Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Jaki obiektyw? Canon 35mm 1.4? Budzet 6000zl prosze o opinie

Domyślnie Jaki obiektyw? Canon 35mm 1.4? Budzet 6000zl prosze o opinie

Na poczatku chcialbym sie przywitac, mam na imie Andrzej i obecnie posiadam Canon 60d + 18-135 3.5-5.6 EF-S IS . Zestaw ten fajnie mi sluzy juz 2 rok, sprawdzil sie na Islandii, skad przywiozlem pare ladnych fotek krajobrazowych, jak na amatora zadowalajacych. Ale na chwile obecna poszukuje czegos bardziej konkretnego jezeli chodzi o portret, street, i czegos co mi sie przyda jak juz sie zdecyduje na przejscie na pelna klatke(o ile pieniadze pozwola).
    Jestem zainteresowany obiektywem 35mm 1.4, obejzalem mnostwo zdjec w necie i musze powiedziec ze bokeh czy ostrosc jest wrecz powalajaca, wlaczajac Aps-C. Przez ponad rok nie inwestowalem nic w fotografie i jakby stracilem troszke ochote, wiedzac, ze przy obecnym szkielku nie wskocze na ten next level. Taka troche druga liga jednak jesli chodzi o portret, moze dla przecietnego kowalskiego jest ok, ale mi zwykle OK przestalo wystarczac, a nie ukrywam, ze zawsze sie zachwycalem zdjeciami z ta glebia ostrosci jakby obraz byl wyciety z przestrzeni i ,,wychodzil'' ze zdjecia.
    Prosze o opinie na temat mojego pomyslu, lub/i polecenie naprawde dobrego rozplanowania tego budzetu. Priorytetem jest portret, street, moze w przyszlosci sluby, jak podtrenuje technike.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Jaki obiektyw? Canon 35mm 1.4? Budzet 6000zl prosze o opinie

Cytat Zamieszczone przez Scissor_Sisters Zobacz posta
    Na poczatku chcialbym sie przywitac, mam na imie Andrzej i obecnie posiadam Canon 60d + 18-135 3.5-5.6 EF-S IS . Zestaw ten fajnie mi sluzy juz 2 rok, sprawdzil sie na Islandii, skad przywiozlem pare ladnych fotek krajobrazowych, jak na amatora zadowalajacych. Ale na chwile obecna poszukuje czegos bardziej konkretnego jezeli chodzi o portret, street, i czegos co mi sie przyda jak juz sie zdecyduje na przejscie na pelna klatke(o ile pieniadze pozwola).
    Jestem zainteresowany obiektywem 35mm 1.4, obejzalem mnostwo zdjec w necie i musze powiedziec ze bokeh czy ostrosc jest wrecz powalajaca, wlaczajac Aps-C. Przez ponad rok nie inwestowalem nic w fotografie i jakby stracilem troszke ochote, wiedzac, ze przy obecnym szkielku nie wskocze na ten next level. Taka troche druga liga jednak jesli chodzi o portret, moze dla przecietnego kowalskiego jest ok, ale mi zwykle OK przestalo wystarczac, a nie ukrywam, ze zawsze sie zachwycalem zdjeciami z ta glebia ostrosci jakby obraz byl wyciety z przestrzeni i ,,wychodzil'' ze zdjecia.
    slu, lub/i polecenie naprawde dobrego rozplanowania tego budzetu. Priorytetem jest portret, street, moze w przyszlosci sluby, jak podtrenuje technike.
    Do portretu jako podstawowe jasne szkło to 35mm troche szerokie będzie. Ja proponowałbym używane 24/1.4 (patrząc na cropa będziesz miał 35mm) i do tego używane 85/1.8 do portretowania.
    Prosze o opinie na temat mojego pomy

