Ok, poszlo zamowienie, mam nadzieje, ze bedzie sie brawurowo focilo i ze ta moja bedzie naj, naj, naj.![]()
Ok, poszlo zamowienie, mam nadzieje, ze bedzie sie brawurowo focilo i ze ta moja bedzie naj, naj, naj.![]()
No to czekamy na opinie i wrażenia, żeby już nie mącić wody, skoro zamówione![]()
Takie pytanie przyszlo mi na mysl, jesli chodzi o filtr UV do tego obiektywu. Czy warto? Nie szkoda swiatla? Sami uzywacie? Jesli tak, to jakich?
Najdroższych. I tak raczej warto. Przednie soczewki są diablo drogie. A światła aż tak dużo nie pochłania.
Według mnie nie warto... Chyba że zastosujesz jakieś super pro filtry ale i tak będę twierdził że nie warto... Wydałeś te 6000 zł na klasowy obiektyw, a teraz chcesz dokręcić coś co będzie tylko psuło jego właściwości optyczne, według mnie bez najmniejszego sensu... To już lepiej zainwestować w ubezpieczenie obiektywu jeżeli ten filtr ma służyć do ochrony. Wątpię żeby ten obiektyw zasysał w jakiś sposób paprochy z zewnątrz... a nawet jak się coś trafi to i tak nic nie będzie widać...
Warto, nie warto.... Wszystko zależy od sytuacji. Z zasady nie używam filtrów UV. Podstawowe zasady "dbania" o sprzęt w zupełności ochronią przednią soczewkę, zwłaszcza jak jest założona osłona. Jednak często zdarza mi się fotografować zawodowo gdy pada, wieje, przedzieram się przez ludzi, a osłony nie mogę założyć. Wtedy często żałuję, że nie mam filtra. I chyba go jednak zakupię do 135 2.0, bo ta przednia soczewka jakaś taka duża, wypukła. Pozdrawiam.
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(