U mnie każde szkło jest ostrzejsze. Problem może być w tym, że głębia ostrości jest mniejsza i pozornie wydaje się że jest nieostre, lub problemy z nastawą ostrości.
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
dubel #12
Niestety nie stać mnie na monitor typu eizo , więc oglądam na zwykłym monitorku lcd LG 19' calowym.
Też tak uważałem, dlatego głupiałem oglądając zdjęcia przy komputerze. Stąd założyłem temat.
Robiąc portret celując w oko, bądź robiąc portret celując w oko i przekadrowywując (tu może być moja wina), w pierwszym przypadku ciężko o złapanie w innego punktu niż założyłem - chyba, że to jest ten "słaby autofocus 5D classic" - w co mi nie chciało się wierzyć.
--- Kolejny post ---
Jeżeli FF daje większą GO , to rozumuję to tak iż przy przysłonach f:1.4-f:2.0 , na pełnej klatce łatwiej wypaść z tej głębi (notabene robiąc portret aż dziwne dla mnie - co innego makro, nic uczę się cały czas).
W związku z tym, (zakładając iż C50 1.4 jest ostra - zdjęcia z 50D były) to by zniwelować możliwość przesunięcia aparatu względem modela (imitacja ff/bf) musiałbym skrócić czas naświetlania (mniejszy czas - mniejsze wyłapanie przesunięcia osi obiektywu względem modelu ) tak to widzę jako jedyną recepta na większą GO, opóźnienie starej piątki w łapaniu naciśnięcia migawki.
Polonizuje tylko i nie wiem czy dobrze, bo przecież nie będę zwiększać przysłony, gdy chcę uzyskać efekt rozmycia tła na przykład.
Ostatnio edytowane przez szambonur ; 29-03-2013 o 10:35
"Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/)"
Nie ważne... bo im bardziej wgłębiam się w Twoją wypowiedź tym mniej z tego rozumiem... to tak jak z poprawianiem wypracowań w podstawówce..., jak kilka dzieci jeden po drugim napisze "ktury" to sięgasz po słownik ortograficzny bo już nie jesteś pewien jak jest poprawnie...![]()