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez Scissor_Sisters Zobacz posta
    ...zawsze sie zachwycalem zdjeciami z ta glebia ostrosci jakby obraz byl wyciety z przestrzeni i ,,wychodzil'' ze zdjecia.
    Prosze o opinie na temat mojego pomyslu, lub/i polecenie naprawde dobrego rozplanowania tego budzetu. Priorytetem jest portret, street, moze w przyszlosci sluby, jak podtrenuje technike.
    Pomysł jak pomysł. Czasami nie ma co się ograniczać w spełnianiu swoich zachcianek - kupuj.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Do portretu jako podstawowe jasne szkło to 35mm troche szerokie będzie. Ja proponowałbym używane 24/1.4 (patrząc na cropa będziesz miał 35mm) i do tego używane 85/1.8 do portretowania.
    Tak, ale jesli chodzi o fotografie w pomieszczeniach to jednak te swiatlo 1.4 do mnie przemawia, nie chcialbym kupowac uzywanego szkielka, nie chodzi tu o jakies zachcianki(jestem mlody, ale sam zarabiam na sprzet), a raczej o to ze po prostu sie boje kupowac uzywane rzeczy. Bo niby jakie moga byc powody by pozbywac sie jednego z najlepszych obiektywow(24 1.4 chyba do takich nalezy)

Uzależniony Awatar PoulN

Cytat Zamieszczone przez wiktor2323 Zobacz posta
    Dlaczego za szeroko? 56mm przecież do portetu się nada jak najbardziej.
    Do portretu wziłąłbym zamiast Canona - Sigme 35mm f1.4 + EF 85mm f1.8.

Jeśli chodzi o street to coś szerszego by się przydało, 35mm na cropie może być momentami za wąsko.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 01-04-2013 o 13:39

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Aż tak bym się nie stresował. Takie szkła kupują z reguły ludzie, którzy wiedzą, czego chcą, podchodzą do foto poważniej i najczęściej szanują sprzęt. Powodów sprzedaży może być kilka: przesiadka na inny system, zmiana na 35mm, czy po prostu kłopoty finansowe. Jeżeli znajdziesz używkę w satysfakcjonującej Cię cenie, bierz aparat pod pachę i jedź do sprzedajacego na testy. Każdy uczciwy człowiek Ci je umożliwi, a jak będzie się wzbraniał, poszukaj innej sztuki.
    Też nie znajduję kasy na ulicy, a Żona wciaż słabo skreśla w lotto, rozumiem więc Twoje podejście do tematu. Do portretu proponuję jednak C85/1.8, a do streetów S30/1.4. Wydasz razem ok 3 tyś. za oba, potestujesz i przekonasz się, czy pasują Ci te ogniskowe. Przejdziesz na ff, to sprzedaż S z minimalną stratą i kupisz sobie C35/1.4 lub S35/1.4, a może jeszcze coś innego ...
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Pełne uzależnienie

Poczytaj o AF w 24...

Uzależniony Awatar PoulN

A co jest nie tak z AF w 24L? - to prześwietne szkło! pomijając oczywiście porządane przez wielu jasne supertele to jedno z najlepszych szkieł tego producenta, zgadza się na AF trzeba uważać ostrząc na dalsze odległości jak w każdej tak jasnej szerokiej stałce, ale to nie jest wada - lecz specyfika.
    Narzekają na nie w głównej mierze Ci którzy go nie mają, lub Ci którzy go posiadają a nie "czują" fotografowania takim szkłem.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 01-04-2013 o 14:19

Coś już napisał Awatar Fly
    Miasto
    Radzionków

Cześć,

Bawiles się już staloogniskowymi obiektywami ?
    Zanim wydasz taka kwotę polecam najpierw pożyczyć taki obiektyw i pobawić się nim. Nie musi to być wersja 1.4.
    Ja kupiłem / pozyczylem 35 f/2 i 59 f/1.8 .... Po testach i zabawie zostałem przy 50 (na FF).

Pzdr,

Fly

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
    Fly

5D MkIII | 50D | 17-40/4L | 24-70/2.8L | 24-105/4L IS | 70-200/4L IS | 35/2 | 50/1.4 | 17-55/2.8 IS | Metz 58 AF-1

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Dlaczego za szeroko? 56mm przecież do portetu się nada jak najbardziej.
    Do szerszych portretów ok, ale przy ciaśniejszych masz już piękne przerysowania

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów