będzie niestety efekt ale pewne wnioski już są co do podejscia i obslugi. Canon Germany w ramach goodwill request caly sprzet bedzie serwisowal za darmo po kontakcie z serwisem.
Jedno jest 100% pewne do czego doszedł tomdz. Z 35l itp prawa strona kuleje na kazdej powierzchni innej niż płaski cel serwisowy czyli w warunkach normalnych.Opisze sprawe jak już nie bedę musiał korzystać wyłącznie z komórki. Myśle, że jest jakiś problem produkcyjny.W każdym razie mimo, iż podczas setki zdjęć testowych prawa strona na 35l miała FF u mnie na każdym przedmiocie fotografowanym pod jakimkolwiek kątem, w serwisie z technikiem to nie wyszło na płaskiej tablicy testowej. Muszę im dosłać zdjęcia prezentujace problem. Ze 135l też byly jaja, ze standardowej odl testowej-wszystko w punkt, odeszlismy dalej-Ostrość nie była nawet na tablicy do testów-technik byl mocno zaskoczony. Nigdy czegoś takiego nie widział. Przynajmniej jest dialog i szczera chęć. Nie wiem jaki będzie efekt. Cóż...zobaczymy.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8